MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul X

PLĂCUT E SĂ-I SLUJEȘTI
LUI DUMNEZEU SINGUR,
ÎN DISPREȚUL ÎNTREGII LUMI

1. Mă voi încumeta din nou să-ți vorbesc, nu voi păstra tăcerea, Doamne, glasul meu va ajunge la urechile Domnului Dumnezeului și Regelui meu care sălășluiește în ceruri. Cît de necuprinsă e mulțimea bunătăților tale, Doamne, pe care în taină le împărtășești celor ce se tem de tine! (Ps 30, 20). Căci ce ești Tu în ochii celor care te iubesc? Ce ești Tu pentru cei care-ți slujesc din toată inima? Cu adevărat negrăită este plăcerea vederii tale, darul dulce de care se bucură cei care te iubesc. Tocmai în aceasta mi-ai arătat, mai presus de orice, dulceața bunătății tale: căci nu eram, și, iată, tu m-ai adus la ființă și viață; și pe cărări rătăcite umblam, departe de tine, și Tu m-ai adus la tine, ca să-ți slujesc, dîndu-mi poruncă să te iubesc.

2. O, izvor al iubirii nesecate, ce-aș mai putea să spun despre tine? Cum aș putea vreodată să te dau uitării, pe tine care ai binevoit să-ți amintești de mine, deși mă înglodasem pe drumul stricăciunii și al pieirii? Dincolo de toată nădejdea, te-ai îndurat totuși de sluga ta și, trecînd peste nevredniciile mele, mi-ai arătat harul prieteniei tale. Cum ți-aș putea mulțumi vreodată pentru asemenea dar? Într-adevăr, nu oricui îi este dat ca - lăsînd deoparte totul - să se poată lepăda de lume și să îmbrățișeze viața mănăstirească. Să fie oare lucru mare a mă afla în slujba ta, Dumnezeule, căruia toată făptura se cuvine de fapt să-i slujească? N-ar trebui, la urma urmei, să mi se pară lucru mare să-ți slujesc: de necrezut și uimitor lucru este, în schimb, ca nu pe altul, ci pe mine - în ciuda sărăciei și nevredniciei mele - Tu să mă fi ales drept slujitor al tău, primindu-mă cu atîta căldură în rîndul celor iubiți și apropiați ție.

3. Într-adevăr, tot ceea ce am îți aparține, și toate cele cu ajutorul cărora îți slujesc sînt, de fapt, ale tale. Prin urmare, s-ar putea chiar, dimpotrivă, spune că Tu ești cel care mi te pui la îndemînă, slujindu-mi mie, decît eu însumi aș putea s-o fac, de unul singur, ca slugă a ta. Dovadă, ia-tă, sînt cerurile și pămîntul, pe care le-ai hărăzit să servească omului și care, zi de zi, urmează întocmai, ascultătoare, tot ceea ce ai poruncit și tot ce aștepți de la ele. Dar nici aceasta n-ar fi mare lucru: căci iată, pînă și pe îngeri i-ai rînduit să stea pururi în slujba noastră. Și, mai presus de orice, pe tine însuți ai binevoit să te pui la îndemîna omului, făgăduind să te dai pe tine însuți în dar făpturii tale.

4. Ce aș putea să-ți aduc în schimb, drept prinos de recunoștință, pentru miile și miile de daruri ale tale? Măcar de-aș fi în stare să-ți slujesc zi de zi, pînă la sfîrșitul vieții mele! De-aș fi în stare, măcar o singură zi, să-ți pot sluji așa cum se cuvine! Căci, cu adevărat, ești singurul vrednic de a fi slujit pînă la capăt, vrednic de a primi toată cinstea și lauda, fără de sfîrșit. Cu adevărat Domnul și Stăpînul meu ești Tu; eu însumi nu-s decît o slugă sărmană și mi se cade să-ți servesc din toate puterile mele, niciodată să nu obosesc aducîndu-ți laudă. Vreau și doresc din toată inima acest lucru: ajută-mă prin bunăvoința ta, suplinind din belșugul darului tău tot ceea ce îmi lipsește.

5. Cît de mare este cinstea, cît de mare este onoarea de a fi în slujba ta și, pentru tine, Doamne, de a putea trece, neîmpiedicat, peste toate. Mare este harul celor ce intră de bună voie în slujba ta sfîntă. Vor descoperi dulceața și mîngîierile negrăite ale Spiritului Sfînt toți cei care, din iubire pentru tine, întorc spatele tuturor desfătărilor trupești. Vor dobîndi o mare libertate lăuntrică toți cei care, pentru numele tău, se încumetă să calce pe cărarea îngustă, lăsînd deoparte orice grijă față de cele lumești.

6. O, cît de voioasă și plăcută este slujirea lui Dumnezeu, cea care aduce omului adevărata sfințenie și libertate! Sfîntă stare a vieții monahale, aducînd omul în rînd cu îngerii, făcîndu-l plăcut lui Dumnezeu, temut de diavoli, pildă vie pentru toți cei cu darul credinței! Cît de mult este de dorit, cît de demnă de îndrăgit această slujbă: săvîrșind-o, omul se învrednicește de binele cel mai mare cu putință; mulțumită ei, el dobîndește zestrea fericirii fără de margini, care nu se curmă niciodată.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire