MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea IV: Despre Taina sfîntului altar

Capitolul XVII

DESPRE DORUL ÎNFLĂCĂRAT ȘI
IUBIREA ARZĂTOARE PENTRU ISUS
ÎN SFÎNTA ÎMPĂRTĂȘANIE

Glasul ucenicului

1. Cu cea mai mare evlavie și cea mai înflăcărată dragoste, cu toată iubirea și rîvna inimii mele doresc să te primesc pe tine, Domnul meu, așa cum te-au primit și sfinții tăi nenumărați și ceata tuturor credincioșilor evlavioși: cei care au dorit să fii al lor prin sfînta Împărtășanie, cei care ți-au fost pe plac prin viața lor, ca și prin înflăcărata lor rîvnă. O, Dumnezeul meu, iubirea mea veșnică, singura mea zestre de bunătate, fericirea mea nețărmuită, doresc din toată inima să te primesc cu dragoste aprinsă și cu toată cuviința, așa cum te-au primit, în adîncul smereniei lor, toți sfinții tăi.

2. Și, deși nevrednic de asemenea simțăminte de cuvioasă evlavie, îți pun la picioare toată dragostea inimii mele, ca și cînd sufletul meu ar fi înzestrat cu toate acestea. Tot ceea ce ar putea încăpea într-o inimă înflăcărată de rîvnă și evlavie, acestea toate ți le aduc drept călduros prinos de închinare iubitoare. Nu doresc nimic pentru mine, ci, dimpotrivă, pe mine însumi și toate cele ce țin de mine vin să ți le pun bucuros, din toată inima, la picioare. Doamne, Dumnezeul meu, Creatorul și Răscumpărătorul meu, doresc astăzi să te pot primi cu toată dragostea, evlavia, cinstea și lauda; cu toată recunoștința, vrednicia și iubirea; cu toată credința, nădejdea și curăția, cu toate acele virtuți cu care te-a dorit și prin care ți-a deschis ușa inimii sfînta ta Mamă, slăvita Fecioară Maria, atunci cînd îngerului aducător al bunei-vestiri i-a răspuns cu umilință și evlavie: Iată roaba Domnului, fie mie după cuvîntul tău (Lc 1, 38).

3. Și, după pilda celui care a mers înaintea pașilor tăi, Ioan Botezătorul, sfînt între toți sfinții, cel care, aflîndu-se lîngă tine, a tresăltat cu fiorul de bucurie al Duhului Sfînt, deși sta încă închis în sînul mamei sale; el care, mai apoi, văzîndu-te printre oameni, s-a smerit pe sine pînă la pămînt, vorbind cu iubire și cu evlavie despre prietenul mirelui, cel ce stă și ascultă pe mire și se bucură cu bucurie de glasul lui (In 3, 29), îmi doresc și eu să mă umplu de simțăminte înflăcărate de dor și să mă pot, din toată inima, aduce pe mine însumi prinos ție. Mă alătur, în aceasta, tuturor inimilor credincioase, străbătute de fiorul bucuriei; simțămintelor lor înflăcărate, înălțării tuturor cugetelor luminate în chip suprafiresc prin arătarea celor cerești; acestea toate să-ți fie ție, Doamne, prinos de închinare, din partea mea și a tuturor acelora pentru care trebuie să mă rog, împreună cu toate virtuțile și laudele trecute și viitoare, aduse ție de toată făptura, din cer și de pe pămînt; ca să fii lăudat de-a pururi și proslăvit pe vecie.

4. Primește, Doamne Dumnezeul meu, rugile și făgăduințele mele, dorința mea sinceră de a-ți aduce lauda nesfîrșită, nețărmurita binecuvîntare ce ți se cad de drept pentru mulțimea negrăită a desăvîrșirilor tale. Acest prinos, ție datorat, doresc să ți-l aduc în toate zilele vieții mele și în toate clipele fiecărui ceas: mă rog și mi-aș dori ca, la această datorie de recunoștință, să fie uniți ca într-o singură suflare toate cetele îngerești și toți credincioșii de pe pămînt.

5. Să te laude toate popoarele lumii, pe limba lor să-ți cînte toate neamurile și toate semințiile pămîntului: numele tău preasfînt și preadulce fie proslăvit cu bucurie și înflăcărată evlavie de la un capăt al lumii la celălalt. Iar cei ce slujesc cu rîvnă și cuviință preasfînta ta Taină, împărtășindu-se cu deplină credință din ea, să se învrednicească a primi din mîna ta harul și milostivirea. După ce vor fi dobîndit evlavia la care au rîvnit, după ce se vor fi desfătat cu darul unirii și contopirii cu tine, după ce se vor fi hrănit de minune din belșugul ospățului tău ceresc, copleșiți de toată binecuvîntarea, să-și aducă aminte și de mine, sărmanul, pomenindu-mă ție.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire