Tu întrebi 


 

A.Z. întreabă:

Bună ziua. Aș dori să știu dacă pentru un creștin ortodox este posibil să devină creștin romano-catolic.

Răspunde fr. Cornel Gabor sdb:

Dragă A.Z.,

Sigur că este posibil ca un creștin ortodox să devină creștin romano-catolic. Acest lucru este posibil fără a primi un al doilea botez. Dat fiind faptul că tu ai întrebat despre posibilitate, nu ating tema modalității, procedurii prin care se face această trecere, mai ales pentru că trebuie văzut cazul particular, concret, îndeosebi motivul pentru care persoana respectivă dorește acest lucru. Doresc să specific și faptul că Biserica are mereu ca lege supremă salvarea sufletului și de aceea sfătuiește ca trecerea unei persoane ortodoxe la Biserica Catolică să se facă nu intrând în Biserica Romano-Catolică, ci în Biserica Greco-Catolică, dat fiind faptul că aceasta este mai apropiată de modul în care persoana respectivă și-a trăit credința.

Pentru admiterea unei persoane deja botezate la deplina comuniune cu Biserica Romano-Catolică se cere aprobarea din partea Sfântului Scaun, o bună pregătire spirituală și doctrinară, o profundă adeziune a profesiunii de credință: pentru ca persoana respectivă să primească și să continue să trăiască cu bucurie adevărurile de credință. Cel care admite un candidat este Episcopul, chiar dacă cel ce confirmă este un preot. Candidatul pe parcursul pregătirii este însoțit de unul sau doi garanți, ce îl ajută să se pregătească cu zel; face o bună spovadă, în fața unui preot ce poate fi catolic sau ortodox, pentru a primi cu vrednicie Sacramentul Euharistiei.

De preferință, trecerea la ritul latin se face în cadrul Sfintei Liturghii, cu participarea rudelor și a prietenilor. Dacă pentru un motiv grav nu este posibilă celebrarea Sfintei Liturghii, primirea se face în cadrul unei celebrări speciale (se citesc lecturile din Biblie, urmează predica, se desfășoară admiterea, rugăciunea credincioșilor, se recită Tatăl nostru, iar apoi urmează binecuvântarea din partea celebrantului). Un lucru foarte important este faptul că trebuie ca fiecare candidat să fie sincer, responsabil și transparent în tot ceea ce dorește să facă. De aceea atât preoții ortodocși cât și cei catolici ce aparțin acelui loc să ia la cunoștință acest fapt, pentru a se evita orice formă de invidie, concurență și alte forme... puțin inspirate, atât în rândul credincioșilor cât și în rândul clerului.

Fiecare persoană creștină este conștientă că lucrul cel mai important este relația noastră cu Dumnezeu, relație desăvârșită în Fiul Său, care a împărtășit întru totul viața noastră pământească: Isus Cristos este fundamentul fericirii noastre!

Multa bucurie!

P.S. Material folosit: "Ritul inițierii creștine a adulților - a celor ce sunt deja botezați"
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire