MEDITAȚII 

Tăcerea, atribut divin
pr. Anton Dancă

achizitionare: 20.08.2003; sursa: Editura Presa Bună

Inapoi la cuprins

În loc de prefață

Când mi-am formulat hotărârea de a publica această lucrare, am văzut în vitrină librăriei "Presa Bună" cartea "Arta tăcerii" de B. Blanchard, apărută la Editura "Nöel", Iași 1995. Mi-am propus s-o citesc mai întâi, pentru a-mi completa cunoștințele dintr-un nou izvor. Astfel, în loc să-mi prezint propria lucrare, fac o scurtă apologie și prezentare a acestei cărți, care are învățături deosebit de instructive. Recomand celor ce n-au citit-o, s-o caute și să se bucure ca de găsirea unei comori. "Arta tăcerii" se adresează tuturor oamenilor, pe când ceea ce oferă "Tăcerea, atribut divin" se adresează unei anumite categorii de persoane: acelora care vor să trăiască tăcerea din punct de vedere mai mult religios decât ca pe o cerință laică de bună cuviință, de urbanism... B. Blanchard prezintă tăcerea ca pe o "tărie de caracter", care avea din cele mai vechi timpuri o zeiță protectoare numită "Tacita", ca siglă "trandafirul". Dacă la ospețe se afla pe masă un vas cu trandafiri, era un semn din partea gazdei care dorea ca în toiul discuțiilor să se păstreze discreția și și să nu se ridice prea mult glasul. Tot astfel expresia discuțiilor "sub roză" avea semnificația secretului intim. Autorul mai face o exegeză interesantă a următoarelor versete dintr-o poezie:

"Tăcerea este spiritul proștilor
Și una din virtuțile celui înțelept".

Dacă B. Blanchard propune părerile unor comentatori, precum că tăcerea ar fi o "calitate" sau o "virtute", eu am intitulat prelucrarea făcută după cele două izvoare menționate mai sus cu "Tăcerea, atribut divin", fiindcă Isus Cristos, din iubire divină față de noi, insultat și învinuit în fața lui Ponțiu Pilat, a păstrat cea mai miraculoasă tăcere (cf. Mc 15,5). Datorită acestui fapt "tăcerea" face parte din "crucea de fiecare zi", pe care trebuie să o îmbrățișeze fiecare creștin și să-l urmeze pe Cristos (Mt 16,24). Poluarea sonoră este un obstacol în calea desăvârșirii și muzica rock este considerată drept "satanică" datorită faptului că menține un ritm infernal în care omul nu se mai înțelege cu omul și cu atât mai puțin cu Creatorul.

"Tăcerea, atribut divin" prezintă ideile, nu în capitole, ci sub formă de meditații. Meditația se face în tăcere și odată cu însușirea conținutului, se însușește și tăcerea ca o formă de viață mistică, de exemplu bun care este mai grăitor decât orice cuvânt "de aur", deși se spune că "Tăcerea este de aur și vorbirea de argint". Cred că sfântul Francisc de Sales numai datorită reflexiei asupra tăcerii a spus că "Mai mult valorează un gram de exemplu bun decât 50 kilograme de cuvinte".

De fapt și B. Blanchard ține să sublinieze că "Meditația izvorâtă din tăcere îți va da putere să-ți stăpânești impulsivitatea primului imbold de a vorbi" și în felul acesta "Cugetul nostru va fi înseninat de lumina răspândită de prudența și circumspecția izvorâtă din arta de a tăcea".

Dacă noi am înțelege valoarea tăcerii, lumea ar fi plină de exemple bune.

Atât "Arta tăcerii" cât și "Tăcerea, atribut divin" constituie o singură chemare.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire