Tu întrebi 


 

- întreabă:

Soțul meu dorește să fie liber pentru sport, călătorii cu prietenii etc, activități care, deseori, îl îndepărtează de familie. Ne-am căsătorit de tineri, avem o fetiță de 4 ani. Cât de multă libertate să-i acord? Și responsabilitățile sale? Vreau să-l iubesc așa cum este, dar nici eu nu știu dacă este bine așa...

Răspunde Redacția "Oraș nou":

Într-o zi am citit o frază care a dat un impuls nou vieții noastre: "În iubire ceea ce contează e iubirea". În aceste puține cuvinte este subliniată frumusețea iubirii adevărate care nu așteaptă să primească răsplată.

Pe de altă parte, când se trăiește împreună, e normal să dorim și iubirea celuilalt. Ce iubire ar fi iubirea ta dacă nu ai vrea să fii iubită de soțul tău? În realitate iubirea are două aspecte: să iubim și să fim iubiți, care nu par conciliabile între ele. Cum să împăcăm gratuitatea iubirii cu exigența naturală de a primi iubire?

În cazul tău, dorința de libertate a soțului îți apare în contrast cu dorința justă de a împărți cu el timpul tău liber, responsabilitățile privind copilul și familia, preocupările cotidiene. Te simți, într-un fel, neglijată.

În viața în doi, pentru a ajunge la reciprocitate, trebuie să plecăm întotdeauna de la iubirea gratuită; este o lege experimentată de multe familii. Trebuie ca măcar unul dintre cei doi să iubească dezinteresat, sincer, fără să pretindă nimic, respectând exigențele celuilalt, chiar dacă uneori par a fi colorate de individualism și egoism.

Doar acest tip de iubire va putea fi pentru celălalt asemenea unei lumini și încet, încet, acesta va fi tentat să reflecteze și să iubească la rândul său, să înțeleagă exigențele tale cele mai profunde, să echilibreze libertatea lui cu a ta, să își asume responsabilități în calitate de soț și de tată...

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne consumăm durerea de unii singuri, să rămânem pasivi în fața unor comportamente clar negative. Iubirea, cea adevărată, este lumină nu numai pentru ceilalți, ci și pentru noi înșine; aceasta te va îndemna să împărtășești dificultățile tale cu persoanele potrivite, care trăiesc o viață spirituală și vei ști să alegi momentul oportun pentru a vorbi cu soțul tău, pentru a-i spune cu delicatețe exigențele tale. Important este să vorbești fără să te gândești că, doar pentru că ai reușit să îi comunici gândurile, celălalt va fi gata să se schimbe imediat. Deseori anumite comportamente sunt legate de o serie de factori (caracter, educația primită, experiențe trăite...), care limitează capacitatea de a iubi, pentru care trebuie să știm să așteptăm cu multă răbdare și fără grabă, chiar ani la rând.

Vorbește o soție: Sportul, ce pasiune!

În fața pasiunii pentru sport a soțului meu nu rareori creștea în mine proasta dispoziție. Mă lăsa singură cu copiii chiar când aveam mai mare nevoie de el. Deși încercam să nu comentez, dialogul dintre noi a fost înlocuit cu "războiul rece", răspundeam monosilabic, spuneam doar lucrurile esențiale, evitam să mai zâmbesc.

Într-o zi am înțeles că riscam să stric totul. Iubirea dintre noi era o comoară prețioasă asemănătoare unei mici plante, care avea nevoie de îngrijire și de atenție continuă. Mi-am schimbat atitudinea și am început să fiu din ce în ce mai amabilă cu soțul meu, punând în relief acele calități pe care el mi le aprecia, evitând "predici" inutile în fața dezordinii, a unei ieșiri cu bicicleta la care ar fi putut poate să renunțe. Mă așezam lângă el pe canapea ca să urmăresc un meci de fotbal și nu mă mai supăram când antrenamentul său coincidea cu ora prânzului...

Nu a fost ușor, dar, pe măsură ce respectam cu adevărat lumea sa, reușeam să scot în evidență latura pozitivă a pasiunii sale pentru sport care, ajutându-l să se relaxeze, se reflecta în mod pozitiv în raportul nostru de cuplu. Astăzi, chiar dacă își continuă activitățile recreative, a devenit mai atent și delicat cu mine, iar acest lucru ne-a ajutat să regăsim un nou echilibru în multe aspecte ale vieții de familie.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire