Tu întrebi 


 

Daniel din - întreabă:

Doresc să aflu despre căsătoria mixtă între un catolic și o ortodoxă. Eu provin dintr-o familie mixtă în care mama este catolică și am fost botezat în religia ortodoxă. Prin grija bunicului din partea mamei, care era catolic, am fost readus în sânul Bisericii Catolice, am primit sacramentul Primei Împărtășanii, sacramentul Sfântului Mir și sunt un catolic fervent. Referitor la căsătorie, aș dori să știu dacă se poate oficia în ambele Biserici, cea catolică, respectiv cea ortodoxă. Pentru fiecare dintre noi religia ocupă un loc important în viață. Referitor la copii, în ce religie ar trebui să fie botezați? Ambele Biserici impun botezul în cadrul Bisericii în care s-a săvârșit nunta. Este un păcat capital pentru vreuna dintre părți dacă copii sunt botezați în cealaltă religie?

Răspunde pr. Mihai Vătămănelu, OFMConv:

Dragă Daniel,

După cum știi probabil, problema căsătoriilor mixte este reglementată de Codul de Drept Canonic al Bisericii Catolice care conține legi și norme pentru buna desfășurare a vieții Bisericii. Prin urmare în răspunsul pe care dorești să-l afli voi face referire la cap. VI, Cartea a IV-a din Dreptul Canonic care tratează pe scurt problema căsătoriilor mixte. Atât căsătoria cât și celelalte sacramente au același conținut și același scop: mântuirea sufletului; fie că sunt primite în Biserica Catolică, fie în Biserica Ortodoxă, și sunt recunoscute oficial de ambele Biserici.

Totuși fără permisiunea expresă a autorității competente este interzisă căsătoria între două persoane botezate, dintre care una a fost botezată în Biserica Catolică, sau a fost primită în sânul ei după Botez, și nu a părăsit-o printr-un act formal, iar cealaltă este înscrisă la o Biserică sau comunitate eclezială ce nu este în comuniune deplină cu Biserica Catolică. (can. 1124)

Ordinariul locului (Episcopul) poate acorda permisiunea dacă exista un motiv just și rațional, numai dacă au fost îndeplinite următoarele condiții: 1. partea catolică să declare că este gata să evite pericolele de a părăsi credința și să promită că va face tot ce-i stă în putință ca toți copiii să fie botezați și educați în Biserica Catolică; 2. cealaltă parte să știe și să fie făcută conștientă despre promisiunile pe care trebuie să le facă partea catolică; 3. ambele părți să fie instruite cu privire la scopurile și proprietățile esențiale ale căsătoriei, care nu trebuie să fie excluse de nici unul dintre contractanți.

Cât privește păcatul nu poate fi vorba de un păcat capital deoarece nu e o chestiune de natură spirituală sau morală, ci e o chestiune pur legislativă. Desigur fiecare Biserică urmărește binele credincioșilor proprii și impune anumite reguli pentru că nu poate exista o instituție fără reguli. Cât privește impunerea, nimeni nu ne obligă la nimic nici chiar Dumnezeu. Dar legile sunt făcute ca să fie respectate, căci daca au fost făcute își au un rol bine determinat.

Cât privește tinerii care doresc să închege o căsătorie mixtă, trebuie să fie deschiși la dialog și la realitățile și bogățiile spirituale ale ambelor Biserici, respectând reciproc legile fiecărei Biserici. Partea catolică trebuie să facă tot ce-i stă în putință ca toți copiii să fie botezați și educați în Biserica Catolică, dar asta nu înseamnă că trebuie să se ajungă la certuri în familie și dezbinare. Aceasta ar fi cu adevărat păcat. Sperând ca am reușit în aceste câteva cuvinte să răspund întrebărilor tale îți urez ție și tuturor cititorilor har și binecuvântare de la Domnul!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire