MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea a II-a: Povețe pentru luminarea lăuntrică

Capitolul XII

CALEA REGEASCĂ A SFINTEI CRUCI

1. Multora li se pare aspru cuvîntul acesta: Leapădă-te de tine, ia-ți crucea și urmează-l pe Isus (Mt 16, 24). Dar mult mai aspru totuși va fi cuvîntul celălalt, rostit în ziua de pe urmă: Duceți-vă de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic (Mt 25, 41)! Cei ce ascultă acum și urmează cu bucurie cuvîntul crucii, nu se vor teme cînd vor răsuna cuvintele osîndei veșnice. Acest semn, al crucii, va sta înălțat pe ceruri cînd Domnul va veni la judecată. Atunci toți ucenicii crucii, care și-au orînduit viața după Cel Răstignit, nu vor avea a se teme de nimic, ci se vor apropia de Cristos-Judecătorul cu cea mai mare încredere.

2. Pentru ce, așadar, te temi să iei crucea, calea însăși care duce spre cer? În cruce este mîntuirea, în cruce viața, în cruce ocrotirea împotriva vrăjmașilor; în cruce izvorul dulcilor desfătări cerești, în cruce tăria sufletului, bucuria spiritului, împlinirea virtuții, desăvîrșirea sfințeniei. Nu este mîntuire pentru suflet, nici nădejde de viață veșnică decît numai prin cruce. Ia-ți așadar crucea și urmează-l pe Isus, pe drumul vieții fără sfîrșit. El a deschis calea, purtînd pe umeri crucea, și a murit răstignit pe ea pentru tine, ca, purtînd aceeași povară și tu, să rîvnești să mori la rîndul tău pe cruce. Căci dacă vom muri cu Cristos împreună, vom trăi împreună cu El (Rom 6, 8). Și dacă vei fi părtaș la patimile lui, din mărirea lui te vei împărtăși.

3. Într-adevăr, iată că totul atîrnă de cruce, totul stă în răstignire; și nu alta este calea ce duce la viață și la adevărata pace lăuntrică: sfînta cale a crucii și a răstignirii zilnice. Poți colinda lumea întreagă, dacă vrei; poți căuta pretutindeni tot ce dorești: nicăieri nu vei găsi o cărare mai înaltă pe sus, și nici o potecă mai sigură pe jos, în afară de calea sfintei cruci. Rînduiește și așează totul după cum vrei și cum ți se pare mai bine: te vei convinge singur că pretutindeni pe lume trebuie, vrînd-nevrînd, să pătimești și să suferi, pînă la urmă, pentru cîte ceva - și astfel, iată, peste cruce vei da, fără să vrei, întotdeauna: fie că trupul tău va fi încolțit de vreo durere, fie că sufletul tău va fi măcinat de alean și de amărăciune.

4. Se va întîmpla să fii părăsit de Dumnezeu, se va întîmpla să fii pus la încercare de aproapele tău, dar, mai des încă și înainte de orice, îți vei fi ție însuți povară și întrucît nu vei putea afla ușurare ori scăpare prin mîngîieri sau alte leacuri și tămăduiri, decît cînd Dumnezeu va voi, va trebui să rabzi. Dumnezeu, într-adevăr, vrea ca tu să înveți să suferi povara amărăciunii fără a te bucura de vreo alinare, și lui singur să i te încredințezi, și astfel, prin urgisiri trecînd, să te smerești tot mai mult. Nimeni, într-adevăr, nu simte mai adînc în inimă patima lui Cristos decît acela căruia i s-a întîmplat să sufere amărăciunea răstignirii. Crucea este, așadar, gata mereu și te așteaptă în tot locul. De ea nu vei putea scăpa, oriunde ai fugi: căci oriunde te-ai afla, te vei purta și te vei găsi pe tine însuți, mereu. Întoarce-te încotro vei vrea, în sus și în jos, în dreapta și în stînga: în toate părțile vei da peste cruce, și, oriunde te-ai afla, n-ai altă cale decît să-ți păstrezi cumpătul în răbdare, dacă vrei să te bucuri de pacea lăuntrică și să te poți învrednici de cununa vieții veșnice.

5. Dacă îți porți crucea de bunăvoie, crucea la rîndul ei te va purta pe tine și te va duce spre limanul mult dorit, acolo unde vor înceta toate amărăciunile care, aici pe pămînt, nu pot lua sfîrșit niciodată. Dacă îți duci crucea cîrtind, îți sporești singur povara și vei simți pe umerii tăi o greutate și mai apăsătoare; totuși n-ai încotro: nu poți decît să înduri mai departe ce ți s-a dat. Dacă te scuturi de o cruce, vei da fără îndoială de alta, aproape sigur încă și mai grea.

6. Cum ți-ai putea închipui că ai să scapi de ceea ce n-a scăpat nimeni dintre muritori pînă acum? Care dintre sfinți și-a trăit viața în această lume scutit de cruce, fără să aibă de înfruntat amărăciuni și lucruri potrivnice? Nici Isus Cristos, Domnul nostru, n-a fost - măcar un singur ceas - scutit de durerile și amărăciunile pătimirii pămîntești: Trebuia - zice el - să pătimească Cristos și să învie din morți și astfel să intre în mărirea sa (Lc 24, 26, 46). Cum ai putea căuta o altă cale decît calea regească, drumul sfintei cruci?

7. Întreaga viață a lui Cristos n-a fost decît o cruce și o îndelungă mucenicie; cum să cutezi acum să cauți, pentru tine, huzur și veselie? Te amăgești peste măsură dacă socotești că, tot căutînd, vei găsi altceva decît mereu alte suferințe de îndurat, căci viața noastră muritoare e țesută cu durere și împresurată de cruci. Și cu cît va fi înaintat cineva mai mult în spirit, cu atît mai grele, de cele mai multe ori, îi devin crucile de care are parte, căci osînda surghiunului acestuia pămîntesc e cu atît mai amară cu cît sufletul este mai înflăcărat de iubire.

8. Dar sufletul, oricît ar fi încercat de suferință, nu-i cu totul lipsit de balsamul mîngîierii, căci din chiar caznele crucii el simte cel mai bine cum încep să prindă a rodi fructele mîntuirii. Întrade-văr, plecîndu-se omul de bună voie crucii, toată povara urgisirilor se strămută în încrederea că va veni și alinarea dumnezeiască. Și cu cît trupul sub jugul suferinței se mistuie, cu atît spiritul se întărește înlăuntru prin har. Se întîmplă chiar, uneori, ca spiritul să se întărească atît de mult prin îndurarea potrivniciilor și suferinței, încît, împins de dragostea față de crucea lui Cristos - din care se împărtășește pînă la contopire -, ajunge să nu mai voiască a trăi fără durere și amărăciune: simțind că va fi cu atît mai plăcut lui Dumnezeu cu cît va putea pătimi mai mult pentru numele lui. Dar aceasta nu-i o virtute omenească, ci harul însuși al lui Cristos, împărtășind omului muritor atîta tărie încît să îmbrățișeze, ba să iubească chiar, prin rîvna spiritului, ceea ce, după legile firii, orice trup ar ocoli și urî de moarte.

9. Nu intră, într-adevăr, în firea omului să-și ducă crucea și crucea să-i fie scumpă; nici să-și pedepsească trupul și să-l supună: nu intră în firea lui să fugă de laudele omenești, să rabde ocara, să se disprețuiască pe sine, ba să și dorească a fi disprețuit de ceilalți; nu intră în firea omului să sufere toate oropsirile, jertfindu-și folosul mereu, fără a pofti la nimic din belșugurile lumii acesteia. Dacă te uiți la tine, nimic, într-adevăr, din toate acestea nu-ți stă în putere; dar dacă îți pui nădejdea în Domnul, puterea ți se va da de sus și vei stăpîni peste trup și peste lume. Nici de vrăjmașul tău diavolul nu te vei teme, fiind apărat de platoșa credinței și de semnul crucii lui Cristos.

10. Ca o slugă bună și credincioasă a lui Cristos, pregătește-te, așadar, să porți cu bărbăție crucea Domnului tău, care s-a răstignit din dragoste pentru tine. Fii gata să înduri multe împotriviri și nenumărate necazuri în viața aceasta plină de oropsiri, căci tot astfel vor sta lucrurile oriunde te-ai afla; și oriunde te-ai ascunde, numai peste aceasta vei da pretutindeni. Nu se poate altfel și nu-i leac care să te scape de amărăciunile vieții și de durere, în afară de puterea răbdării. Bea, așadar, bucuros din paharul Domnului, dacă dorești să fii prieten și părtaș al măririi sale. Bizuie-te pe Dumnezeu și așteaptă de la El orice mîngîiere: să facă Domnul după voia lui cu toate acestea. Cît despre tine, fii gata să suferi multe oropsiri și amărăciuni și socotește aceasta drept cea mai mare dintre mîngîieri, căci nu sînt vrednice pătimirile vremii de acum spre dobîndirea măririi viitoare (Rom 8, 18), chiar de le-ai fi putut purta povara singur.

11. Cînd vei ajunge pînă acolo încît, din dragoste pentru Cristos, amărăciunile să ți se pară dulci și plăcute, socotește-te fericit, căci ai aflat raiul pe pămînt. Cît timp suferințele îți vor fi nesuferite și vei căuta să fugi de ele, vei fi nenorocit și împotrivirile de care acum încerci să fugi nu vor conteni să te urmărească pretutindeni.

12. Fiind pregătit sufletește pentru ceea ce te așteaptă - adică pentru suferință și răstignire -, nu vei întîrzia să te simți mai bine și, în curînd, vei găsi pacea. Și dacă ți s-ar întîmpla să fii răpit, precum Apostolul Pavel, în cerul al treilea, tot nu ai fi, pentru aceasta, scutit de amărăciune. Eu îi voi arăta - zice Domnul - cîte i se cade să sufere el pentru numele meu (Fapte 9, 16). Prin urmare, dacă vrei să-l iubești pe Isus și să-l slujești pînă la capăt, nu-ți rămîne altceva de făcut decît să înduri și să pătimești.

13. Cît de bine ar fi să te învrednicești a pătimi măcar ceva pentru numele lui Cristos! Ce mărire te-ar răsplăti, ce bucurie ar fi pentru toți sfinții lui Dumnezeu, ce pildă vie pentru aproapele tău! Într-adevăr, toată lumea sfătuiește răbdarea, puțini însă sînt gata să îndure și să se călească întru adevărata răbdare. Pe drept cuvînt s-ar cuveni să suferi și tu puțin pentru Cristos, cînd atîția suferă lucruri cu mult mai grele doar de dragul lumii.

14. Întipărește-ți în minte că trebuie să duci o viață de necontenită călire și înfrînare, pînă la moarte: cu cît cineva moare mai mult poftelor sale, cu atît și mai mult e pregătit să trăiască pentru Dumnezeu. Nimeni nu poate fi destoinic în cuprinderea celor cerești dacă, mai înainte, nu s-a umilit, purtînd povara suferinței din dragoste pentru Cristos. Nimic nu-i mai plăcut lui Dumnezeu, nimic nu-ți este ție însuți mai folositor în lumea aceasta decît să înduri bucuros amărăciunile, din dragoste pentru Cristos. Iar dacă ți-ar sta în putere să alegi, s-ar cuveni mai curînd să-ți dorești să suferi oropsiri pentru Cristos, decît să ai parte de răsfățul mîngîierilor sale: astfel, într-adevăr, te-ai putea apropia mai mult de Domnul, asemănîndu-te și mai mult cu sfinții. Căci vredniciile și propășirea noastră pe calea binelui nu stau în mulțimea mîngîierilor și în dulceața desfătărilor primite, ci mai degrabă în puterea noastră de a ne căli purtînd jugul greutăților și al durerii.

15. Dacă ar fi fost pe lume o altă cale pentru mîntuirea noastră mai bună și mai folositoare decît suferința, Cristos, de bună seamă, prin cuvintele ca și prin pilda vieții sale, ne-ar fi arătat-o. Iată însă că El îndemna din toată inima - atît pe ucenicii săi, cît și pe toți cei dornici să-l urmeze - cu următoarele cuvinte: Oricine vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze mie (Lc 9, 23). După citirea și cercetarea amănunțită a tuturor acestora, nu rămîne decît o singură încheiere: prin multe necazuri se cade nouă a intra întru împărăția lui Dumnezeu (Fapte 14, 1).


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire