Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VIII. Legea Divină: Porunca a șasea

214. Ce ne pretinde porunca a șasea?

Porunca a șasea "Să nu fii desfrânat" ne prescrie practica virtuții castității în diferitele stări de viață.

215. Ce este castitatea?

Castitatea este acea parte a virtuții temperanței care rânduiește folosirea sexualitătii după pretențiile dreptei rațiuni (42).

216. Ce spune dreapta rațiune în privința uzului sexualității?

Rațiunea dreaptă ne spune că sexualitatea are două finalități indisolubile: iubirea reciprocă și procreerea. Pentru aceasta nu trebuie să existe raport sexual fără deschidere spre procreere, nici procreere fără raport sexual. Astfel sexualitatea va putea fi exercitată în mod licit numai în cadrul căsătoriei legitime, și de altfel într-o asemenea căsătorie satisfacția sexuală completă ar putea să fie căutată numai în raportul conjugal după natură și deschis spre viață. In această normă este rezumată toată morala sexuală.

217. Care este fundamentul acestei norme?

Această normă se fundamentează pe natura însăși a sexualitătii, carea are ca scop să unească pe bărbat cu femeie într-un raport de iubire indisolubilă (matrimoniu) care prin natura sa este fecund și deschis darului vieții. Sexualitatea are în sine însăși ceva sacru printr-o legătură intrinsecă pe care o are cu misterul vieții, legătură pe care omul nu o poate rupe de inițiativa sa.

218. Ce interzice deci porunca a șasea?

Porunca a șasea interzice pentru orice categorie de persoane orice uz deliberat al sexualitătii înafară de norma despre care am vorbit (216). Ea interzice deci căutarea singuratică a plăcerii sexuale, desfrânarea (curvia, furnicațiunea, sau unirea sexuală între bărbat și femeie înafara căsătoriei), adulterul (raportul sexual al unei persoane căsătorite cu o persoană care nu este propriul soț), homosexualitatea (raporturile sexuale între persoane de același sex), bestialitatea (raporturi sexuale cu animale) și alte posibile depravări sexuale. Natural sunt interzise și alte deficiențe mai aparte cum ar fi de exemplu prostituția și violența sexuală.

219. Este deci ilicită orice formă de contracepție dacă actul sexual între soți trebuie să fie deschis spre procreere?

Orice comportament care, ori în pregătirea actului sexual, ori în împlinirea sa ori în desfășurarea consecințelor sale naturale se propune, ca scop sau ca mijloc, să se împiedice procreerea, este întotdeauna ilicit (216).

220. Poate fi licită abținerea periodică de la uzul matrimoniului, adică limitarea raporturilor conjugale numai la perioadele infertile?

Dacă este practicată pentru motive serioase continența periodică este licită, pentru că nu compromite natura intrinsecă a actului conjugal.

221. Sunt și alte ofense ale demnitătii căsătoriei, înafară de cele deja prezentate?

Înafară de adulter lezează grav demnitatea căsătoriei divortul, poligamia, incestul și unirea liberă.

222. În ce situație se află divorțații recăsătoriți?

Divorțații recăsătoriți, spre deosebire de cei ne-recăsătoriți care trăiesc în continență, se află într-o situație obiectivă de păcat, în care vreau să rămână liberi. Deci nu pot să primească dezlegarea de păcate și să se apropie de cuminecarea euharistică din lipsa pocăinței și a propunerii de indreptare (119).

223. Scăderile împotriva castitătii sunt întotdeauna grave?

Biserica ne invață că ordinea umană a sexualitătii se raportează la valori atât de înalte încât orice violare directă a acestei ordini este obiectiv gravă.

224. Mai este vreo virtute legată cu castitatea?

Strâns legată cu castitatea, aproape protectoare a acesteia, este virtutea pudoarei sau modestia, care orânduiește acele acte care pot să favorizeze ușor o satisfacție sau o plăcere de natură sexuală, cum ar fi privirile, atingerile, sărutările sau imbrățișările.

225. Asemenea acte sunt întotdeauna păcătoase?

Înafară de căsătorie asemenea acte pot fi mai mult sau mai puțin păcătoase după intenția celui care le face, după influenta acestora asupra plăcerii sexuale și a pericolului mai mult sau mai puțin mare de a consimți la o asemenea satisfacție sau plăcere.

226. Este deci important să păstrăm simțul pudoarei?

Pudoarea protejează intimitatea. Aceasta echilibrează privirile, acțiunile și gesturile in conformitate cu demnitatea persoanei. Inspiră alegerea îmbrăcăminții și rezistă, dacă este necesar, la eventuale pretenții ale modei. A îmvăța pudoarea pe copii și pe adolescenți înseamnă a trezi în ei respectul fața de persoana umană.

227. Care este forma cea mai nobilă a virtuții castitătii?

Castitatea dă valoare și ridică orice stare de viață, fie cea a tinerilor, a căsătoriților sau a văduviei, dar forma sa cea mai elevată o constituie virginitatea aleasă pentru Impărăția cerurilor, adică pentru a urma lui Cristos îndeaproape. Virginitatea consacrată printr-un vot devine apoi un element fundamental și definitoriu a stării călugărești (165, 167).

228. Ce ne învață deci porunca a șasea?

Porunca a șasea ne învață respectul față de trupul propriu și al semenilor, locaș a unui spirit viu și nemuritor destinat să fie templu al Spiritului Sfânt. Ne învață dealtfel și asceza, renunțarea, spiritul de sacrificiu pentru a învinge propriul egoism și a putea să-L iubim pe Dumnezeu, pe noi înșine și pe aproapele fără rezervă și cu toată puterea noastră (143).

229. Ce obține cel care păzește cu fidelitate porunca a șasea?

Cel care observă cu fidelitate porunca a șasea menține intactă frumusețea sa și forța sa interioară, făcându-se capabil de o iubire și de o dăruire totale fără inrobire și fără scopuri ascunse. Astfel bărbatul și femeia se intâlnesc în căsătorie pentru a merge împreună fericiti pe drumul perfecțiunii creștine, iubindu-se cu credință și ajutându-se "ca niște însoțitori de drumeție" (A. Manzoni). Cine a ales în schimb drumul fecioriei trăiește în deplină libertate a fiilor lui Dumnezeu, aproape anticipând condiția fericită a celor înviați (Lc.20, 35).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire