MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea I: Îndrumări de folos pentru viața sufletului

Capitolul XXIII

DESPRE GÎNDUL LA MOARTE

1. Foarte curînd se va sfîrși cu tine pe lumea aceasta; caută deci să-ți dai seama în ce stare te afli. Omul astăzi este, iar mîine nu mai este. Odată ce s-a mistuit din ochii noștri, se șterge repede și din amintire. O, nebunie și împietrire a inimii omenești, cu gîndul numai la cele vremelnice, iar de cele viitoare prea puțin sinchisindu-se! Ar trebui să te porți în așa fel - atît în fapte, cît și în gînd - ca și cînd, astăzi chiar, ar trebui să mori. Dacă ai avea o conștiință rînduită nu te-ai teme atîta de moarte. Dar dacă astăzi nu ești pregătit, cum vei putea oare să fii gata mîine? Ziua de mîine este nesigură, și parcă știe cineva dacă va ajunge ziua de mîine?

2. Ce folos este a trăi vreme îndelungată, dacă ne îndreptăm așa de puțin? Ah, de multe ori viața îndelungată nu ne îndreaptă, ci mai mult ne sporește vinovăția. Măcar de am fi trăit cum se cuvine în lumea aceasta chiar și numai o singură zi! Mulți socotesc anii întoarcerii lor la Dumnezeu, dar rodul îmbunătățirii lor adesea este mic. Dacă a muri este lucru înspăimîntător, poate că ar fi mai primejdios a trăi multă vreme. Ferice de acela care are totdeauna înaintea ochilor ceasul morții sale și se pregătește zilnic de moarte. Dacă ai văzut cîndva pe cineva murind, gîndește-te că și tu vei merge pe același drum.

3. Dimineața gîndește-te că nu vei ajunge să vezi seara; iar seara nu îndrăzni să-ți făgăduiești ziua de mîine. Fii așadar totdeauna gata și trăiește în așa fel ca moartea să nu te surprindă niciodată nepregătit. Mulți mor de o moarte grabnică și neprevăzută, căci: Fiul omului va veni în ceasul în care mai puțin ne așteptăm (Lc 12, 40). Cînd va sosi ceasul de pe urmă, vei începe a te gîndi la toată viața ta trecută cu totul altfel, iar atunci te vei căi că ai fost așa de neglijent și nepăsător.

4. Ferice de omul înțelept care își dă silința să fie toată viața așa cum ar vrea să fie în ceasul morții! Căci disprețul desăvîrșit al lumii, dorința înflăcărată de a înainta în toate virtuțile, iubirea de disciplină, ostenelile pocăinței, neprecupețirea ascultării, lepădarea de sine și îndurarea tuturor vitregiilor din dragoste pentru Isus ne va da marea încredere de a ne putea bucura de o moarte fericită. Cît timp ești sănătos, poți să faci multe lucruri bune, dar odată ce te-ai îmbolnăvit, nu știu ce vei putea face. Pe puțini boala îi face mai buni, după cum și aceia care fac multe pelerinaje rareori se sfințesc.

5. Nu te încrede în prieteni și în rude și nu amîna mîntuirea ta în viitor, deoarece oamenii te vor uita mai curînd decît îți închipui. Este mai bine să te pregătești acum și să dai întîietate faptelor bune, decît să te încrezi în ajutorul altora. Dacă acum nu te îngrijești de tine însuți, cine se va îngriji de tine în viitor? Timpul cel mai de preț acum este. Acum sînt zilele mîntuirii, acum este vremea potrivită (2 Cor 6, 2). Dar, din nefericire, nu dai folosință mai bună acestui timp, cînd poți agonisi merite ca să-ți asiguri viața veșnică. Va veni vremea cînd vei dori să mai ai parte de o zi sau chiar și de numai un ceas, dar cine știe dacă ți se va da.

6. Iată, dragul meu, de ce mare primejdie, de ce urgie te-ai putea elibera dacă ai trăi încă de pe acum, necontenit, cu frica și gîndul morții. Învață, așadar, să trăiești acum în așa fel încît să poți, în ceasul morții, să te bucuri, nu să te îngrozești. Obișnuiește-te, de pe acum, a muri pentru lumea aceasta, ca atunci să poți începe a trăi pentru Cristos. Obișnuiește-te de pe acum a disprețui toate, ca atunci să poți să mergi nestînjenit la Cristos. Pedepsește-ți de pe acum trupul prin pocăință, ca atunci să te poți bucura de încredere deplină.

7. O, nesocotitule, pe ce temei te bizui că vei trăi multă vreme, cînd n-ai măcar o singură zi asigurată? Cîți au fost înșelați și s-au văzut pe ne-așteptate despărțiți de trupul lor? De cîte ori ai auzit spunîndu-se: cutare a căzut lovit de sabie, cutare s-a înecat, cutare căzînd de sus și-a spart capul, cutare s-a înecat mîncînd, cutare a murit jucînd? Unul a murit de foc, altul de fier, altul de ciumă, altul a murit de mîna hoților, și așa, sfîrșitul tuturor este moartea, iar viața oamenilor trece repede ca umbra.

8. Cine își va aduce aminte de tine după moarte? Și cine se va ruga pentru tine? Fă acum tot ce mai poți face, dragul meu, fiindcă nu știi cînd vei muri și nu știi ce te așteaptă după moarte. Cît mai ai vreme, strînge-ți bogății nepieritoare. În afară de mîntuirea ta, nu te gîndi la altceva; îngrijește-te numai de cele ce sînt ale lui Dumnezeu. Fă-ți acum prieteni, cinstind pe sfinții lui Dumnezeu și urmînd pilda lor, pentru ca atunci cînd vei sfîrși cu viața aceasta, ei să te primească în corturile cele veșnice (Lc 16, 9).

9. Socotește-te pe lumea aceasta ca un călător și un oaspete, care n-are grijă de lucrurile lumii. Păstrează-ți pururea inima dezlegată de cele lumești, necontenit înălțată spre Dumnezeu, deoarece nu ai aici pe pămînt cetate statornică (Ev 13, 14). Spre înalt îndreaptă zilnic rugăciunile și suspinele tale cu lacrimi, pentru ca după moarte sufletul tău să se învrednicească a trece cu fericire la Domnul. Amin.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire