LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Marți - Maternitatea Fecioarei Maria
(Lc 1,39-45)

În zilele acelea, Maria a pornit și s-a dus în grabă către ținutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. A intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta. Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresărit copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt și a exclamat cu glas puternic: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău. Și de unde îmi este dată mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine? Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu. Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!"

 

Binecuvântată ești tu între femei

În Biblie se vorbește frecvent de binecuvântare. Binecuvântarea este contrariul blestemului. O întâlnim deja chiar la început, în Geneză. Dumnezeu creează peștii în mare, păsările în văzduh, vede că e lucru bun și îi binecuvântează (Gen 1,22); de aceea ei cresc și se înmulțesc. Binecuvântarea îi face fertili. Același lucru se întâmplă la crearea omului. "Și l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; bărbat și femeie i-a făcut. Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: Creșteți și înmulțiți-vă și umpleți pământul și supuneți-l!" (Gen 1,27-28).

Maria este numită "binecuvântată între femei", adică în ea fertilitatea este la culme, pentru că va da naștere chiar autorului vieții. Această naștere o va face foarte asemănătoare cu Dumnezeu Tatăl, care din eternitate îl naște pe Fiul.

Maternitatea în sine este cel mai mare miracol din natură. Maternitatea Fecioarei Maria este reflexul misterului însuși al lui Dumnezeu și al vieții Sale intime.

 

Săltat-a pruncul de bucurie în pântecele mele

Referindu-se la acest verset, unii autori folosesc termenul de "maternitate apostolică". Tradiția crede că Sfântul Ioan Botezătorul a fost sanctificat în pântecul mamei sale după vizita Fecioarei Maria, pentru că se recurge la principiul general: cine e sanctificat, sanctifică pe cei cu care vine în contact.

Philon din Alexandria, filosof evreu din timpul lui Hristos, analizează fraza: "cunoaște-te pe tine însuți", frază care, în acele vremuri, în școli, era considerată ca început al înțelepciunii. El se întreabă: care cunoaștere de sine este mai importantă? Și răspunde: nu cunoașterea anatomică a propriului corp, și nici cea psihologică sau morală. Lucrul cel mai important este a ști ce poate cineva să facă și ce poate să devină. Și Philon, deși nu era creștin, învățase din lectura Vechiului Testament că cel mai mare privilegiu al omului este să primească cuvântul lui Dumnezeu, să devină divin și să sfințească întreaga lume.

 

Fericită este aceea care a crezut

Când teologii vorbesc despre Maria, ei disting între maternitatea fizică și cea morală. Fizică înseamnă corporală, este procesul fizic care determină venirea vizibilă a lui Mesia în lume. Maternitatea morală este o realitate spirituală, care survine în primul rând în credință. Credință înseamnă a primi gândirea divină, a o apropria. Gândurile divine sunt fertile, devin izvor de inspirație. Ne dăm seama mai bine dacă le confruntăm cu contrariul lor: gândurile rele și inutile ne înlănțuiesc în închisoarea limitelor și inutilității noastre, și ne simțim nefericiți, tulburați. Gândirea divină, dimpotrivă, ne repune pe picioare, ne dă inițiativă și forță. Adesea ea ne schimbă toată viața. Sfântul Anton (Abatele) era încă tânăr când a auzit, în biserică, un pasaj al Scripturii care spunea: "Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te, vinde-ți averile" (Mt 19,21). Și noi ascultăm același cuvânt, dar ne intră pe-o ureche și iese pe cealaltă fără a lăsa vreo urmă. Sfântul Anton acceptă gândul ca al său, și toată viața lui se schimbă. Maria acceptă cu încredere cuvintele îngerului și devine mamă a lui Dumnezeu.

Cardinal Tomas Spidlik
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire