Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VII. Sacramentele: Botezul

83. Ce este Botezul?

Botezul este sacramentul care ne determnină să ne naștem la viața de har și ne face creștini (65, 71, 72). El ne conferă și un semn de neșters, numit "caracter", care permite să putem primi în mod valid și toate celelalte sacramente.

84. Cum se conferă Botezul?

Botezul se conferă vărsând apă pe capul celui ce se botează și pronunțând cuvintele "(Numele)..., eu te botez în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt", sau "Se botează robul lui Dumnezeu (Numele)...în numele Tatălui, ... "

85. Cine poate boteza?

Botează de regulă sacerdotul sau diaconul. Totodată, în caz de necesitate, oricine, chiar și un necreștin poate și trebuie să boteze, doar să aibă intenția de a face ceeace face Biserica. Aceste Botezuri de urgență se practică mai cu seamă în cazul copiilor în pericol de moarte.

86. Care sunt dispozițiile cerute pentru a primi Botezul?

Un adult care primește Botezul trebuie sa aibă intenția de a primi sacramentul, credința și pocăința, cel puțin imperfectă, a propriilor păcate.

87. Când sunt botezați copiii care sunt principalii responsabili ai educației creștine a lor?

Sunt părinții. Ei trebuie sa contribuie cu cuvântul și cu exemplul viu la creșterea spirituală a copiilor lor. Biserica nu acordă Botezul făra garanția acestei responsabilităti pentru că Botezul însemnează numai începutul vieții creștine, care prin natura sa trebuie să crească și să se dezvolte.

88. Care este sarcina nașului și a nașei de botez?

Este acela de a ajuta pe părinți în indatorirea lor de educare creștină.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire