LITURGIE 

Predici la solemnități, sărbători și comemorări
pr. Anton Dancă

achizitionare: 07.09.2005; sursa: Editura Presa Bună

24 ianuarie: Imperativul iubirii: toți împreună

Este necesar să ne salvăm împreună. Este necesar să ajungem împreună la Bunul Dumnezeu. Este necesar să ne prezentăm împreună. Nu putem ajunge să-l găsim pe Dumnezeu unii fără alții. Trebuie să ne întoarcem împreună la casa Tatălui. Ce ne-ar spune Tatăl, dacă ne-am întoarce unii fără alții? (Peguy). Cine ne va ierta păcatul că nu ne unim? a întrebat papa Ioan Paul al II-lea în discursul său de la Patriarhia Română în ziua de 8 mai 1999.

Ce răspuns am da, dacă ne-ar întreba Dumnezeu despre aproapele nostru, așa cum l-a întrebat pe Cain: Unde este fratele tău, Abel? (Gen 4,9). O dată ce scuza lui Cain - Sunt eu, oare, păzitorul fratelui meu? - este reprobată de Dumnezeu, la fel, nu ne putem scuza de vină, dacă alții rămân și trăiesc în greșeală, cu atât mai mult dacă i-am respinge pe motivul că ei sunt vinovați.

Călăuzită de Duhul Sfânt (In 16,13), Biserica este coloana și temelia adevărului (1Tim 3,15), capabilă să păzească depozitul doctrinei sănătoase primit de la apostoli (2Tim 1,13 ș.u.), adică de a propovădui și de a explica învățătura revelată, fără teama de a greși. Ea vrea să-i conducă pe toți la mântuire fiindcă este conștientă de ținta, destinația, pe care o are: împărăția veșnică a lui Dumnezeu. De aceea fiecare credincios trebuie să-și trăiască cu bucurie menirea sa și de dânsa să-i molipsească și pe cei din jur, chiar dacă pentru aceasta ar avea ceva de suferit.

Diaconul Ștefan a murit fericit văzând cerul deschis și pe Fiul Omului șezând de-a dreapta lui Dumnezeu (Fap 7,56), dar conștient că nu se poate prezenta în fața lui de unul singur, s-a rugat ca și ucigașii săi să aibă parte de această fericire, zicând: Doamne, nu le lua în seamă acest păcat! (id. 7,60). Cine ar putea să se îndoiască de faptul că rugăciunea lui nu l-a convertit pe cel mai aprig prigonitor al Bisericii, pe Saul din Tars? Nu numai că rugăciunea lui l-a convertit, dar l-a făcut renumit apostol al neamurilor.

Mulți s-au jertfit pentru unirea Bisericilor creștine.

În noaptea de 28-29 decembrie 1170, patru călăi ai regelui Henric al II-lea Plantagenetul al Angliei au intrat în catedrala din Canterbury și l-au asasinat pe arhiepiscopul Tomas Becket (nr. 1117). Ultimele lui cuvinte au fost: Pentru Dumnezeu și pentru Biserică, accept moartea... Doamne, în mâinile tale îmi încredințez sufletul meu.

Un alt Thomas, cancelarul Angliei, nefiind de acord cu intențiile împăratului Henric al VIII-lea de a se rupe de Biserica romană, este silit să-și plece capul sub securea călăului în ziua de 6 iulie 1535. Ultimele lui cuvinte au fost: Să-mi fiți martori că mor în credința Bisericii Catolice și pentru credința ei. Mor ca un slujitor credincios al lui Dumnezeu și al regelui. Rugați-l pe Dumnezeu pentru rege, ca să-l lumineze și să-l călăuzească!

Nu trebuie uitat nici sfântul Iosafat. Născut din părinți ortodocși, la vârsta de douăzeci de ani se ruga: Doamne, fă să dispară dezbinarea și dă-ne harul iubirii depline! Dezbinarea produsă în 1054 este anulată la 10 octombrie 1596 de o mare parte a bisericii ortodoxe din imperiul rus. Iosafat devine un mare animator al unirii printre cei rămași în schismă. Pentru puterea de convingere și mai ales pentru succesele obținute este supranumit "răpitor de suflete". Dușmanii năvălesc într-o noapte în camera lui și-l măcelăresc. Își cunoștea dușmanii și-i iubea conform poruncii lui Isus. Într-o zi le-a spus în față: Voi mă urâți de moarte, în timp ce eu vă port pe toți în inima mea și voi fi fericit să mor pentru voi. Și a murit martir în 1623.

Tot în rândul martirilor, pentru menținerea unirii în credință, îl putem număra și pe domnul Țării Românești, pe Constantin Brâncoveanu, măcelărit de turci împreună cu cei patru fii ai săi în 1714, fiindcă n-a voit să se lepede de credința ortodoxă și să accepte islamul.

Verba movent, exempla trahunt - Cuvintele mișcă, exemplele ne trag - spune un proverb latin.

Să respectăm puterea de jertfă a iubirii și să ne lăsăm pătrunși de ea, pentru a înțelege căile Domnului care ne conduc la unire.

Separarea este păcat, unirea este virtute, spunea Origene.

Să ne rugăm pentru unire cu cât mai multă virtute și va dispărea păcatul!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire