MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea I: Îndrumări de folos pentru viața sufletului

Capitolul XXV

RÎVNA DE A NE ÎNDREPTA CU TOTUL VIAȚA

1. Spune Profetul: Nădăjduiește în Domnul și fă binele; locuiește pămîntul și hrănește-te din bogățiile lui (Ps 36, 3). Un lucru îndepărtează pe mulți de la a tinde spre desăvîrșire, frînîndu-le rîvna pentru îndreptarea vieții: teama de greutăți și de asprimea luptei. Într-adevăr, cei dintîi pe calea virtuții sînt cei care nu pregetă să dea piept, din plin, cu mare bărbăție, cu tot ce-i mai greu și mai anevoie de biruit. Căci omul cu atît mai mult propășește și se învrednicește de haruri mai multe, cu cît se biruie pe sine cu puterea spiritului.

2. Dar nu toți întîmpină aceeași greutate în a se birui și răstigni pe sine. Totuși, cel care se așterne pe lucru cu rîvnă, oricît de multe ar fi patimile lui, va spori în calea binelui mai mult decît altul, înzestrat cu o fire mai fericită, dar lipsită de rîvna virtuții. Două sînt faptele care ajută, într-un chip deosebit, la îndreptarea din temelie a vieții noastre: să ne ferim cu strășnicie de acele lucruri către care este plecată firea noastră stricată; să stăruim cu înflăcărare pentru a dobîndi ceea ce ne lipsește mai mult. Caută deci în primul rînd să ocolești și să biruiești acele porniri care, cu precădere, îți displac la alții.

3. Întru toate, caută să vezi cum te-ai putea schimba în bine; dacă vezi sau auzi vorbindu-se despre pilde bune, acestea să-ți stîrnească dorința de a le imita. Dacă, dimpotrivă, vezi ceva vrednic de dojană, ferește-te ca nu cumva să faci și tu la fel, sau dacă ți s-a întîmplat să cazi în acea greșeală, caută să te îndrepți cît mai degrabă. După cum ochiul tău vede pe altul, tot așa și altul te vede pe tine. Ce poate fi mai frumos și mai plăcut decît să vezi niște frați rîvnici și evlavioși, ascultători și disciplinați? Cît de dureros și cît de mîhnitor este, dimpotrivă, să-i vezi că se poartă altfel decît se cuvine, făcînd alte lucruri decît acelea pentru care au fost chemați! Cît de păgubitor este a nu te sinchisi de datoria chemării și a te lăsa pradă celor ce nu sînt îngăduite!

4. Adu-ți aminte de făgăduința făcută și ia drept pildă icoana Răstignitului. Pe drept s-ar cuveni să te rușinezi, uitîndu-te la viața lui Isus Cristos, deoarece nu te-ai străduit mai mult să te asemeni cu dînsul, deși te afli de atîta timp pe calea lui Dumnezeu. Cel consfințit lui Dumnezeu, care se străduiește cu evlavie, din tot sufletul, să mediteze la preasfînta viață și Patimile Domnului, va găsi belșug din toate cele trebuincioase și folositoare și nu va mai avea nevoie să caute nimic mai bun în afară de Isus. O, dacă Isus cel Răstignit ar veni în lumea noastră, cît de repede și de bine am deprinde această învățătură!

5. Omul consfințit lui Dumnezeu, dacă este vrednic, îndură bucuros și fără cîrtire tot ce i se cere; în schimb, cel ce nu se sinchisește și se complace în lîncezeală, dă într-una peste necaz și se simte strîmtorat din toate părțile, căci nu are mîngîiere lăuntrică, iar cea din afară îi este oprită. Cel care nu duce o viață după regula pe care a îmbrățișat-o se află în mare primejdie. Iar cel care caută o viață mai liberă și mai puțin aspră va fi totdeauna în strîmtorări, fiindcă va fi nemulțumit, cînd de una, cînd de alta.

6. Cum fac atîția oameni consfințiți lui Dumnezeu, ducînd o viață destul de aspră, sub disciplina mănăstirească? Rareori ies în lume, trăiesc retrași, mănîncă sărăcăcios, se îmbracă prost, lucrează mult, vorbesc puțin, veghează mult, se scoală dimineața de timpuriu, fac rugăciuni multe, citesc adesea și se țin de toate rînduielile. Privește pilda benedictinilor, cartuzienilor și cistercienilor, gîndește-te la călugării și călugărițele atîtor ordine mănăstirești, cum se scoală în toate nopțile pentru a lăuda pe Domnul. Ar fi într-adevăr o rușine să te lași în voia lenei, cînd e vorba de un lucru atît de sfînt, cînd atît de multe suflete consfințite lui Dumnezeu aduc astfel laude lui Dumnezeu.

7. O, dacă n-am avea nimic altceva de făcut decît să lăudăm din toată inima pe Domnul, avînd mereu pe buze numele lui! O, dacă n-ar trebui să mănînci, să bei, să dormi, ci ar fi de ajuns să poți lăuda necontenit pe Dumnezeu și să fii cu gîndul numai la cele duhovnicești! Ai fi mult mai fericit decît acum cînd slujești trupului tău, constrîns necontenit de nevoile zilnice. Măcar de n-am avea de îndestulat aceste nevoi și am putea să ne gîndim numai la hrana duhovnicească a sufletului, pe care din nefericire așa de rar o găsim și o gustăm!

8. Cînd omul a ajuns în stare să nu caute mîngîiere în nici o făptură, atunci începe să guste pe deplin dulceața lui Dumnezeu, fiind mulțumit de orice i s-ar întîmpla. Atunci nici nu se va bucura cînd toate îi merg bine și nici nu se va mîhni cînd nu-i merg cum ar vrea, ci se va supune cu totul, cu deplină încredere, lui Dumnezeu, care pentru el este totul și, întru toate, cel pentru care într-adevăr nimic nu piere și nimic nu moare, ci toate trăiesc și îi slujesc fără preget.

9. Adu-ți aminte mereu de sfîrșitul tău și că timpul pierdut nu se mai întoarce. Fără strădanie și silință, niciodată n-ai să dobîndești virtutea. Dacă începi să te lași în voia lenei, neîntîrziat vei da de rău. Dacă, în schimb, te vei purta cu rîvnă, sufletul tău va afla liniște și pace, truda ți se va părea mai ușoară, mulțumită harului lui Dumnezeu și dragostei de virtute. Omul rîvnic și harnic este gata la toate. Mai multă osteneală este să te împotrivești păcatului și pornirilor rele, decît să asuzi sub povara muncilor trupești. Cine nu înlătură defectele mărunte, încetul cu încetul va cădea în cele mari. Te vei bucura totdeauna seara, dacă ziua încheiată va fi fost cu rod. Veghează asupra ta, îndeamnă-te, mustră-te pe tine însuți și orice s-ar întîmpla cu alții, tu gîndește-te la tine. Atîta vei înainta în bine cîtă silință îți vei da.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire