Tu întrebi 


 

Lucian T. din Cluj-Napoca întreabă:

Mulți mari scriitori au aderat la unele concepții filosofice care se opun credinței catolice. Nu păcătuim dacă le citim cărțile?

Răspunde fr. Cornel Gabor sdb:

Dragă Lucian,

Printre multe alte cadouri pe care noi, oamenii, le-am obținut în mod cu totul gratuit, fără nici un merit din partea noastră, se numără și capacitatea de a gândi și de a ne simți liberi în acțiunile noastre. După Adam, Dumnezeu a lăsat omului, împreună cu alte caracteristici, acestea două, însă diferite persoane au scris și continuă să scrie lucruri împotriva Creatorului, Eliberatorului. Unii o fac din neștiință, poate că nu au cunoscut pe nimeni care să le pună în fața ochilor evidența iubirii lui Dumnezeu, adevărurile de credință creștine, sau nu au avut parte niciodată de o mângâiere sinceră din partea unei persoane. De aceea unii, după un anumit timp, nu mai au încredere în nimic, ori cred în nimicuri, ori cred în orice; așadar scrierile acestor persoane își găsesc punctul de plecare în modul lor de a trăi, în lipsa de încredere și de speranță.

Alții acordă omului însuși o forță mult mai mare decât acesta poate avea pentru că nu doresc să adopte mistere, vor să raționalizeze totul; pot fi multe alte motive, mai mici sau mai mari, care să determine aceste persoane să fie contrare învățăturilor Bisericii.

Din partea noastră este foarte important să nu judecăm persoanele, ci să condamnăm și să luptăm cu prudență împotriva scrierilor lor.

Este adevărat că nu putem să condamnăm și să luptăm împotriva scrierilor păgâne dacă nu le citim și apoi să le răspundem cu afirmații clare din Biblie și din Tradiția creștină. Cei mai înflăcărați luptători (Sf. Toma de Aquino - Summa Teologica, Sf. Augustin) s-au pregătit temeinic înainte să citească și să dea contra-răspunsuri diferitelor probleme; s-au pregătit în sensul că s-au rugat și au asimilat bine poziția creștină referitor la anumite teme.

Acestea fiind spuse, îți pot răspunde concret la întrebare: Nu este indicat la vârsta ta (15 ani) să te confrunți cu scrieri păgâne, pentru că în loc să ocolești răul, ai intra cu totul în el și sigur, deocamdată te-ar prinde nepregătit. Dacă aș putea să dau un exemplu...: gândește-te la un om ce se îmbată, se urcă la volan și face un accident; vina lui nu constă doar în faptul că a făcut accidentul, ci mai ales în faptul că s-a îmbătat. Trebuie multă, multă prudență, atunci când gândim lucid, atunci când încă ideile greșite nu au luat în stăpânire mintea noastră.

Păcătuim atunci când citim scrieri păgâne și începem să aderăm lor, începem să le dăm dreptate, începem să le dăm voie să aducă ceață în mintea noastră și tulburări în sufletul nostru. Orice lucru ce ne îndepărtează de la Dumnezeu este păcat; scrierile păgâne ne îndepărtează de Dumnezeu, sunt un păcat; cu lucrurile păcătoase nu se joacă niciodată; omul pe acest pământ este concupiscent, este slab, îi este mai ușor să rămână în picioare, decât să se ridice, după o cădere dezastruoasă. Scrierile, ideologiile au o mască foarte interesantă: par să urmărească binele comun și al fiecărei persoane în pace, pentru ca apoi să sfârșească în tiranie (comunismul), în corupție (...), în terorism (persoanele marginalizate)...

Este mai bine să nu ne complicăm viața inutil, atunci când toate ne merg bine; nu uita că tot ceea ce ne fură veselia vine de la cel rău. Multă baftă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire