MEDITAȚII 

Să educăm prin pilde și povestioare
Fr. Daniel Ciobanu FSC

achizitionare: 27.06.2003; sursa: Editura Presa Bună

Recunoștință / Mulțumire / Lumea a treiaCuprinsÎnțelepciunea vieții

Capitolul 14. Vacanță

302. Pescarul de pe țărm

După ce-și dusese rodul muncii sale obositoare la piață, un pescar stătea la țărm privind și meditând asupra mării. Trecând pe acolo, un turist îl întrebă: "De ce nu-ți ridici un credit de la bancă? Vei putea cumpăra o barcă cu motor și atunci vei prinde încă pe-atâția pești. Asta îți va aduce mult mai mulți bani și astfel vei putea angaja o nouă persoană! Vei putea ieși la pescuit de două ori pe zi și vei câștiga de trei ori mai mult. Îți vei putea procura un cuter și așa vei profita mai bine de mare, vei putea deschide un magazin în piață, apoi un restaurant, apoi chiar o fabrică de conserve". Ochii turistului străluceau puternic. Pescarul îl întrebă: "Și apoi?" "Apoi nu mai ai de făcut nimic. După aceea vei putea sta aici toată ziua, să privești și să meditezi fericit asupra mării", îi zise turistul. La acestea pescarul îi răspunse: "Dar tocmai asta fac acum!"

303. Drumețul

Un om a fost surprins odată noaptea pe drum și, pentru că era obosit, căută un loc liniștit. Se întinse deci pe o piatră mare - cum credea el - și adormi. Când se trezi a doua zi dimineața, omul se găsea într-un loc total diferit, iar toiagul și rucsacul, pe care le pusese lângă piatră, nu mai erau de găsit. Admiră cu uimire noile ținuturi și locul pe care și-l alesese pentru a se odihni. Atunci descoperi că aceasta nu era o piatră, ci carapacea unei uriașe broaște țestoase. Broasca se deplasă mai departe în timpul nopții și-l luă cu sine și pe acest drumeț toropit de oboseală.

304. A-și lăsa timp

- Bună ziua, zise micul prinț.

- Bună ziua, zise negustorul.

Era un negustor de pilule perfecționate care potoleau setea. Luai una pe săptămână și nu-ți mai era sete.

- De ce le vinzi? întrebă micul prinț.

- Pentru că astfel se face o mare economie de timp, zise negustorul. Experții au calculat că ele economisesc 53 de minute pe săptămână.

- Și ce faci cu cele cincizeci și trei de minute?

- Faci ce poftești...

- De-aș avea eu cincizeci și trei de minute la dispoziție, spuse micul prinț, m-aș îndrepta domol către un izvor...

305. A călători mai mult în interior

Prima mea călătorie mă conduse în Japonia. Stăteam în fața templului Fenix din Kyoto, orașul împărătesc. Călugărul budist de la templu se interesă de proveniența mea. Dacă nu i-aș fi descris călătoria mea cu lux de amănunte, pentru el n-aș fi fost un european.

Atât cât știam, am scos în relief locurile sfinte ale credinței budiste. Fața îmi deveni din ce în ce mai serioasă. Când am terminat, am făcut o pauză. Apoi călugărul îmi spuse: "Ce soartă aveți! Vă compătimesc pentru că trebuie să călătoriți așa de mult în lume. Eu călătoresc doar în interior".

306. Un om foarte activ

Trăia un om care era foarte activ și nu putea să stea nici măcar un minut din viața sa fără să facă ceva. Pe când mergea în oraș, plănuia deja la ce plajă să meargă. Pe când era la plajă, hotăra să facă o excursie la Marienruh, unde există o vedere frumoasă de ansamblu. Pe când era la Marienruh, luă harta rutieră pentru a vedea cum se poate întoarce înapoi mai repede. Pe când savura o friptură de curcan în restaurant, studia cartea cu oferte pentru a vedea ce mai poate lua la sfârșit. Pe când dădea la vale vinul delicios al lui Dionysos, se gândea că pe căldura aceea s-ar fi potrivit mai bine o bere. Astfel nu făcuse niciodată ceva, ci întotdeauna pregătise ceea ce avea să urmeze. Pe când stătea pe patul de moarte, se miră nespus de mult că viața, de fapt, i-a fost goală și lipsită de sens.

307. Pentru că nu era folositor...

Un tâmplar și ucenicul său merseră împreună printr-o pădure mare. Când au dat de un stejar mare, gros, cioturos, bătrân și frumos, tâmplarul îl întrebă pe ucenic: "Știi de ce acest copac este așa de mare, gros, cioturos, strâmb, bătrân și frumos?" Ucenicul privi la maestrul său și spuse: "Nu! Chiar, de ce?"

"Pentru că nu a fost folositor", răspunse tâmplarul. "Dacă ar fi fost folositor, atunci de mult ar fi fost tăiat și prelucrat pentru mese și scaune. Dar pentru că a fost nefolositor, a putut să crească așa de mare și frumos. Acum nu putem decât să ne punem la umbra lui și să ne odihnim".

308. Apa învață viața corectă

Un înțelept din vechea Chină a fost întrebat de elevii săi: "De-atâta timp stai aici pe malul fluviului și te uiți în apă. Ce vezi tu aici?"

Înțeleptul nu dădu nici un răspuns și nu-și întoarse privirea de la curentul apei pe care-l urmărea. În cele din urmă spuse: "Apa ne învață cum trebuie să trăim. Unde curge, duce viață cu sine și o împarte celor care au nevoie de ea. Este bună și generoasă. Știe să netezească denivelările terenurilor. Este dreaptă. Fără să ezite, cade de pe acoperișuri în adâncuri. Este curajoasă. Suprafața ei este netedă, dar poate forma valuri adânci. Este înțeleaptă. Rocile și stâncile care îi stau în cale le ocolește. Știe să suporte. Dar puterea sa blândă este la treabă ziua și noaptea pentru a da la o parte obstacolele. Este perseverentă. Oricâte serpentine ar trebui să ia asupra ei, nu-și pierde din vedere direcția spre țelul ei veșnic, spre mare. Este conștientă de scopul ei. Și oricât de murdară devine, se străduiește fără încetare să devină curată. Are putere să se reînnoiască. De aceea, spuse înțeleptul, privesc în apă. Ea mă învață viața corectă".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire