Tu întrebi 


 

Vladovici Poplauschi din Botoșani întreabă:

Aș dori să știu mai multe despre ordinul al treilea al franciscanilor. Vă mulțumesc.

Răspunde pr. Florin Mărincean:

Dragul meu,

O să încerc să-ți prezint pe scurt câteva aspecte legate de modul de viață al franciscanilor seculari sau cum sunt cunoscuți de toată lumea franciscanii terțiari. Regula reînnoită a Ordinului Franciscan Secular este aprobată de Papa Paul al VI-lea în spiritul Conciliului Vatican al II-lea și o înlocuiește pe cea a Papei Leon al XIII-lea.

Ordinul Terțiar Franciscan este o comunitate care cuprinde toate fraternitățile catolice răspândite în lume și deschisă oricăror categorii de credincioși, în care frații și surorile inspirați de Spiritul Sfânt să tindă spre desăvârșirea iubirii, să trăiască Evanghelia după pilda Sfântului Francisc, folosind ca mijloc regula aprobată de Biserică. Celor ce doresc să adere la această formă de viață consacrată li se recomandă să-L caute pe Cristos în frați, în Sfânta Scriptură, în Biserică și în celebrările liturgice. Să trăiască în deplină comuniune cu Papa, cu Episcopii și cu Preoții mai ales prin folosirea sacramentului penitenței și primirii Euharistiei. Să-și aleagă asemenea Sf. Francisc pe Fecioara Maria de patroană și mijlocitoare. În toate situațiile să-și îndeplinească cu fidelitate toate datoriile proprii fiecăruia în toate împrejurările vieții. Spiritul "Fericirilor" să conducă fiecare frate în lupta cu posesiunile lumești. Cei căsătoriți să trăiască spiritul franciscan de pace, fidelitate și respect pentru viață (mai ales pentru noile vlăstare pe care Dumnezeu le vrea în familia noastră). Nu în ultimul rând să aibă respect pentru toate făpturile însuflețite și neînsuflețite care "Poartă Chipul Celui Preaînalt" și să ducă semenilor speranța izvorâtă din iubire și iertare.

Încadrarea în Ordin va avea loc după o perioadă de inițiere, un timp de formare de cel puțin un an după care se depune un vot. Împărțirea în fraternități locale, regionale, naționale și regulile de funcționare precum și alte detalii le poți obține scriind la adresa: Ordinul Franciscan Secular, București, str. Colței, nr. 5, sector 3 de unde îți poți procura "Cartea Terțiarului Franciscan" scrisă de Vincențiu Frezza dar poți primi și alte lămuriri utile.

În încheiere îți reproduc binecuvântarea Sfântului Francisc pentru cei care-i urmează sfaturile și trăiesc spiritul franciscan: "Și cel ce va păstra aceste lucruri să fie umplut în cer de plinătatea binecuvântărilor Tatălui Celui Preaînalt, iar pe pământ să primească din plin binecuvântarea Fiului Său iubit, împreună cu Preasfântul Spirit, Mângâietorul."

Îți doresc să nu te oprești la aceste informații ci să îndrăznești să trăiești o viață cât mai intensă cu Mântuitorul nostru Isus Cristos, poate punând în viață regula Sfântului Francisc.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire