MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins Stațiuna a XIII-a

Isus este coborât de pe cruce

Iată acesta este pus spre căderea și ridicarea multora în Israel și ca un semn al împotrivirii, iar ție însăți o spadă îți va străbate sufletul, ca să se dezvăluie cugetările multor inimi.

De la anunțul îngerului și de la "Da"-ul ei conștient și generos, Maria s-a oferit să împartă cu cel pe care-l va primi în sânul ei curat și-l va oferi lumii ca să fie mântuitorul și eliberatorul tuturor, întreaga sa ființă. Bucuriile nașterii la Betleem, ale familiei din Nazaret și clipele activităților publice au fost mereu îmbinate cu neliniștile exilului, cu durerile acuzelor și, mai ales cu tragedia condamnării și a morții pe cruce.

Însuflețită de iubirea sacrificală pe care a declarat-o de la început, Maria nu s-a îndepărtat de drumul lui, mai ales de drumul crucii, ajungând până în curtea lui Pilat, însoțindu-l cu iubirea ei până sub cruce. Este impresionantă clipa în care îl întâlnește cu crucea pe umeri, cu coroana de spini pe cap și fără puteri. Participă zdrobită de durere când este înălțat pe lemnul dur al crucii și îl aude rugându-se pentru cei păcătoși. Vizionarii și regizorii de filme o prezintă îmbrățișându-l, mângâindu-l și încurajându-l în acele momente zdrobitoare.

Evanghelistul Ioan o prezintă lângă cruce împreună cu celelalte femei, când spune: "Lângă crucea lui Isus stăteau mama lui și sora mamei lui, Maria a lui Cleofa și Maria Magdalena. Văzând-o dar Isus pe mama sa, iar alături de ea pe discipolul pe care îl iubea, îi zise mamei sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi îi zise ucenicului: Iată, mama ta!", încredințând-o astfel Bisericii, iar Biserica iubirii ei materne.

După ce totul "s-a săvârșit", Isus este luat jos de pe cruce și așezat de Iosif din Arimateea pe brațele mamei sale zdrobite de durere, dar stăpână și hotărâtă în iubirea ei sacrificală. Brațele care l-au mângâiat când era copil, inima care l-a însoțit în peregrinările sale, mâinile care i-au șters lacrimile și sângele pe drumul spre Calvar, acum îl simt rece și fără viață. Mama sfâșiată de durere se unește prin durerea ei și iubirea ei cu moartea fiului său dăruit pentru întreaga lume.

O, Marie, nici o încercare, nici o durere nu te-a putut separa de Isus, fiul tău, nici chiar moartea lui pe cruce. "Da"-ul pe care l-ai oferit la vestea adusă de înger a fost un "da" până la capăt. Lacrimile pe care le-ai vărsat în atâtea împrejurări, dar mai ales sub cruce, sunt lacrimi de iubire și jertfă. Sabia durerii pe care ai simțit-o mai ales sub cruce te-a făcut vrednică să fii numită martiră de iubire. Acceptarea lui Isus pe brațele tale încoronează opera începută la întrupare și dovedește iubirea pe care ai oferit-o lângă Fiul tău pentru mântuirea lumii.

Inima ta de mamă, zdrobită și însângerată la vederea lui Isus, reprezintă pentru toate mamele o chemare la curaj, la binele și mântuirea oamenilor. Mamele din zilele noastre suferă atât de mult, dar știu acum că nu sunt singure, că ele au alături iubirea și exemplul tău.

O, Marie, care nu te-ai înspăimântat de sabia durerii, care nu te-ai îndepărtat de Fiul tău nici la moarte, fă-ne și pe noi părtași de curajul iubirii și al jertfei. Învrednicește-ne să stăm drepți și curajoși când și noi avem dureri și suferințe. Primește și asociază suferința noastră cu suferința ta și oferă iubirea noastră lui Isus ca și noi să ne învrednicim de mântuirea adusă de El.

Maică îndurerată, roagă-te pentru noi și pentru mamele noastre în suferință. Amin.

PS Petru Gherghel, Iași
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire