LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Marți - Bucuria pentru oaia regăsită
(Mt 18,12-14)

Ce părere aveți? Dacă un om are o sută de oi și se rătăcește una dintre ele, oare nu le lasă pe cele nouăzeci și nouă pe munte și se duce să o caute pe cea rătăcită? Și dacă ajunge să o găsească, adevăr vă spun că se bucură pentru ea mai mult decât pentru cele nouăzeci și nouă care nu se rătăciseră. Tot așa Tatăl vostru care este în ceruri nu vrea să se piardă pe nici unul dintre aceștia mai mici.

 

Oaia rătăcită

În catacombele romane a fost descoperită o pictură a bunului Păstor care-și duce oile pe umeri. Unii cred că imaginea nu e creștină, și că creștinii au luat-o din tradiții precedente, pentru că se potrivea de minune cu parabola Evangheliei.

Dacă într-o turmă se pierde o oaie, este o mică dramă. Alte animale sunt capabile să-și regăsească grupul, dar o oaie singură este, într-adevăr, pierdută. Parabola exprimă, așadar, foarte adecvat adevărul din teologia dogmatică: fără grația lui Dumnezeu omul nu poate să se convertească din păcat și să găsească drumul cel bun. Sfântul Augustin o înțelesese pe pielea sa și de aceea se opunea viguros pelagienilor, conform cărora pentru convertire e destul să ai o voință puternică. Dar ce le spunem celor cărora le lipsește voința și care nu au forță suficientă pentru a se schimba? Răspunsul e unul pentru toți: nici un păcătos nu se poate converti de unul singur, fie că are o voință puternică sau una slabă. Trebuie să se roage pentru ca Isus să-l ia în spate, pentru ca grația să-l conducă. Cu ea trebuie, apoi, să colaboreze după puterile sale. Atunci voința sa va fi întărită și va putea face miracole.

 

Se bucură de ea mai mult decât de cele nouăzecișinouă care nu s-au rătăcit

Parabola nu judecă în mod metafizic, folosind principii abstracte, ci vorbește într-un limbaj foarte omenesc. Este greu să ne închipuim că Dumnezeu, ființă perfectă, ar putea încerca un sentiment cum e bucuria. Dar Isus e Dumnezeu și om totodată. Ca om, resimte o mare bucurie pentru convertirea Magdalenei, a lui Matei, a lui Zahei.

Bucuria e un sentiment pe care-l trăim atunci când atingem, după multe strădanii, o țintă. Țelul lui Hristos este mântuirea lumii, convertirea celor pierduți. Mai suntem cuprinși de bucurie atunci când ne depășim pe noi înșine sau reușim într-o lucrare dincolo de orice așteptări. Resimte bucurie un doctor care salvează viața unui bolnav fără speranță. O bucurie și mai mare este atunci când e salvat un suflet pentru viața eternă. Contemporanilor săi cinici și blazați, mereu în căutare de alte distracții, Sfântul Ioan Gură de Aur le recomanda: "Încercați să salvați măcar un suflet, să conduceți pe drumul cel bun măcar o persoană pierdută, și veți cunoaște adevărata bucurie!"

 

Vrerea Tatălui vostru Cel din ceruri nu aceasta este, să piară vreunul din aceștia mici

A salva pe cineva: un cuvânt! În multe cazuri nu e nimic de făcut; decât, poate, să ne rugăm! Uneori o spunem suspinând, cu scepticism, asemeni medicului ce-și zice: voi încerca acest tratament, poate, cine știe, funcționează. Și în acest caz ne e de folos o vorbă a Sfântului Ioan Gură de Aur. Știm că unele rugăciuni sunt împlinite, spune el, iar altele nu. De ce? Dumnezeu împlinește rugămintea care e conformă cu voința Sa, nu împlinește dorința care e contrară proiectelor Sale. Bun, dar cum știm care e voința lui Dumnezeu? Putem fi siguri de a fi "una" cu Dumnezeu atunci când ne rugăm pentru iertarea păcatelor și pentru convertirea păcătoșilor. Asta e voința lui Dumnezeu, și dacă asta e și voința noastră, rugăciunea are o mare forță. Când și cum va fi împlinită, rămâne ascuns în misterele lui Dumnezeu.

Cardinal Tomas Spidlik
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire