MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea IV: Despre Taina sfîntului altar

Capitolul XIII

SUFLETUL EVLAVIOS TREBUIE SĂ RÎVNEASCĂ DIN TOATE PUTERILE SALE
LA UNIREA CU CRISTOS
PRIN SFÎNTA CUMINECĂTURĂ

Glasul ucenicului

1. Cine-mi va da mie ca să te aflu, Doamne, -să-mi deschid sufletul față de tine, să mă desfăt cu tine după pofta inimii mele, și mai mult nimeni să nu mă defaime (Cînt 8, 1)? Și nici o făptură să nu mă stînjenească și să nu mă mai privească, ci doar Tu singur să-mi vorbești și eu ție: așa cum cei ce se iubesc își vorbesc în patru ochi și cum prietenii cei apropiați sînt împreună. Aceasta mi-e dorința, acesta mi-e dorul, să mă pot uni cu tine întru totul, iar inima să mi-o pot dezlipi de tot ceea ce este pămîntesc și să învăț, prin sfînta Împărtășanie și prin deasa celebrare a sfintei Liturghii, să prețuiesc desfătarea celor cerești și eterne. Ah, Doamne, Dumnezeul meu, cînd va veni și pentru mine ceasul să fiu cu totul unit, cu totul contopit cu tine, să pot uita cu desăvîrșire de mine? Tu în mine și eu în tine: una să fim pentru totdeauna.

2. Cu adevărat Tu ești iubitul meu, ales dintr-o mie (Cînt 5, 10) și sufletul meu se desfată petrecînd în lăcașul tău, zi de zi, o viață întreagă. Cu adevărat Tu ești limanul odihnei mele, locul unde aflu pacea fără de asemănare și tihna fără pereche: în afara ta totul nu e decît caznă, amărăciune și suferință nesfîrșită. Cu adevărat Tu ești Dumnezeul ascuns (Is 45, 15) și nu ai nimic de-a face cu cei nelegiuiți, căci stai de vorbă cu cei smeriți și cu cei curați la inimă. O, cît de dulce e spiritul tău, Doamne (Înț 12, 1), Tu care, spre a-ți arăta bunătatea față de fiii tăi, ai binevoit să-i întremezi cu o Pîine coborîtă din ceruri! Cu adevărat, este vreun popor mare de care dumnezeirea să fie așa de aproape cît de aproape este de noi Domnul Dumnezeul nostru? (Deut 4, 7 ). Tu ești aproape de toți cei ce se încred în tine, dăruindu-te lor zilnic ca hrană și desfătare, mîngîindu-i și înălțîndu-le inimile către ceruri.

3. Care obște de pe lume s-ar putea asemui, ca vrednicie, cu poporul creștin? Și care dintre făpturile pămîntului ar putea fi mai fericită decît creștinul evlavios în a cărui inimă se coboară, precum un mire, Domnul însuși, hrănind-o cu iubire, din Trupul gloriei sale? O, har negrăit, vrednicie fără seamăn, iubire nemărginită, împărtășită doar omului! Dar cum să-i mulțumesc Domnului pentru acest har, pentru această dragoste nețărmurită? Nimic n-aș putea dărui mai potrivit decît inima mea, jertfind-o cu totul lui Dumnezeu, contopind-o cu totul întru El. Atunci fiorul fericirii va face să tresalte adîncul inimii mele, cînd sufletul îmi va fi cu desăvîrșire unit cu Dumnezeu. Domnul atunci îmi va spune: "Dacă tu vrei să fii cu mine, voința mea e să rămînem împreună". Iar eu voi răspunde: "Binevoiește, Doamne, să rămîi cu mine, căci vreau din toată inima să fiu cu tine; singurul meu dor este să fiu cu tine; singurul meu dor este să fiu, din toată inima mea, una cu tine".


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire