Tu întrebi 


 

Silviu din București întreabă:

Am fost botezat ortodox iar în urmă cu 5 ani m-am căsătorit cu o fată de religie romano-catolică. Întrucât bunicul meu (din partea tatălui) a fost de religie romano-catolică iar eu, deși botezat ortodox, frecventam slujbele oficiate în ritul romano-catolic, înainte de căsătorie mi-am exprimat dorința de a mă converti la religia romano-catolică. Astfel, preotul la care am fost mi-a spus să semnez o declarație în care îmi exprimam dorința de a deveni catolic și în care mai menționam faptul că nu am fost forțat de nimeni și nimic pentru a face a acest lucru, după care m-am căsătorit la o biserica romano-catolică. Întrebarea mea este dacă declarația respectivă a determinat sau nu convertirea mea la religia romano-catolică.

Răspunde pr. Florin Mărincean:

Dragă Silviu,

Sesizez în întrebarea ta poate un sentiment de nemulțumire pentru faptul că ți s-a cerut să semnezi acea declarație de adeziune la Biserica Catolică. Dacă nu este nemulțumire atunci este puțină naivitate în a crede că a semna o hârtie determină convertirea unei persoane. Tu însuți recunoști că deși botezat ortodox frecventai slujbele bisericii romano-catolice. Nu crezi că încă de atunci răspundeai unei chemări, sau că încă de atunci începea chemarea ta înspre această biserică? Faptul că soția ta este romano-catolică și tu simți aceeași chemare fără nici o constrângere din afară este un caz fericit pentru voi ca familie. Nu veți avea dispute cu privire la botezul copiilor pe care cred că îi doriți, nu vă veți despărți Duminica mergând la două biserici diferite ci veți rămâne în comuniune inclusiv euharistică, nu veți avea dispute interconfesionale, nu veți încerca fiecare să-i impună celuilalt modul de raportare la adevărurile de credință, mai mult vă veți putea ruga împreună în familie devoțiunea aleasă de comun acord (de exemplu rozarul) ceea ce în zilele noastre este un dar atât de mare și o armă puternică împotriva diavolului.

Ceea ce este cel mai important este faptul că tu ai ales singur fără a fi forțat de nimeni în alegerea ta și sunt sigur că în urma unor căutări sincere. Însă fiecare alegere presupune a crede în ea și a mărturisi și celorlalți alegerea făcută. Cu privire la credință spun: "Cred Doamne și mărturisesc." În concluzie, nu semnarea acelei declarații a produs convertirea ta, ci prin semnarea acelei adeziuni la Biserica Catolică nu ai făcut decât să recunoști public, adică să faci mărturie publică de ceea ce aveai în inima ta încă de când frecventai de bună voie slujbele acestei biserici. Binecuvântarea Domnului să coboare peste familia voastră pentru a-L putea mărturisi în toate împrejurările vieții.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire