Tu întrebi 


 

Cristian din Târgu Mureș întreabă:

Aș dori să știu dacă un catolic se poate împărtăși de mai multe ori pe zi; dacă nu, înseamnă că un preot nu poate oficia decât o singură Sfântă Liturghie pe zi.

Răspunde pr. Alois Moraru:

Așa cum am învățat încă în anii când am primit Prima Sfântă Împărtășanie sau Cuminecătură, la Sfânta Liturghie, Împărtășania este momentul de maximă concentrare și angajare, întrucât este momentul întâlnirii personale cu Cristos. Așa cum ne relatează Evangheliile, pentru mulți oameni o singură întâlnire cu Cristos a fost suficientă pentru a le modifica complet viața: Zaheu, Levi, femeia adulteră, Magdalena, femeia samariteană, Petru, Andrei, Ioan sunt doar câteva exemple.

Dacă am face acum un calcul, de câte ori ne-am împărtășit noi în viață, am găsi câteva mii de împărtășanii. Dar, din nefericire, pentru mulți creștini întâlnirea cu Isus Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie nu a reprezentat mare lucru, deoarece n-a schimbat nimic în viața lor. De ce? Am putea găsi explicații diverse, dar pentru mulți creștini Împărtășania a devenit un rit care nu spune ceva special, nu mai este o întâlnire conștientă cu Cristos. Este trist să constatăm că unii se împărtășesc duminical sau chiar zilnic și trăiesc în mediocritate, nu se lasă transformați de focul Euharistiei. Sfânta Împărtășanie a fost orânduită de Cristos pentru ca, primind-o cu vrednicie, omul să se îndumnezeiască.

De aceea, pentru a nu banaliza taina Împărtășaniei, este bine ca fiecare creștin care se consideră vrednic, adică fără păcate de moarte pe suflet, să se împărtășească numai o singură dată. Totuși, așa cum prevede Codul de Drept Canonic, credinciosul laic care a primit deja Împărtășania la o Liturghie, o poate primi încă o dată în aceeași zi, în timpul altei celebrări euharistice la care participă. Mai mult, credincioșii care se află în pericol de moarte, indiferent care ar fi motivul, să fie întăriți cu sfânta Împărtășanie ca Viatic, chiar dacă au primit Sfânta Împărtășanie în acea zi.

În cazul preoților, situația este schimbată. Ei trebuie să se împărtășească la toate Liturghiile pe care le celebrează, folosind ostii consacrate în timpul acelui serviciu religios. Primită cu evlavie, Sfânta Împărtășanie ne eliberează de păcatele zilnice și ne ferește de păcatele de moarte.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire