Tu întrebi 


 

Mic Răzvan din Cluj-Napoca întreabă:

Eu sunt născut ortodox dar merg la biserică la greco-catolici și am și eu o întrebare pentru dumneavoastră la care nu i-am găsit până acum răspunsul. Am auzit și am văzut de multe ori expresia Christos Pantocrator și nu știu ce înseamnă Pantocrator și când se folosește. Am căutat în dicționarul creștin catolic de pe site-ul Dvs și nu am găsit nimic despre acest cuvânt. Dacă ați putea să mă lămuriți în această privință v-aș fi recunoscător.

Răspunde Radu Capan:

Dicționarul publicat pe situl nostru este unul romano-catolic. Am căutat însă într-un dicționar ortodox (Ene Braniște) și am găsit pentru Dvs următoarea definiție.

Pantocrator (Pantokrator = Atotțiitorul) - este denumirea care se mai dă turlei celei mari de deasupra naosului (din bisericile ortodoxe de stil bizantin) după pictur ade pe fundalul turlei care reprezintă chipul lui Dumnezeu. Atotțiitorul (Pantocrator) cum e numit în art. 1 din Crez: "Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului". Zugravii îl înfățișează de obicei sub chipul lui Cristos numai bust (arătând prin aceasta că noi nu cunoaștem decât în parte cele ale lui Dumnezeu și subliniind unitatea ființială și inseparabilă dintre Dumnezeu-Tatăl și Dumnezeu-Fiul). Cristos Pantocrator este înfățișat în icoana din turla cea mare, cu chipul sever și grav, cu trăsături fine, ochii negri, privirea scrutătoare și barba neagră; cu mâna dreaptă binecuvântează, iar în stânga ține Sf. Evanghelie deschisă, înscrisul simbolic al inițialelor Alfa și Omega: "Începutul și Sfârșitul", prima și ultima literă din alfabetul grec, simbolizând eternitatea și atotputernicia lui Dumnezeu (după cum scrie în Apocalipsă 1,8: "Eu sunt Alfa și Omega, Cel ce este, Cel ce era și Cel ce vine, Atotțiitorul..."). Chipul Pantocratorului este zugrăvit în cadrul unui medalion circular, înconjurat de un curcubeu în jurul căruia sunt înscrise diferite formule biblice sau liturgice: "Cerul e tronul Meu și pământul, scaun al picioarelor Mele", ș.a. În jurul Lui sunt pictați îngeri și serafimi, în registre circulare. Pantocratorul reprezintă pe Dumnezeu așa cum L-au văzut, în viziunile lor, proorocii Vechiului Testament (Isaia 6,1-3, Ezechiel etc).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire