MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul XI

IMBOLDURILE INIMII SE CAD
BINE CUMPĂNITE ȘI ȚINUTE ÎN FRÎU

1. Fiul meu, multe mai ai de învățat, căci încă multe sînt lucrurile pe care nu ți le-ai însușit pînă acum așa cum se cuvine.

2. Care sînt, Doamne, acestea?

3. Să supui cu totul imboldurile tale voinței mele, să nu-ți iubești propria plăcere și să dorești cu rîvnă și înflăcărare doar împlinirea voii mele. Imboldurile izvorîte din sinea ta sînt cele care, de cele mai multe ori, aprind scînteia acelui foc care te mînă cu putere înainte: stai și gîndește-te, însă, dacă cinstirea mea într-adevăr, e cea care te mînă, sau, dimpotrivă, folosul plăcerii tale. Dacă pornirea vine de la mine, vei fi pe bună pace, orice aș porunci; dacă inima ta însă tăinuiește vreun dor ascuns de-al ei, nu alta este pricina pentru care te simți apăsat și stînjenit.

4. Iată de ce e bine să nu te bizui prea mult pe imboldurile care-ți încolțesc în inimă, fără să le cumpănești temeinic în fața mea; s-ar putea, altminteri, să te căiești și să-ți pară rău de lucruri ce ți s-au părut în prima clipă bune, și la care ai rîvnit. Într-adevăr, nu orice dorință încolțită în inimă și care ți se pare bună trebuie din capul locului urmată întocmai; și tot așa, nu orice dorință ce ți se înfățișează, la prima vedere, ca nepotrivită, trebuie respinsă pe dată. E bine, cît de des, să ții în mîini frînele sufletului - pînă și gîndurile și dorințele tale de bine -, ca nu care cumva, lăsîndu-te mînat de toane, să dai prilej celorlalți de sminteală sau - în cazul cînd aceștia ți s-ar împotrivi - să cazi, cînd te aștepți mai puțin, pradă tulburării și amărăciunii.

5. Se cade, într-adevăr, din cînd în cînd, să știi a pune piciorul în prag bărbătește, răspunzînd fără șovăire "nu" imboldurilor și toanelor hrănite de simțuri: să treci fără să te sinchisești peste ceea ce ar fi plăcut, ca și peste ceea ce ar fi neplăcut trupului, luptînd mai înainte de orice, ca el, chiar în pofida lui, să dea ascultare spiritului. Trupul și toanele lui vor trebui ținute în frîu și sub pinten, pînă cînd carnea, supusă, va fi gata la orice: învățînd să se mulțumească cu puțin, să se bucure de lucrurile cele mai simple și să nu crîcnească împotriva neajunsurilor.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire