Tu întrebi 


 

Cristian Terhes din SUA întreabă:

Într-una din cărțile părintelui Claudiu Dumea, prezentă în acest sit, cu referire la aparițiile Sfintei Fecioare Maria, am citit că Vaticanul a dat publicității cel de-al treilea secret de la Fatima. Dacă sunteți amabili, mi-ați putea transmite și mie conținutul acestui secret?

Răspunde pr. Alois Moraru:

Dragă Cristian, mai întâi dă-mi voie să te felicit pentru ziua de astăzi, comemorarea patronului tău ceresc și să cer scuze pentru că nu am fost prompți în a-ți răspunde. Niciodată nu este prea târziu, iar dacă răspunsul nostru este însoțit și de o felicitare, sunt convins că ne vei ierta și ne vei scrie mai des.

Întrebarea ta, sau mai bine zis cererea ta, este foarte simplă, dacă ținem cont că în ultimii ani acest mesaj și numeroase considerații adiacente au apărut în diverse cărți și reviste, atât de orientări religioase cât și profane. Până la 13 mai 2000 s-au făcut foarte multe speculații teologice și apocaliptice asupra acestui mesaj, dar după acea dată totul este așa de clar. Revelațiile pe care Sfânta Fecioară Maria le-a făcut la Fatima, în Portugalia, în anul 1917, au dat naștere la fel și fel de interpretări: izbucnirea unui al treilea război mondial, o epidemie mondială, sfârșitul lumii etc.

Speculațiile au încetat abia după ce Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a decis să facă lumină în acest "mister". Această decizie "încheie un fragment de istorie marcat de dorința umană de putere și de nedreptate, dar străbătut de iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu și de atenta supraveghere a Mamei lui Isus și a Bisericii". Chiar dacă anumite dezvăluiri sumbre au fost făcute atât anterior de Suveranul Pontif (în anii 1981 și 1994), cât și de sora Lucia (în anul 1982), în anul jubiliar 2000 s-a dat publicității "cea de-a treia parte a secretului de la Fatima". Inițial, textul nu a fost prezentat în forma pe care o avem astăzi la dispoziție, deoarece era necesară intervenția unor teologi care să dea interpretarea necesară. La cererea expresă a actualului papă, un ajutor substanțial în elaborarea unui document oficial l-a dat însăși sora Lucia, care a scris textul "secretului" la 3 ianuarie 1944. După adunarea datelor necesare, cu ocazia vizitei pe care urmașul sfântului Petru a efectuat-o la Fatima, în ziua de 13 mai 2000, secretarul de stat al Sfântului Scaun, cardinalul Angelo Sodano, a dat citire comunicatului Sfântului Părinte privind "al treilea secret de la Fatima". În același timp, Papa Ioan Paul al II-lea a încredințat Congregației "Pentru Doctrina Credinței" să elaboreze și să publice un comentariu teologic privind această "revelația particulară de la Fatima". Acest document, care conține atât conținutul mesajului, cât și pașii care au fost făcuți până la dezvăluirea lui, se poate citi și pe situl Catholica.ro la adresa: http://www.catholica.ro/documente/index3.asp?id=206.

Până vei citi întregul document, îți prezentăm în continuare "a treia parte a secretului revelat, la 13 iulie 1917, în peștera din Iria-Fatima" în traducerea Editurii "Presa Bună" din Iași: "Scriu în act de supunere față de tine Dumnezeul meu, care mi-ai poruncit prin intermediul Excelenței sale episcopul de Leiria și a Preasfintei Mame a voastre și a mea. După cele două părți pe care le-am expus deja, am văzut în partea stângă a Doamnei noastre ceva mai sus un înger cu o spadă de foc în mâna stângă; scânteind emitea flăcări care păreau că urmau să incendieze lumea; dar se stingeau la contactul cu splendoarea pe care Doamna Noastră o emana din mâna sa dreaptă către el: Îngerul indicând pământul cu mâna dreaptă, cu o voce puternică a spus: Penitență, Penitență, Penitență! Și am văzut într-o lumină imensă care este Dumnezeu: "ceva ca atunci când vezi într-o oglindă persoanele care îți trec prin față" un Episcop îmbrăcat în Alb "am avut presimțirea că era Sfântul Părinte". Alți episcopi, preoți, persoane consacrate urcau pe un munte abrupt, în vârful căruia era o mare Cruce din trunchiuri necojite de culoare gri, de parcă ar fi fost de plută. Sfântul Părinte, înainte de a ajunge acolo, a traversat o mare cetate jumătate în ruină și jumătate se clătina cu pas șovăielnic, marcat de durere și de suferință, se ruga pentru sufletele cadavrelor pe care le întâlnea în drumul său; ajuns în vârful muntelui, prosternat în genunchi la picioarele marii Cruci a fost ucis de un grup de soldați care au tras asupra lui cu focuri de armă și săgeți, iar în același mod au murit unii după ceilalți episcopii, preoții, persoanele consacrate și mai multe persoane seculare, bărbați și femei de diferite clase și poziții. Sub brațele Crucii erau doi îngeri, fiecare cu o stropitoare de cristal în mână, în care adunau sângele martirilor și cu el stropeau sufletele celor care se apropiau de Dumnezeu".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire