Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VII. Sacramentele: Euharistia

92. Ce este sacramentul Euharistiei?

Euharistia este sacramentul care sub specia sau aparență pâinii și a vinului conține în mod real Trupul, Sângele, Sufletul și Divinitatea Domnului Nostru Isus Cristos care se dă ca hrană spirituală a sufletelor.

93. Ce efecte produce în noi Sfânta Euharistie?

Sfânta Euharistie păstrrează și dezvoltă harul sfințitor, șterge păcatele veniale și apără de cele mortale, ne unește din ce în ce mai mult cu Isus Cristos, capul Trupului mistic, și al membrelor sale aduce consolare spirituală, susține forțele noastre pe parcursul peregrinării a cestei vieți, ne face să dorim viața veșnică și ne unește deja cu Biserica din Cer, cu Preafericita Fecioară Maria și cu toți Sfinții.

94. Ce se cere pentru a primi cu demnitate Sf.Impărtășanie?

Pentru a ne împărtăși cu vrednicie se cer trei lucruri: să fim în harul lui Dumnezeu, să știm și să gândim pe Cine vrem să primim, să fi păstrat ajunul liturgic (după normele noi ale Bisericii de cel puțin o oră înainte de cuminecare - mai puțin în cazurile dispensate cum ar fi bătrânii și infirmii, excepție constituind și consumul de apă și medicamente).

95. Cel care este conștient că se află în păcat de moarte poate să se cuminece după ce a făcut un act de părere de rău perfectă cu propunerea de a se mărturisi ulterior?

Cel conștient că se află în păcat de moarte, pentru a fi pocăit, trebuie să se marturiseasca înainte de a primi Euharistia, mai puțin în cazurile de excepție (un grav motiv care-l determină să se cuminece unit cu imposibilitatea de a se mărturisi).

96. Ce păcat comite acela care primește Euharistia în păcat de moarte?

Cel care primește Euharistia în starea de păcat de moarte comite un grav sacrilegiu, deoarece profanează ceea ce este mai sfânt în mijlocul nostru, adică Trupul preasfânt a lui Cristos.

97. Cel care se află în păcat de moarte, și nu poate deci să se cuminece trebuie să meargă totuși la Sfânta Liturghie în zilele de sărbătoare?

Obligația de a asculta Sfânta Liturghie în zilele de sărbătoare este diferită de cea de a se cumineca. Cel ce nu este pregătit să se cuminece trebuie sa asculte Sfânta Liturghie și să amâne cuminecarea.

98. Când este obligatorie cuminecarea?

Cuminecarea este obligatorie în fiecare an în perioada de Paști, apoi în pericolul morții (când se administrează viaticul). Cel care nu s-a cuminecat în perioada de Paști trebuie să suplinească aceasta cât mai curând.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire