Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VII. Sacramentele

Când Domnul Nostru Isus Cristos se afla pe acest pământ comunica în mod obițnuit harurile sale spirituale și corporale prin legatura directă cu persoana sa, adică fie prin cuvântul viu fie prin atingerea cu mâna, ca în exemplul iertării păcătoasei (Lc.7, 48) sau a vindecării leprosului și a orbului din naștere (Mc.1, 41; Io.9, 6).

Dar, astăzi când Isus s-a suit la ceruri cum va putea să vină în legătură cu noi și să ne comunice harul său? O face prin mijlocirea sacramentelor Bisericii: în acestea este El însuși care prin mijlocirea persoanei ministrului său și acum ne atinge, ne vindecă, ne hrănește și ne consolează.

A se apropia cu credință ds sacramente însemnează a se întâlni cu Isus înviat și viu, cu El care este unicul nostru Mântuitor.

79. Ce sunt sacramentele?

Sacramentele sunt semne și instrumente ale harului instituite de Domnul Cristos pentru a ne sfinți.

80. Morala tratează și despre sacramente?

Morala tratează și despre sacramente întrucât învață în ce fel să fie primite cu demnitate și cu fruct. De fapt harul pe care sacramentele îl oferă este dat în legătură cu buna dispoziție a celui ce le primește.

81. Câte și care sunt sacramentele?

Sunt șapte sacramente: Botezul, Mirul, Euharistia, Pocăința, Ungerea bolnavilor, Hirotonia (Ordul sacru) și Căsătoria.

82. Care sunt sacramentele de care se ocupă mai insistent morala?

Sunt Euharistia și Pocăința, deoarece aceste două sacramente sunt împreună primite cu o frecvență anume șî sunt sacramente privilegiate pentru progresul ce-l produc în viața creștină. Totodată este necesar să cunoaștem câte ceva și asupra aspectului moral al celorlalte sacramente.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire