LITURGIE 

Predici la solemnități, sărbători și comemorări
pr. Anton Dancă

achizitionare: 07.09.2005; sursa: Editura Presa Bună

22 ianuarie: Biserica s-a născut din fericire

Fericirea este ținta oricărei ființe umane. Fericirea, din care s-a născut Biserica, trebuie să polarizeze viața tuturor oamenilor. Ar trebui, dar din păcate, spune sfântul Thomas Morus: Oamenii cred că dacă li se întâmplă ceva rău, trebuie să scrie pe marmură, dacă li se întâmplă ceva bine, în praf. Răul se ține minte, binele se uită. Din contra, zice Galileo Galilei: Binefacerile trebuie scrise în bronz și nedreptățile în aer.

Dacă bisericile creștine și-ar scrie pe marmură sau în bronz marile binefaceri comune, care stau la baza credinței fericite și le-ar fixa la aceeași dată calendaristică, ar avea motive să se bucure împreună și, dacă ar scrie cele rele în praf, în aer sau pe apă, ar fi uitate cu multă ușurință.

Toate bisericile creștine au aceste două mari sărbători: Paște și Rusalii. Dacă în calendarele bisericești acestea ar fi la aceeași dată, ne-ar uni bucuria comună ca la Crăciun, în cea mai mare parte, deși nu toți avem bucuria Nașterii Domnului la aceeași dată, dar totuși majoritatea își spune cuvântul: Sărbători fericite!

Octava mondială de rugăciune are menirea să ne reamintească de Paște, de trecerea de la moarte la viață, pe care trebuie să-l perpetuăm pe pământ până la venirea Domnului: Moartea ta, Doamne, o vestim și învierea ta o mărturisim, până când vei veni (LR).

Biserica se naște dintr-un Paște, cel al lui Isus Cristos, când trece din această? lume la Tatăl, așa cum ne-o relatează apostolul Ioan: Isus știa că i-a venit ceasul să treacă din această lume la Tatăl, și cum îi iubea pe ai săi care erau în această lume, i-a iubit până la capăt (In 13,1-2), adică li s-a dat lor ca model de slujire și smerenie, apoi în Euharistie. Mai mult nu putea face? Ca Fiu al Omului, nu, dar ca Fiu al lui Dumnezeu, da. Cu Cristos înviat, eliberat din ghearele morții și devenit spirit dătător de viață (1Cor 15,45), el dă naștere unei lumi noi, după mărturia autorizată a sfântului Paul: El este pacea noastră, unificatorul amândurora, care prin corpul său a dărâmat zidul despărțitor al urii... pentru ca, făcând pace, în sine însuși să-i întemeieze pe amândoi într-un singur om nou și pe amândoi să-i împace cu Dumnezeu într-un singur corp, prin crucea sa, prin care a nimicit ura (Ef 12,14-16).

Sfinții Părinți au considerat deseori că Biserica, noua Evă, s-a născut din somnul morții lui Isus de pe cruce, când sulița soldatului roman i-a străpuns coasta și inima, după cum Eva a apărut din coasta lui Adam. Spune sfântul Augustin: Adoarme Adam, apare Eva; moare Cristos, se naște Biserica, fiindcă sângele și apa ieșite din coasta lui Isus sunt simbolul Duhului Sfânt care însuflețește Botezul și Euharistia care dau viață Bisericii, nu însă înainte ca același Duh Sfânt să-l facă viu pe Cristos pe cruce în momentul în care își încredințează sufletul în mâinile Tatălui ceresc (cf. Lc 23,46). Încredințarea sufletului a realizat acel Paște, adică acea trecere la Tatăl, care a avut menirea să fie ca un grăunte de muștar pentru împărăția lui Dumnezeu, fiindcă numai soldatul roman care i-a deschis coasta, fiind primul stropit cu sânge și apă, mărturisește: Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu era acesta (Mt 27,54).

În perioada "Blitzkrig"-ului, când spaima era atât de mare în rândul locuitorilor londonezi din cauza incursiunilor avioanelor și rachetelor germane asupra orașului, se lipeau afișe pe ziduri cu următorul conținut: Dacă simți că ți se înmoaie genunchii, îngenunchează! adică: Roagă-te!

În această perioadă a istoriei, când nori grei și întunecoși apar la orizontul omenirii, când primejdia morții poate surveni pe neașteptate din cauza arsenalului atomic, se impune ca bisericile creștine să ofere omenirii speranța vieții prin unirea lor în rugăciune, prin unirea lor în bucuria învierii.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire