MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul LIII

HARUL LUI DUMNEZEU
NU SUFERĂ AMESTEC CU GUSTUL CELOR PĂMÎNTEȘTI

1. Fiul meu, harul meu este o nestemată care nu suferă amestecul lucrurilor din afară și al mîngîierilor pămîntești. Prin urmare trebuie să lepezi toate piedicile din calea harului, dacă dorești cu adevărat ca binecuvîntarea mea să se reverse și să odrăslească în tine. Caută un loc ascuns, unde să-ți fie bine să stai singur, față-n față cu tine însuți; să n-ai nevoie să schimbi nici o vorbă cu nimeni, ci lui Dumnezeu singur să-i vorbești prin rugăciune fierbinte, ca să-ți păzească curățenia cugetului și îndurerarea pocăită a sufletului. Lumea întreagă socotește-o drept nimic, iar slujirea lui Dumnezeu să treacă pentru tine înaintea tuturor celorlalte îndeletniciri săvîrșite în afară. Într-adevăr, nu vei putea să-mi slujești mie și să-ți afli totodată desfătare în cele trecătoare. Ferește-te de dragostea fără măsură față de rude și prieteni și depărtează-ți sufletul de toată mîngîierea vremii de acum. Astfel îi îndemna fericitul Apostol Petru pe credincioșii lui Cristos: ca niște străini și călători pe acest pămînt (1 Pt 2, 11) să-și rînduiască purtările.

2. O, cîtă siguranță și încredere va avea, în ceasul morții, omul descătușat din timp de orice legătură lumească! Sufletul plin de metehne al omului pămîntesc nu poate însă pricepe cum inima să se lepede de toate; după cum omul robit trupului și simțurilor sale nu înțelege ce poate să însemne libertatea omului lăuntric. Cu toate acestea, cel ce vrea cu adevărat să trăiască după legea duhului nu poate decît să scuture lanțurile oricărei legături, atît cele din apropierea sa cît și cele de departe, și de nimic să nu se ferească mai strașnic decît de sine însuși. Dacă te vei birui pe tine însuți cu desăvîrșire, lesne vei birui și toate celelalte. Izbînda desăvîrșită este să te birui pe tine. Cel ce-i stăpîn pe sine, astfel ca trupul să fie supus dreptei judecăți, iar dreapta sa judecată, în toate, să-mi fie supusă numai mie, acela este cu adevărat biruitorul său și stăpînul lumii.

3. Dacă vrei să te ridici pînă la această culme, trebuie să te încumeți, cu toată bărbăția, să pui securea la rădăcină, să scoți și să stîrpești cea mai ascunsă sămînță a iubirii neorînduite de tine însuți, a dragostei față de bunurile pieritoare. De meteahna iubirii nemăsurate de sine atîrnă tot ceea ce omul are de înfrînt, începînd cu rădăcina: biruind și stîrpind meteahna de la rădăcină, sufletul se va bucura de pace și liniște nemăsurată. Dar puțini sînt aceia care se străduiesc să-și răstignească această pornire cu desăvîrșire și să iasă din propria lor piele; de aceea rămîn încătușați în sinea lor și nu se pot înălța cu duhul deasupra. Iar cei ce vor de bună voie să umble pe cărările mele vor trebui să-și răstignească toate imboldurile și aplecările rele și să nu se lipească de nici o făptură cu iubire pătimașă.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire