LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Sâmbătă - Împărăția cerurilor este aproape
(Mt 9,35-38; 10,1-8)

Isus străbătea toate cetățile și satele, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice neputință. Văzând mulțimile, i s-a făcut milă de ele, căci erau istovite și părăsite, ca niște oi care nu au păstor. Atunci le-a spus discipolilor săi: "Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui". Chemându-i pe cei doisprezece discipoli ai săi, le-a dat putere asupra duhurilor necurate, ca să le alunge, și să vindece orice boală și orice neputință. Numele celor doisprezece apostoli sunt acestea: cel dintâi Simon, zis Petru, și Andrei, fratele lui; Iacob, fiul lui Zebedeu, și Ioan, fratele lui; Filip și Bartolomeu; Toma și Matei, vameșul; Iacob, fiul lui Alfeu, și Tadeu; Simon Canaaneul și Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat. Isus i-a trimis pe aceștia doisprezece poruncindu-le: "Să nu mergeți pe calea păgânilor și să nu intrați în cetatea samaritenilor. Mergeți mai degrabă la oile pierdute ale casei lui Israel. Mergând, predicați: "S-a apropiat împărăția cerurilor". Vindecați-i pe cei bolnavi, înviați-i pe cei morți, curățați-i pe cei leproși, alungați-i pe diavoli. În dar ați primit, în dar să dați.

 

Isus străbătea toate cetățile și satele

În tradiția Bisericii au existat dintotdeauna două metode diferite de apostolat. Eremiții fugeau din orașe și din sate pentru a fi singuri, doar cu Dumnezeu. Dar cu trecerea timpului se întâmpla ca lumea să se simtă împinsă să-i caute și să-i viziteze. În asemenea cazuri, ei nu-i refuzau pe acești vizitatori. În același fel, în timpuri mai apropiate de noi, padre Pio a trăit izolat într-un sat din sudul Italiei. Drumul pentru a ajunge acolo era incomod, și totuși San Giovanni Rotondo s-a populat tot mai mult, devenind centrul multor inițiative.

Alții, în schimb, simțind o vocație misionară, au plecat ei înșiși în căutarea sufletelor pe care Hristos vroia să le salveze. Lungile distanțe parcurse pe jos de către Sfântul Francisc Xaveriu în India și Japonia sunt, fără îndoială, o mare prestație și din punct de vedere sportiv.

Care din aceste metode este mai eficace?

E greu de spus, pentru că nu se poate generaliza. Fiecare are de la Dumnezeu vocația sa, iar Spiritul Sfânt îi inspiră ceea ce e mai adaptat timpului său. Dar în viața fiecărui creștin sosește momentul luării inițiativei de a se ocupa cu adevărat de aproapele lui care trăiește în boală, în abandon, în sărăcie. Trebuie, însă, să fie un gest împlinit cu iubire, doar pentru a consola și ajuta, nu pentru a face propagandă.

Isus, oriunde mergea, în primul rând îi vindeca pe cei infirmi, câștigând astfel încrederea tuturor.

 

Și văzând El mulțimile, I S-a făcut milă de ele, că erau necăjite și risipite ca niște oi care n-au păstor

Oamenii de la oraș nu sunt obișnuiți cu oile și nu știu ce înseamnă pentru ele a fi fără păstor. Situația era total diferită pentru locuitorii Palestinei, și ea e oglindită în Ps 23,1, "Domnul este păstorul meu", unde se descrie bine funcția păstorului. El conduce oile spre locul de păscut, pe cărări pline de verdeață, le adapă și le scoate din valea închisă și periculoasă în care turma se rătăcise. Evreii aplică, așadar, în mod spontan, imaginea păstorului la Dumnezeu. În Evanghelie Hristos își însușește această imagine.

În omiliile Părinților este dezvoltată frecvent tema păstorului și a providenței divine. Teodor din Cir alătură parabolei păstorului metafora cârmaciului de pe navă. Marinarii fără experiență se descurajează dacă, în timpul furtunii, privesc valurile înspăimântătoare, dar se liniștesc uitându-se la expertul lor timonier. Hristos însuși se oferă să conducă barca vieții noastre într-un port sigur.

 

Și mergând, propovăduiți grăindu-le: S-a apropiat împărăția cerurilor!

Oamenii se încurajează uneori spunând că mâine va fi mai bine decât azi. Această credință ne susține în viață, iar cine și-o pierde e ca și cum ar înceta să mai trăiască. De aceea Dante pune pe poarta infernului "Lăsați orice speranță voi ce intrați aici". Dimpotrivă, împărăția cerului exprimă împlinirea tuturor făgăduințelor.

Evreii se simțeau deținătorii unei făgăduințe pe care, mai devreme sau mai târziu, se așteptau s-o vadă împlinită. Erau, deci, foarte sensibili la vestea că "împărăția cerurilor este aproape". Biserica reia speranța lor și o repetă neîncetat de două mii de ani. Și atunci, cum trebuie să înțelegem expresia "împărăția cerurilor este aproape"? Autorii spirituali îi dau diverse semnificații. Împărăția cerurilor este aproape pentru că e la îndemână, oricine o poate apuca. Este aproape pentru că e interioară, iar în sufletele celor care cred în Dumnezeu ea deja domnește. Este aproape pentru că cei ce primesc trupul lui Hristos trăiesc deja viața eternă și învierea în propriile lor trupuri. Este aproape pentru că celor ce cred li se deschid ochii, și văd în toate lucrurile plenitudinea grației divine.

Cardinal Tomas Spidlik
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire