MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea I: Îndrumări de folos pentru viața sufletului

Capitolul XVIII

PILDA SFINȚILOR PĂRINȚI

1. Cugetă adînc la pildele vii ale Sfinților Părinți, în care a strălucit adevărata desăvîrșire și credință duhovnicească, și vei vedea cît de puțin, aproape nimic, prețuiește ceea ce facem noi. Vai, ce este viața noastră față de viața lor! Sfinții și prietenii lui Cristos au slujit Domnului în foame și sete, în frig și goliciune, în muncă și osteneală, în privegheri și posturi, în rugăciuni și meditații sfinte, în prigoniri și ocări nenumărate (2 Cor 11, 27).

2. O, cît de multe și cît de grele necazuri au îndurat Apostolii, Mucenicii, Mărturisitorii, Fecioarele și toți ceilalți care au voit să meargă pe urmele lui Cristos! Căci ei și-au răstignit sufletele în lumea aceasta, ca să le păstreze în viața veșnică. Ce viață aspră și plină de renunțări au dus Sfinții Părinți în pustiu! Cît de grele și îndelungate ispite au îndurat! Cît de des erau chinuiți de dușmani! Ce rugăciuni stăruitoare și fierbinți au îndreptat spre Dumnezeu! Ce posturi aspre au făcut! Cîtă rîvnă și înflăcărare pentru a înainta în viața duhovnicească! Ce luptă și înfrînare pentru a-și stăpîni pornirile neorînduite! Cu ce gînd curat și drept tindeau spre Dumnezeu! Ziua munceau iar noaptea o petreceau în rugăciune, deși, chiar și lucrînd, nu încetau a se ruga cu mintea.

3. Tot timpul îl întrebuințau cu folos; fiecare ceas consfințit lui Dumnezeu li se părea scurt; atît era de mare plăcerea contemplării lui Dumnezeu, încît uitau chiar și de nevoia hranei trupești. Se lepădau de toate bogățiile, demnitățile, onorurile, prieteniile și rudeniile lor; din ale lumii nu țineau să aibă nimic și de abia dacă se atingeau de cele trebuincioase traiului: se întristau că erau nevoiți să dea trupului chiar și numai cele neapărat de trebuință. Erau, așadar, săraci în cele pămîntești, dar foarte bogați în har și în virtute. Pe dinafară duceau lipsă de toate, în schimb pe dinăuntru se săturau cu harul și mîngîierea dumnezeiască.

4. Erau străini de lume, dar familiari și apropiați de Dumnezeu. Ei se socoteau pe sine drept nimic și erau disprețuiți de lumea aceasta, dar erau scumpi și iubiți în ochii lui Dumnezeu. Se țineau în adevărata smerenie, trăiau într-o ascultare simplă și umblau în dragoste și răbdare; de aceea, duhovnicește propășeau zilnic și dobîndeau har mare înaintea lui Dumnezeu. Au fost dați drept pildă tuturor celor consfințiți lui Dumnezeu și mai mult trebuie să ne îndemne unii ca aceștia la propășire în virtute, decît mulțimea celor lîncezi, la delăsare.

5. Cît de mare era rîvna celor consfințiți lui Dumnezeu la începutul sfintei lor întemeieri! Cîtă evlavie în rugăciune! Ce întrecere între ei în practicarea virtuții! Cîtă cuviință și cîtă ascultare față de legile și regulile întemeietorului lor! Urmele lăsate de ei mărturisesc încă și astăzi că au fost cu adevărat oameni sfinți și desăvîrșiți, care, luptîndu-se cu bărbăție, au biruit lumea. Astăzi este luat drept lucru mare și rar exemplul celui care nu calcă regula și care suferă cu răbdare ceea ce și-a luat asupra sa.

6. O, răceală și nepăsare a stării noastre! Cu cîtă ușurință ne-am îndepărtat de avîntul sfînt din trecut! Ni s-a urît de viață din pricina delăsării și nepăsării noastre! Măcar de n-ar adormi cu totul în tine dorința de a înainta în virtute, tu, care ai văzut pildele atîtor oameni evlavioși!


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire