Tu întrebi 


 

Anca B. din Arad întreabă:

Sunt ortodoxă și am în intenție să mă mărit. Aș dori dacă mă puteți ajuta să îmi indicați perioadele din an în care poate fi programată nunta religioasă. Doamne ajută!

Răspunde Redacția:

La întrebarea ta am pus mâna pe "Liturgica specială" a pr. prof. dr. Ene Braniște și am găsit răspunsul. Reproducem fragmentul cu pricina din lucrarea citată. (Nu înainte de a-ți ura cele bune în vederea apropiatei tale căsătorii.)

Timpul săvârșirii. Fiind slujbă de bucurie, cununia se săvârșește în zilele de

sărbătoare (de regulă, duminica); Molitfelnicul prescrie să se facă dimineața, îndată după Liturghie (cum se face de regulă în Moldova), deși obiceiul mai nou este să se facă după-masă (spre seară).

Conform poruncii a IX-a a Bisericii, nu se fac însă nunți în următoarele perioade și zile din cursul anului bisericesc:

a) în cele patru posturi de peste an (inclusiv săptămâna albă sau a brânzei), ca și în toate zilele de post din cursul anului (miercurea și vinerea, 14 sept. sau înălțarea Sfintei Cruci, 29 august sau Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul), pentru că petrecerile și ospețele adesea zgomotoase care însoțesc de obicei taina nunții ar contrasta cu atmosfera de rugăciune, înfrânare și pocăință, ce trebuie să caracterizeze vremea postului. După o tradiție statornicită în unele părți ale Bisericii noastre, se face pogorământ în cazuri excepționale, admițându-se oficierea căsătoriei în prima parte a Postului Crăciunului (până la Sfântul Nicolae), dar fără petrecerea și ospețele obișnuite și numai cu dispensă sau aprobare specială de la chiriarhul locului. În Păresimi este îngăduită, la nevoie, numai logodna (așezământul) și aceasta numai în ziua Bunei-Vestiri (dacă nu cade în Săptămâna Patimilor) și în Duminica Floriilor.

b) Nu se fac, de asemenea, nunți în Săptămâna Luminată, în răstimpul dintre Crăciun și Bobotează (25 dec-6 ian.), în Duminica Rusaliilor, în toate praznicele împărătești, precum și în ajunul tuturor praznicelor împărătești, pentru ca veselia lumească a nunții să nu întunece sau să eclipseze bucuria duhovnicească a celor mai mari sărbători creștine, transformându-le în prilejuri de desfătare și petrecere lumească.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire