Tu întrebi 


 

Ivannov din Reșița întreabă:

Doresc să știu dacă și în Biserica Ortodoxă există o rugăciune oficială a Bisericii echivalentă cu Liturgia Orelor din Biserica Romano-Catolică? De ce se roagă Biserica Ortodoxă pentru cei răposați, dacă în simbolul lor de credință este meționat numai paradisul și infernul, care sunt stări definitive? Aștept cu încredere răspunsul dvs, mulțumindu-vă anticipat.

Răspunde pr. Mihai Vătămănelu, OFMConv:

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, dacă și Biserica Ortodoxă are o liturgie oficială a orelor, țin să vă comunic că da: Biserica Orientală are aceste rugăciuni care sunt cuprinse într-o carte de rugăciuni ce se numește Orologhion. Ceea ce Biserica Catolică, de rit latin, numește rugăciunea de dimineață Laude, ritul bizantin numește Utrenie, iar ceea ce Biserica latină numește Vespere, Biserica Orientală numește Vecernie. La acestea se adaugă rugăciunile la diferite ore din zi și din noapte, echivalente cu Ora Medie sau Completoriul din ritul latin al Liturgiei Orelor. Rugăciunile liturgiei orelor își au originea în ritul monastic oriental și conțin psalmi și diferite rugăciuni ale sfinților părinți. Rugăciunea nu este structurată ca în ritul latin, pe patru săptămâni, și psalmii sunt diferiți la fiecare din orele canonice, cu posibilitatea de a alege și alți psalmi care sunt cuprinși în Orologhion, dar în fiecare zi se spun aceeași psalmi. Aș putea adăuga, în final, că există în Biserica Orientală o bogată tradiție liturgică, în acest sens, născută încă din primele secole ale Bisericii creștine. Actualmente, Biserica Ortodoxă, în afara mănăstirilor, folosește rugăciunea orelor și în bisericile locale, cu participarea credincioșilor, care sunt mai puțin activi la răspunsuri, deoarece cântărețul bisericesc și preotul sunt cei care spun rugăciunile.

Cât privește cea de-a doua întrebare: De ce se roagă Biserica Ortodoxă pentru cei răposați, dacă în simbolul lor de credință este meționat numai paradisul și infernul, care sunt stări definitive, răspunsul este următorul: Biserica Ortodoxă se roagă pentru cei răposați pentru că, chiar dacă nu îl numesc Purgator și nu este specificat în crezul apostolic, ei, totuși, cred într-un loc de unde sufletele se pot salva datorită rugăciunilor și a pomenilor făcute de cei dragi de pe pământ și de Biserică, un loc întunecos de unde se ajunge la lumina lui Dumnezeu după ispășirea păcatelor săvârșite în viața pământească. Rugăciunile sunt chiar foarte intense, și aprinderea lumânărilor pentru cei răposați, o practică destul de vie în Biserica Ortodoxă, ca și parastasele de pomenire pentru cei răposați, sunt dovezi în plus că Biserica Ortodoxă este convinsă în spiritualitatea și dogmele ei de existența acelui loc, unde înainte de judecata definitivă sufletele se pot curăța și ajunge astfel în slava cerului.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire