MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul LIX

ÎN DUMNEZEU SINGUR
SE CADE SĂ NE PUNEM ÎNTREAGA NĂDEJDE ȘI CREDINȚĂ

1. Doamne, în cine să mă încred pe acest pămînt? Din tot ceea ce se vede în jurul meu, unde să-mi caut mîngîierea? Doar în tine, Doamne, Dumnezeul meu, a cărui milostivire este nesfîrșită. Mi-a fost vreodată bine departe de tine? Mi-a fost vreodată rău avîndu-te alături? Mai bine sărac pentru tine, decît bogat fără tine. Mai bine pribeag pe pămînt împreună cu tine, decît, fără tine, stăpîn sus în ceruri. Unde ești Tu, acolo e și cerul; moartea și iadul sînt acolo unde Tu nu ești. Tu ești dorul sufletului meu, de aceea n-am cum să nu suspin, să nu plîng și să nu mă tîngui. În nimeni nu mă pot încrede cu totul, nimeni nu-mi poate dărui oblăduire de nădejde, în afară de tine, Doamne, Dumnezeul meu. Tu ești reazemul, încrederea și mîngîierea mea, Tu nu vei înșela încrederea mea niciodată.

2. Fiecare caută ale sale (Fil 2, 31); singur Tu nu vrei altceva decît mîntuirea și propășirea mea pe calea binelui, pe toate întorcîndu-le spre bine pentru aceasta. Chiar dacă mă treci prin ispite și potrivnicii, toate le rînduiești cu rost, spre folosul meu, așa cum, în mii și mii de feluri, știi să-i încerci pe cei la care ții. Prin asemenea încercări - la fel ca și cînd m-ai copleși cu clipe de cerească alinare - se cuvine să te laud și să te iubesc în aceeași măsură.

3. În tine, Doamne, Dumnezeul meu, îmi pun așadar toată nădejdea și în tine îmi caut scăparea; ție îți încredințez toate amărăciunile și încercările mele: tot ceea ce văd în jurul meu, în afara ta, mi se arată șubred și nestatornic. Nu mă vor pricopsi nici mulțimea prietenilor, nici mîna de ajutor a cunoscuților puternici, nici sfătuitorii înțelepți: nici unii dintre aceștia n-au fost de vreo ispravă, după cum nici cărțile învățaților nu pot da mîngîiere, după cum nici o nestemată nu poate scăpa din robie, după cum nici cel mai neștiut și tainic ungher nu poate da siguranță, - dacă tu, Doamne, nu te afli alături, spre a dărui oblăduire, îmbărbătare, alinare, învățătură și reazem de nădejde.

4. Căci tot ceea ce, la prima vedere, ar părea să asigure pacea și fericirea în afara ta, nu-i altceva decît o nălucire, întrucît nu poate dărui bucurie adevărată. Tu singur ești rostul ultim al tuturor cuvîntărilor: a nădăjdui în tine este, mai presus de toate, mîngîierea tuturor celor care îți slujesc. Privirile mele rămîn ațintite către tine, Doamne; în tine mă încred, Dumnezeul meu, Părinte al milostivirilor; binecuvîntează și sfințește, te rog, sufletul meu, cu roua binecuvîntării cerești, ca să poată deveni scaunul slavei tale veșnice, sălașul sfințeniei tale, și nimic în el să nu jignească ochiul tău regesc. După mulțimea bunătăților tale și după belșugul milostivirilor tale, privește spre mine (Ps 68, 17) și ascultă rugăciunea sărmanului tău slujitor, surghiunit în mohorîtul ținut al umbrelor și al morții. Ocrotește și păstrează sufletul nevrednicului tău slujitor printre atîtea primejdii și printre ananghiile acestei vieți, repede întoarse în stricăciune; sub oblăduirea harului tău, îndreaptă pașii mei pe calea păcii, spre patria luminii nestinse. Amin.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire