MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul XXVII

IUBIREA DE SINE E O MARE FRÎNĂ
ÎN CALEA SPRE DOBÎNDIREA
CELUI MAI ÎNALT BINE

1. Fiul meu, pentru a cîștiga totul, jertfește totul, neoprind pentru tine nimic. Să știi bine că iubirea de sine e lucrul cel mai vătămător dintre toate. După felul cum ții la ceva sau tînjești după vreun lucru, lucrul acela te va robi în parte sau cu totul. Dacă iubirea ta va fi curată, limpede, bine cumpănită, nu vei ajunge niciodată robul lucrurilor. Nu rîvni la ceea ce nu se cade să dobîndești; nu dobîndi ceea ce ți-ar putea împiedica ori stînjeni libertatea lăuntrică. De ce, prin urmare, șovăi? Dăruiește-te mie cu totul, din adîncul inimii tale, cu tot ce ți-ai putea dori să dobîndești vreodată.

2. Pentru ce te macini în zadarnică întristare? De ce te zbuciumi cu griji de prisos? Lasă-te cu totul în voia mea și nu vei suferi nici un fel de vătămare. Dacă umbli ba după una, ba după alta, dacă ții să fii ba aici, ba acolo, gîndindu-te cum o să-ți fie mai bine și mai plăcut, nu vei gusta niciodată liniștea, și niciodată nu vei fi scutit de frămîntări și de teamă; nimic pe lume nu-i fără cusur și în orice loc te-ai afla, se va găsi și cine să ți se pună împotrivă.

3. Nu te vei pricopsi niciodată dobîndind bunuri dinafară, pe care mereu să le înmulțești cu nemiluita; mai curînd disprețuiește asemenea lucruri, retează legăturile tale cu ele, plivește bine inima ta. Nu doar de bani ori de avere, ci și de pofta de a fi proslăvit, de gustul laudelor deșarte și al tuturor acelor lucruri care trec și se duc, o dată cu lumea. Prea puțin îți priește, prea puțin reazem îți dă locul unde te afli, dacă lipsește spiritul și rîvna; iar mult căutata pace a sufletului va fi șubredă și vremelnică, dacă starea inimii tale va fi lipsită de adevărata ei temelie - adică de mine; locurile le poți schimba, dar nu vei deveni mai bun și mai vrednic pentru aceasta. O dată ivit prilejul, și o dată primită ispita, vei da iarăși de lucrul de care ai fugit, și mai rău încă.

Rugăciune pentru curățirea inimii și dobîndirea înțelepciunii cerești

4. Întărește-mă, Doamne, prin harul Duhului Sfînt. Dă tărie omului lăuntric din mine și scapă inima mea de orice îngrijorare fără rost și de orice spaimă; fă să nu mă las ademenit de feluritele dorințe și pofte ce mă trag ba la lucruri fără nici un preț, ba la altele scumpe: fără să le pot vedea pe toate drept ceea ce sînt, ca vremelnice și trecătoare, și pe mine însumi, trecător la rîndul meu, o dată cu ele: căci nimic nu-i stătător sub soare, toate sînt amăgire și întristare pentru suflet. O, cît este de înțelept cel ce judecă astfel!

5. Dă-mi, Doamne, înțelepciunea cerească, fă să pot învăța să te caut și să te găsesc pe tine mai înainte de orice; mai presus de toate să te știu gusta și iubi; pe toate celelalte, după rosturile înțelepciunii tale, așa precum sînt, să le înțeleg. Dă-mi cumințenia de a ocoli vicleșugul lingușirilor și de a răbda cu tărie toată împotrivirea: căci mare înțelepciune este să nu-și lase omul inima tulburată de larma cuvintelor, să nu-și lase urechea pradă încîntării Sirenelor: doar astfel, pe cărarea deschisă, pasul omului poate înainta în siguranță.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire