Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprins I. În loc de prefață

Oamenii din lumea contemporană se confruntă din ce în ce mai mult cu o problematică complexă legată de comportamentul personal ancorat într-o râvnită armonie socială și în rigorile morale ale crestinismului; ne referim desigur la "lumea" aflată în sfera predominant înrâurită de creștinism.

Preocuparea pentru folosirea în mod cât mai personal și confortabil a timpului a devenit deja o modă, omul zilelor noastre este tot mai "comod", tocmai pentru că implicarea socială îl captivează tot mai mult iar problemele ființei sale interioare, a conduitei și a conștiinței crestine "se rezolvă" de multe ori în grabă sau folosind surogate pentru a lăsa loc îndeletnicirilor sale confortabile. Se pot auzi oameni creștini care motivează lipsa de la biserică spunând "eu nu merg la biserică, dar mă rog acasă sau... am citit în Biblie,... sau romanul Viața lui Isus ... sau cine știe ce altă carte cu conținut religios, am văzut o casetă cu Papesa Ioana, etc, etc", lucruri care dovedesc - dureros de constatat - că omul modern confundă satisfacerea unor curiozități de natură religioasă cu trăirea efectivă a credinței creștine în propria sa confesiune.

Având în vedere necesitatea unor lucrări relativ restrânse și pe înțeles, cu caracter mai practic și conținut actual, acomodate nerăbdării și tendinței omului modern de a rezuma totul, oferim prin lucrarea de față posibilitatea acestuia sa se preocupe de sine, de viața sa interioară, chiar dacă ceva mai în grabă, prezentându-i cele mai importante lucruri de Morală catolică. Lucrarea se rezumă de fapt la elementele comune oricărei morale crestine contemporane, punând la bază însă doctrina actuală pe care Biserica a făcut-o cunoscută lumii prin Catehismul Bisericii Catolice, Codul de drept canonic, Codul canoanelor Bisericilor Orientale și alte noi Instrucțiuni, fiind structurată după recente lucrări în limba italiană.

Sperăm ca nu numai credincioșii dar și tinerii preoți și confesorii să aibă un anume sprijin în aceste rânduri. Poate, într-un moment de odihnă, întrerupând aprofundarea studiilor vor arunca o privire peste rândurile acestea și unii studenți în teologie: de curiozitate, pentru o analiză critică sau din dorința de a oferi sugestii pentru o îmbunătățire a lucrării.

Pr. Dr. Ioan Mitrofan 
Blaj, 1998 

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire