MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul XLIII

ÎMPOTRIVA ZADARNICEI ȘTIINȚE DE CARTE A LUMII ACESTEIA

1. Fiul meu, nu te lăsa amăgit de zicerile frumoase și meșteșugite ale oamenilor. Că împărăția lui Dumnezeu nu este în vorbă, ci în putere (1 Cor 4, 20). Ia seama, deci, la cuvintele mele, căci ele înflăcărează inimile și luminează mințile, stîrnesc în suflet căință și împărtășesc balsamul alinării. Să nu te apropii, prin citire, de cuvîntul meu avînd de gînd să pari mai învățat ori mai înțelept. Gîndul tău să fie la răstignirea viciilor: aceasta va fi mai de folos propășirii tale decît adînca cunoaștere a multor întrebări grele.

2. După citire multă și agonisire de cunoștințe nenumărate, la un singur izvor se cuvine să te reîntorci fără greș. Eu sînt cel de la care purcede toată învățătura și toată știința, Eu luminez înțelepciunea celor mici mai mult decît poate orice învățătură omenească. Cel căruia îi vorbesc, curînd se înțelepțește și începe să propășească cu nădejde pe calea binelui. Vai însă de cei care aleargă cu sufletul la gură să afle cît mai multe de la oameni, iar despre calea cea dreaptă nu se întreabă nici un cuvînt! Căci va veni timpul cînd înaintea lor se va ivi Învățătorul tuturor învățaților, Isus Cristos însuși, Împăratul îngerilor, venind să asculte cu luare aminte lecția învățată de fiecare, cu alte cuvinte, să le cerceteze conștiințele. Atunci va răscoli cu făcliile toate ungherele Ierusalimului și va da în vileag tot ceea ce a zăcut tăinuit în întuneric, iar toată pricopsirea minților ascuțite va amuți.

3. Eu înalț pe cel smerit la minte și-l fac să priceapă, pe negîndite, mult mai multe rosturi decît i-ar fi stat la îndemînă dacă ar fi petrecut chiar și zece ani prin școli. Predau învățătura mea fără vorbă multă, fără gîlceavă de păreri, fără împărțire de cununi și onoruri, fără certuri și măsurări de judecăți. Eu sînt acela care învăț omul să disprețuiască cele pămîntești, îl deprind să nu-și caute desfătarea în cele de față, să umble după cele fără moarte, să fugă de laude și onoruri, să rabde ocara, să-și pună întreaga nădejde în mine; în afară de mine să nu-și dorească nimic, iar mai presus de orice să mă iubească cu înfocare.

4. Într-adevăr, nu-i suflet care să mă fi îndrăgit temeinic fără să-și fi însușit cunoștințe dumnezeiești, fără ca gura lui să fi rostit cuvinte minunate. Mai de folos i-a fost să se lepede de toate, decît să despice firul în patru căutînd rostul de nepătruns al unor lucruri de taină. Dar Eu nu vorbesc tuturora în același fel: unora le vorbesc despre lucruri obișnuite, altora despre lucruri uimitoare, unora mă descopăr în semne și în chipuri plăcute, iar altora - în potop de lumină - le dezvălui taine adînci. Rostul tuturor cărților este unul, deși nu pe toți îi luminează în același chip; într-adevăr, precum un izvor țîșnind din lăuntru, Eu sînt învățătorul adevărului, cercetătorul inimii, cunoscătorul gîndurilor, cîrmaciul tuturor faptelor bune: Eu împart darurile potrivit vredniciilor fiecăruia și după cum socotesc de cuviință.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire