MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Mașina Curățirii îmi dă speranța!
- 19 ianuarie 2006 -

Sfantul Camil de LellisVrei să fii sfânt? Pentru creștin întrebarea aceasta sună ca: Vrei, calule, ovăz? "Fiți desăvârșiți", a spus Isus adresându-se de pe munte mulțimilor - deci și nouă - și nu unei clase selecte. Știm cu toții calea cea lungă: duceți o viață curată, exemplară, în care virtuțile să le trăiți la nivel eroic. Lumina nu poate fi ținută sub obroc, așa că după ce veți muri, de fapt abia după cinci ani, aveți șansa să înceapă pentru Dvs un proces de beatificare. Viața vă va fi atent analizată, scrierile la fel, prietenii Dvs vor deveni martori interogați în proces... Apoi actele vor ajunge la Roma, pe un birou din Congregația pentru Cauzele Sfinților. Va urma o nouă cercetare a Dvs - când o să vă vină rândul, căci sunt mulți înscriși -, iar la final dacă toate merg bine, Congregația va recomanda Papei beatificarea Dvs. Cu puțin noroc, în câteva zeci de ani puteți fi beatificat și canonizat, pomenit în calendar și cu biserici ridicate în cinstea Dvs.

Prea lungă cale? Dacă trimiteți acest mesaj la zece prieteni ai Dvs în maxim o zi, atunci am pentru Dvs o ofertă excepțională! La incredibilul preț de 57 euro (69 usd) puteți să deveniți în doar câteva zile, adică chiar în timp ce mai trăiți încă, posesorul unei autentice diplome de canonizare. Dacă o cumpărați acum, primiți gratuit un CD audio cu înregistrarea ceremoniei de canonizare. Și surpriza nu se oprește aici. În aceeași sumă ultra-mini-micro-mică primiți tot gratuit un inel suport pentru chei pe care scrie "Eu sunt sfânt"! Mai mult: veți primi și o broșură de prezentare a Bisericii Unimentaliștilor Reformați (ce contează că nu ați auzit de ea? sfinții tot sfinți sunt!) care eliberează aceste certificate. Nu mai stați pe gânduri: sunați în următoarele cinci minute la... spitalul de nebuni dacă chiar doriți așa ceva. Și dacă la spitalul de nebuni au Internet, vizitați YouSaint.com ca să vă convingeți că nu am inventat nimic.

* * *

La început primului mileniu, undeva prin Turcia de astăzi s-a născut un băiat, nevinovat cum arată toți copiii în leagăn. Cine să fi bănuit că o dată ajuns la maturitate, acesta avea să ajungă un aprig persecutor al unei minorități religioase? Acest bărbat vrednic de dispreț s-a convertit însă la un moment dat, iar convertirea lui a provocat atâta bucurie, încât este sărbătoare în calendarul liturgic. Este vorba de Sfântul Apostol Paul.

După câteva secole, în Algeria de astăzi se năștea un alt copil, care de asemenea a rătăcit multă vreme. A aderat la erezii, a trăit în desfrânare la cote mari, ba a avut chiar și un copil cu o femeie care nu i-a fost soție. Dar după o vreme gustul viciilor nu a mai fost atât de dulce. Inima și mintea sa, frământate de îndoieli, au găsit calea cea dreaptă, merit având în această îndreptare rugăciunile mamei lui. Astăzi și acest bărbat se numără între sfinți: ați ghicit - Sfântul Augustin.

Sărim acum pe la jumătatea celui de-al doilea mileniu, să mai notăm nașterea unui alt copil, care în câțiva ani a devenit uriaș ca statură. A făcut armata, a participat la mai multe lupte, iar istoria notează faptul că atunci când a renunțat la arme era cu adevărat bogat: știa să înjure în șapte limbi diferite! Profund, nu? După câțiva ani trăiți ca vai de el, uriașul la statură și mic la inimă primește de la Dumnezeu darul să își vadă viața de până atunci. Mare i-a fost scârba (sau spaima?), căci din acel moment a rupt cu viața de până atunci. Sfântul Camil de Lellis este pomenit la 14 iulie în fiecare an.

* * *

Se pot găsi sute de vieți de sfinți care merg după un scenariu asemănător. Viețile lor sunt și viețile noastre: vieți trăite în păcat, desfrânare, egoism, ură, invidie, gelozie, aspirații mărunte... Seamănă până la un punct. Până la punctul în care acești sfinți - nu întotdeauna căzând de pe cal, nu întotdeauna loviți de vreo revelație, nu întotdeauna într-o schimbare radicală petrecută în câteva secunde - au spus: "gata cu viața de până acum". Mi-a plăcut mult ceva ce am citit recent, o constatare pe cât de banală în aparență, pe atât de profundă în realitate: "Oricât de murdar ți-ar fi trecutul, viitorul îți este imaculat." Cu adevărat! Pot respira ușurat: nu contează cazierul meu de până acum, ci că în față am mereu șansa de a fi sfânt. Fiecare dintre noi am putea spune: nu am persecutat pe nimeni, nu am luat parte la orgii și nici știu să înjur decât în limba natală. Buni de puși în ramă, nu? Nu. Nu numai că ne-am persecutat sufletul, ci chiar l-am ucis de atâtea ori prin păcat. Am făcut de atâtea ori băi nerușinate în gânduri necurate. Iar limba noastră ascuțită, chiar și doar cu româna la activ, a făcut de atâtea ori victime. Nu suntem mai vrednici. Aici vine însă marea bucurie: oricât de murdar ne-ar fi trecutul, viitorul ne este imaculat!

Ce alb mai poți scoate dintr-o viață trăită în negrul păcatului? Un om a venit odată apăsat de această disperare la un preot. "Mă va ierta oare Dumnezeu?", l-a întrebat nesigur. Preotul i-a răspuns cu o întrebare: "Dacă ți se murdăresc hainele, ce faci? Le arunci?" "Nu", a răspuns bărbatul. "Ei bine, nici Dumnezeu nu te aruncă." Iar noi pentru Dumnezeu nu suntem niște haine: suntem lucrarea mâinilor Lui; pentru noi și-a jertfit Unicul Său Fiu. Dumnezeu nu ne aruncă, ci ne pune la dispoziție o supranaturală mașină de spălat: Sacramentul Curățirii de păcate. Scoate petele impecabil, dacă detergentul părerii noastre de rău este bun. Cu el, trecutul murdar devine viitorul imaculat, certificatul în alb al canonizării noastre. Putem fi desăvârșiți, așa cum Tatăl nostru este! De acum înainte.

Și dacă sunați la numărul neafișat pe ecran, o să primiți gratuit următorul sfat: luați o bucată de hârtie, tăiați un dreptunghi suficient de mare ca să vă încapă următorul text de pus în piept: "De-astăzi-eu-vreau-să-fiu-sfânt.ro". Când la un moment dat, privind la Dvs, veți vedea iar murdărie, vă veți aminti de Mașina de Curățat care vă permite să permanentizați astăzi-ul angajamentului Dvs.

Radu Capan
www.capan.ro
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire