Tu întrebi 


 

Vlad din Brașov întreabă:

Și preoții sunt oameni, nu? Și ei păcătuiesc. Mă întreb: când sunt în starea păcatului, Liturghia este validă? Are loc consacrarea? Ne putem împărtăși (problema e desigur că nu putem ști când e această situație)?

Răspunde pr. Alois Moraru:

Răspunsurile la aceste întrebări nu pot fi decât pozitive. Euharistia este un sacrament care cuprinde adevăratul Trup și Sânge al lui Isus Cristos, sub chipul pâinii și al vinului, realitate ce se petrece numai după rostirea cuvintelor consacratorii din partea unui preot al Bisericii. În acest sacrament este prezent în mod real Fiul lui Dumnezeu, care se oferă credincioșilor ca hrană pentru sufletele lor. De altfel, răspunsul din catehism privind Sfânta Liturghie este foarte simplu: "Sfânta Liturghie este jertfa Noului Testament, în care Domnul nostru Isus Cristos, sub chipul pâinii și al vinului, se jertfește Tatălui său ceresc prin mâinile preotului". Orice preot celebrează Sfânta Liturghie ca un "alt Cristos", ca un apostol trimis de Mântuitor să "facă aceasta in amintirea lui". De aceea, toate Liturghiile celebrate de preoți sunt valide. Starea lor spirituală nu-l împiedică pe Cristos să se coboare pe altar și să devină hrană pentru mântuirea celor care participă în mod demn la celebrarea euharistică.

Problema semnalata, referitoare la un preot aflat în stare de păcat, își găsește răspuns doar în ceea ce privește liceitatea (legalitatea) celebrării Liturghiei. Este un aspect care îl privește pe preot în conștiință. De altfel, numai Dumnezeu este acela care poate judeca conștiința preotului, fapt pentru care Tertulian scria în una din lucrările sale: "Este un sacrilegiu ca un preot să vină de la idoli la biserică, de la fabrica dușmanului să vină în casa Domnului... Ce fărădelege! Se vâră în tagma clericală maeștrii idolilor. Iudeii numai o dată au pus mâinile pe Cristos, dar unii îi spintecă trupul toată ziua. Oh, mâini vrednice de tăiat!" Aceste vorbe dure se aplică în cazul tuturor preoților care celebrează Sfânta Liturghie în stare de păcat de moarte. Ei săvârșesc un sacrilegiu, dar Liturghia este valabilă întrucât Isus este acela care celebrează sacramentul și care se jertfește pe altar și pentru mântuirea acelor slujitori nedemni.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire