LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Vineri - A vedea și a trăi
(Mt 9,27-31)

Când a plecat de acolo, au venit după Isus doi orbi strigând: "Îndură-te de noi, Fiul lui David!" După ce a ajuns în casă, orbii s-au apropiat de el, iar Isus le-a zis: "Credeți că pot să fac aceasta?" I-au spus: "Da, Doamne!" Atunci le-a atins ochii spunând: "Să vi se facă după credința voastră!" Și li s-au deschis ochii, iar Isus le-a poruncit cu asprime: "Aveți grijă să nu afle nimeni". Dar ei, după ce au ieșit, au răspândit vestea despre el în tot ținutul acela.

 

Au venit la El orbii

Doi vizitatori ai unei expoziții se opresc în fața aceluiași tablou. Primul este dezgustat: "Ce ghiveci de culori! Și mai au și curajul de a expune un asemenea tablou!" Celălalt pare absorbit. Se gândește în sine: "Păcat că nu reușesc să înțeleg. Cred că tabloul acesta a fost făcut de un adevărat artist, dar eu nu îl înțeleg. Poate mai devreme sau mai târziu mi se va revela și mie înțelesul lui". Acești doi oameni sunt două tipuri de orbi. Nici unul din ei nu vede, dar în timp ce unul ajunge la concluzia că nu este nimic de văzut, celălalt, dimpotrivă, suferă din cauza orbirii sale și ar vrea ca ochii să i se deschidă.

Conținutul vieții religioase constă în misterele pe care numai Dumnezeu le revelează. Cu forțele noastre nu reușim să le vedem: suntem orbi. Lângă noi trăiesc așa-zișii credincioși, a căror viață e orientată de aceste mistere. Ei sunt, într-un anumit sens, "cei care văd".

Primii, orbii, îi consideră pe cei care văd niște naivi, dar îi invidiază, pentru că nu reușesc să înțeleagă de unde vine bucuria lor de a trăi. Dar prin grația lui Dumnezeu și ochii lor se vor deschide și vor vedea și ei frumusețea lumii necunoscute.

 

Și s-au deschis ochii lor

Unei pictorițe necredincioase îi este încredințată restaurarea câtorva icoane vechi. La începutul lucrului i se pare că se află în fața unei lumi necunoscute, dar cu trecerea timpului începe a se simți în largul ei. La sfârșit declară: "Aș vrea să trăiesc așa cum e pictat în aceste icoane". Iată o neobișnuită, dar autentică profesiune de credință. Când ne plimbăm prin pădure, alegem cărările de parcurs pentru că le vedem. Nu ar trebui să fie la fel și în viață? În schimb, nu e întotdeauna la fel. La televizor vedem munții, dar nu urcăm pe jos nici măcar un deal. Telespectatorul cunoaște înălțimile, dar nu e un alpinist. Se poate spune oare că e un cunoscător al muntelui? Montagnarzii ar râde de asemenea afirmație. E ca și cum cineva ar spune că știe ce-i dragostea pentru că a văzut-o reprezentată la cinematograf.

Același lucru se întâmplă și în mediul religios. Lumea e convinsă că știe multe lucruri despre Dumnezeu, despre Biserică, despre religie, pentru că citește ziarele și se uită la televizor. Dar nimic nu se cunoaște doar din auzite sau dintr-o lectură superficială. Viața poate fi înțeleasă numai prin viață, iar religia este viață, nu o doctrină abstractă. Catehismul ne învață principalele articole ale credinței, dar le descoperim sensul numai când decidem să le trăim cu adevărat.

 

Luați seama, să nu știe nimeni!

Nu este limpede de ce Isus le interzicea celor pe care-i vindeca să vorbească despre minunea realizată. Dar Evanghelia ne povestește că această interdicție nu avea nici un efect; ba dimpotrivă: subiecții miracolelor le povesteau în toate cele patru vânturi. Este, desigur, mai mult decât firesc, pentru cineva care a trăit un eveniment extraordinar, să nu reușească să-și țină gura.

Există două modalități de a comunica ceea ce avem în suflet: prin cuvinte și prin comportament. Cine este trist nu are nevoie să o mai și spună, i se citește pe chip; la fel stau lucrurile cu cei veseli, plictisiți, uimiți... Cine trăiește cu adevărat viața spirituală are, adesea, experiențe frumoase și reconfortante. Dar nu e cazul să vorbească despre ele, mai ales în societatea actuală; e mult mai bine ca pacea lui să transpară din comportamentul său.

Într-o zi, Sfântul Francisc de Assisi a plecat pentru a propovădui împreună cu câțiva dintre frați. Au traversat în tăcere orașul și s-au întors la mănăstire. Frații l-au întrebat: "De ce nu am predicat?". Iar Francisc le-a răspuns: "Am propovăduit prin exemplul nostru".

Credincioșii trebuie să exercite în orice moment acest tip de propovăduire, deschizând ochii celui care e orb în credință.

Cardinal Tomas Spidlik
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire