Tu întrebi 

Răspunde pr. William P. Saunders
sursa: Catholic Herald

Cuprins CINE AU FOST MAGII?
pr. William P. Saunders

publicare în Catholic Herald: 08.01.2004
publicare pe ProFamilia: 04.01.2005

Cine au fost Magii? Am văzut un material la televizor, de Crăciun, și aș vrea să știu care este perspectiva religioasă asupra subiectului. - un cititor din Springfield

Evanghelia după Matei îi menționează pe magii care au venit din Răsărit pentru a se închina Pruncului Isus (cf. Matei 2,1-12). Cine anume au fost magii rămâne însă în parte un mister.

Unele traduceri ale Bibliei folosesc termenul de astrologi pentru magi. În greacă cuvântul magos (magoi la plural) are patru sensuri: (1) un membru al clasei preoțești din Persia antică, în care astrologia și astronomia au ocupat locuri de frunte încă din timpurile biblice; (2) cineva care are cunoștințe și puteri oculte, și este adeptul interpretării viselor, astrologiei, ghicitului viitorului și al divinației; (3) un magician; sau (4) un șarlatan care își jefuiește victimele prin practicile menționate anterior. Din aceste definiții posibile și din descrierea oferită de Evanghelie, magii erau probabil preoți-astrologi persani care puteau interpreta stelele, în special semnificația stelei care a anunțat nașterea lui Mesia (chiar și istoricul antic Herodot - sec. V îC - atestă abilitățile astrologice ale clasei preoțești din Persia).

Mai important, vizita magilor a împlinit profețiile Vechiului Testament. Balaam profețise despre faptul că venirea lui Mesia va fi marcată de o stea: "Îl văd, dar acum încă nu este; îl privesc, dar nu de aproape; o stea răsare din Iacov; un toiag se ridică din Israel..." (Numeri 24,17). Psalmul 71(72) vorbește despre faptul că neamurile vor veni să se închine lui Mesia: "Împărații Tarsisului și Insulele daruri vor aduce, împărații arabilor și ai reginei Saba prinoase vor aduce. Și se vor închina lui toți împărații pământului, toate neamurile vor sluji lui" (10-11). Isaia a profețit de asemenea darurile: "Caravane de cămile te vor acoperi, și dromadere din Madian și Efa. Toate sosesc din Șeba, încărcate cu aur și cu tămâie, cântând laudele Domnului" (Isaia 60,6).

Sf. Matei notează faptul că magii au adus trei daruri, fiecare având o semnificație profetică: aur, darul pentru regi; tămâie, darul pentru preoți; și smirnă, dar pentru cei pe moarte. Sf. Irineu (+ 202), în lucrarea sa Adversus haereses, oferă următoarea interpretate pentru daruri - aur, tămâie și smirnă, adică Rege, Dumnezeu și Răscumpărător, precum și virtute, rugăciune și suferință. În mod tradițional, noi ne gândim la cei trei magi ca la trei regi. Așa îi reprezentăm cel mai adesea în ieslele de Crăciun. Și în unele colinde sunt pomeniți "trei regi". De fapt, tradițiile inițiale nu sunt unitare în ceea ce privește numărul magilor. Tradiția răsăriteană ne vorbește despre 12 magi. În apus, mai mulți dintre primii Părinți ai Bisericii - printre care Origene, Sf. Leon cel Mare, Sf. Maximus din Torino - considerau că au fost trei magi. Prima pictură creștină din Roma, găsită la cimitirul Ss. Petru și Marcellinus, prezintă doi magi; iar o pictură din cimitirul Sf. Domitilla, patru magi.

În secolul al VII-lea, în Biserica Apuseană magii aveau deja nume: Caspar (scris uneori Gaspar), Melchior și Baltazar. În lucrarea Excerpta et Collectanea, atribuită Sf. Beda (+ 735), citim: "Magii au fost aceia care au adus daruri Domnului. Primul se spune că a fost Melchior, un bătrân cu păr alb și barbă lungă [...] care i-a oferit Domnului aur, ca unui rege. Al doilea, numit Caspar, tânăr și fără barbă [...] s-a închinat lui Dumnezeu oferind ca dar tămâie, o jertfă demnă de o divinitate. Al treilea, cu pielea închisă și cu barbă mare, pe numele lui Baltazar [...] prin darul său, smirna, a mărturisit că Fiul Omului va urma să moară." Într-un calendar medieval al sfinților, tipărit la Koln, se scria: "Suferind multe încercări și oboseli pentru Evanghelie, cei trei bărbați înțelepți s-au întâlnit în Sewa (Sebaste, în Armenia) în anul 54 pentru a celebra Crăciunul. Apoi au murit: Sf. Melchior la 1 ianuarie, la 116 ani; Sf. Baltazar la 6 ianuarie, la 112 ani; și Sf. Caspar la 11 ianuarie, la 109 ani." Martirologiul roman indică aceste date pentru sărbătorirea magilor.

Împăratul Zeno a adus relicvele magilor din Persia la Constantinopol, în anul 490. Relicvele (aceleași, sau poate altele) au apărut apoi în Milano, mult mai târziu, fiind păstrate în Bazilica Sf. Eustorgius. Împăratul Frederick Barbarossa al Germaniei, care a prădat Italia, a luat în 1162 relicvele la Koln, unde au rămas în siguranță până astăzi, într-un frumos relicvariu păstrat în Catedrală.

Chiar dacă rămâne o doză de mister în ceea ce privește identitatea magilor, Biserica respectă actul lor de închinare. Conciliul din Trento, subliniind reverența care trebuie acordată Sfintei Euharistii, decreta: "Cei care cred în Cristos venerează Preasfântul Sacrament cu cult de latrie după cum i se cuvinte Dumnezeului adevărat. [...] Pentru că în acest sacrament noi credem că este prezent acel Dumnezeu pe care Tatăl din veșnicie l-a adus în lume. Este același Dumnezeu cu cel în fața căruia magii au căzut în genunchi și același Dumnezeu cu cel pe care îl adorau apostolii în Galileea, după cum spun Scripturile" (Decretul despre Preasfânta Euharistie, 5).

Aflați acum, după Crăciun, și noi trebuie să luăm aminte la datoria noastră de a-l adora pe Domnul prin rugăciune, cult și opere de jertfă. Sf. Grigore de Nazianz (+ 389) spunea într-o predică: "Să rămânem în adorație; și Lui, care, pentru a ne salva s-a umilit pe sine până acolo încât a luat trupul nostru, să îi oferim nu doar tămâie, aur și smirnă [...], ci și daruri spirituale, mai sublime decât cele care pot fi văzute cu ochii" (Oratio, 19).

Pr. William Saunders este preot la parohia Fecioarei Speranței din Potomac Falls și profesor de catehetică și de teologie la școala Notre Dame din Alexandria, SUA.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire