LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins "Și i-au spus că trece Isus Nazarineanul"
Duminica a XXXI-a după Rusalii, 22 ianuarie 2006
Lectura: Luca 18,35-43
pr. Anthony M. Coniaris

Faimosul chirurg austriac Dr. Lorenz se plimba într-o zi printr-un oraș american. Pe neașteptate s-a pornit o furtună violentă. Atât de puternică era ploaia, încât a fugit până la cea mai apropiată casă și a sunat la sonerie. Când a deschis o femeie ușa, el a întrebat dacă poate să intre. Însă femeia care era deja vizibil nervoasă, a strigat: "Du-te în altă parte! E destul necaz în casa aceasta."

Și a trântit ușa, închizând-o. Când neprimitoarea femeie s-a uitat în ziar în ziua următoare, a scos un țipăt de descurajare. A văzut acolo fotografia marelui vindecător, Dr. Lorenz, care venise de la Viena în acel oraș pentru trata o bogătașă care avea același tip de boală rară ca și fiica ei suferindă. Dr. Lorenz era singurul medic din lume care putea face genul de operație de care era nevoie pentru ca fata ei să se vindece. El venise chiar la ușa ei, însă ea îi trântise ușa în nas. Acum plecase, se întorsese la Viena.

Lecția din Evanghelia de astăzi ne vorbește despre Marele Vindecător al lumii, Domnul Isus, care vizitează orașul Ierihon. Un orb, auzind agitația din mulțime, a întrebat ce se întâmpla. "Și i-au spus că trece Isus Nazarineanul."

 

Marea lui credință

Acest cerșetor orb ar fi putut spune: "Isus? Ce poate face El pentru mine? Sunt orb." Dar nu a făcut așa. Când o persoană crede cu adevărat în Isus, nu spune niciodată: "Nu se poate face nimic." El știe că la Dumnezeu "toate sunt cu putință ". Așa că orbul, dându-și seama că șansa vieții sale tocmai trece pe lângă el, s-a agățat de ea. A strigat: "Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!"

Trecătorii au încercat să îl oprească. "Și cei care mergeau înainte", spune Evanghelia, "îl certau ca să tacă, iar el cu mult mai mult striga". Era hotărât să ajungă față în față cu Isus. Nimic nu l-ar fi oprit. A refuzat să tacă, a refuzat fie reținut. Nevoia lui l-a condus neabătut în prezența lui Isus. Dacă un om dorește un miracol, trebuie să aibă exact acest gen de atitudine. Trebuie să fie perseverență în căutarea sa.

Într-un grup de studenți de colegiu avea loc o discuție. Subiectul era: "Putem crede în Dumnezeu?" Un student a spus: "Aș da orice să pot crede în Dumnezeu. Dar pur și simplu nu pot." Cel care conducea discuția i-a pus cinci întrebări una după alta: "În ultima lună, cât de multe ore ai petrecut încercând să îți reconsideri felul în care crezi în Dumnezeu?" "Nici una", a venit răspunsul. "În ultimul an, cât de multe cărți care ar fi putut să arunce lumină asupra acestei probleme pentru tine ai citit?" "Nici una." "Cu cât de mulți oameni care ar fi putut să te ajute în dificultățile tale ai discutat?" "Cu nici unul." "Ai mers la biserică?" "Nu." "Te-ai rugat pentru călăuzire?" "Nu." Acest student a spus: "Aș da orice să pot crede în Dumnezeu", dar nu a dat absolut nimic.

Cerșetorul orb, pe de altă parte, a dat totul. El l-a strigat pe Isus cu insistență și cu credință puternică în ciuda mustrării din partea mulțimii: "Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!" Rezultatul a fost acela că l-a găsit pe Dumnezeu. "Și oprindu-Se", spune Evanghelia, "Isus a poruncit să-l aducă la El". Întreg cerul s-a oprit din cursul său; lumea de dincolo de lumea noastră este adusă în atenție, cu toată puterea ei vindecătoare, de către un strigăt al nevoii umane. Dumnezeu se oprește întotdeauna pentru un strigăt onest de credință.

 

Puterea rugăciunii

Oamenii din jurul lui încercau să îl oprească, însă orbul striga mai tare "Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!" Auzind strigătul, Isus s-a oprit. Ce minunată revelație despre Dumnezeu este aceasta! Fără îndoială Isus se îndrepta către o misiune importantă. Însă mai presus de zarva mulțimii El aude strigătul de ajutor, și se oprește. Atotputernicia se oprește din drumul ei pentru a asculta strigătul durerilor și nenorocirilor umane! Rugăciunea are puterea de a-l opri pe Dumnezeu și a atrage atenția Lui asupra ta - doar a ta. Dacă orbul nu s-ar fi rugat? Isus ar fi trecut pe lângă el. Cât de multe nevoi care există în viața ta nu au fost împlinite pur și simplu pentru că nu te-ai rugat? De câte ori nu a trecut Dumnezeu pe lângă tine pentru că nu l-ai rugat să se oprească?

"Și toate câte veți cere, rugându-vă cu credință, veți primi" (Matei 21,22). Limita pe care o pune Dumnezeu nu este capacitatea sau bunăvoința lui de a da, ci disponibilitatea noastră de a cere și capacitatea noastră de a crede. Nu există un moment mai mare din viața unei persoane decât atunci când, recunoscând o nevoie și având încredere în puterea lui Cristos de a împlini acea nevoie, aceasta cade cu umilință în genunchi și începe să se roage.

Acest om a cărui rugăciune l-a oprit pe Isus nu era un conducător al orașului, și nici vreo persoană remarcabilă și influentă; a fost un simplu cerșetor. Era un om aflat în partea cea mai de jos a scării sociale. Însă în fața nevoii unei singure persoane obscure, Fiul lui Dumnezeu s-a oprit, i-a acordat întreaga sa atenție, și și-a folosit puterea.

"Și oprindu-Se, Isus... l-a întrebat: Ce voiești să-ți fac? Iar el a zis: Doamne, să văd! Și Isus i-a zis: Vezi! Credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și mergea după El..." Isus i-a deschis ochii. I-a redat vederea. Și orbul a văzut. A văzut nu doar lumina zilei. A văzut de asemenea lumina vieții: pe Isus. "Și mergea după El", spune Evanghelia. Când mergem la Isus El ne redă întotdeauna vederea spirituală. Ne ajută să vedem lucruri pe care nu le-am mai văzut până atunci. O astfel de vedere schimbă viața unui om. El nu mai trăiește pentru lucrurile trecătoare ale acestei lumi, ci pentru lucrurile care durează, care dăinuie până în veșnicie. O astfel de vedere cere ca omul să renunțe la rogojina lui de cerșetor pentru a deveni discipol al lui Cristos, să renunțe la prejudecăți pentru o viață de iubire și fraternitate, să renunțe la păcat pentru o viață nouă în Isus Cristos. Când cerșetorul orb și-a recăpătat vederea, l-a urmat pe Isus. Trăise destul în întuneric. Acum dorea să trăiască în prezența Aceluia care a fost, este și va fi întotdeauna "lumina lumii".

Atunci când cerșetorul orb a auzit că "trece Isus Nazarineanul", a profitat de cea mai mare oportunitate a vieții și și-a recăpătat vederea. Cea mai mare oportunitate a vieții, și pentru noi, este aceea că trece Isus Nazarineanul - astăzi, acum! El bate în continuu la ușa inimilor noastre. Ni se revelează în Biblie. Ne vorbește prin Biserică. Ni se oferă pe Sine prin Sacramente. Este întotdeauna la distanță de doar o rugăciune de noi. Cu toate acestea, suntem noi, asemenea cerșetorului orb, conștienți de faptul că trece Isus? Profităm de prezența Lui sau rămânem tăcuți și pasivi până când se îndepărtează? Cerșetorul orb ar fi putut sta la marginea drumului, ascultând și mirându-se, însă nefăcând nimic până când marea lui oportunitate ar fi trecut pe lângă el, și ar fi rămas doar cerșetorul orb de la marginea drumului. Câți dintre noi nu facem exact acest lucru? Dacă, din lipsă de atenție, îl lăsăm pe Isus să treacă, vom rămâne săraci, cerșetori orbi care au eșuat în a răspunde, în a profita de oportunitatea care ne-ar fi redat vederea, lumina, fericirea, bucuria și împlinirea dincolo de cele mai mari așteptări ale noastre, ducându-ne în viața eternă ca împreună moștenitori cu Isus.

Ca în cazul femeii cu fiica bolnavă care a trântit ușa în fața singurei persoane care ar fi putut să îi vindece copilul, cea mai mare tragedie a vieții nu constă în ceea ce suferim, ci în ceea ce pierdem! A-l pierde pe Cristos înseamnă a pierde totul. A-l câștiga pe Cristos înseamnă a câștiga totul. "Iată, stau la ușă și bat", spune Isus. Ușa este inima ta și a mea. Vei trânti ușa prin indiferența ta, sau vei profita de cea mai mare oportunitate a vieții și îl vei invita în viața ta?
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire