FAMILIA 

Pregătire la Sacramentul Căsătoriei
achizitionare: 16.05.2004; sursa: Misionarii Verbiți

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

CELEBRAREA SACRAMENTULUI IUBIRII

 

    

Ritul Căsătoriei celebrat în Biserică prevede diferite momente și gesturi semnificative. Le examinăm pentru a le înțelege și a le aprofunda și pentru ca să putem pregăti eventual împreună o liturghie simțită și trăită.

INTRAREA
ÎN BISERICĂ

    

Părinții vă însoțesc în procesiune, înconjurați de rude și de prieteni, până la altar.

Aici vă întâlniți în fața Domnului și al Preotului, care vă dă binecuvântarea și vă primește cu bucurie în numele întregii comunități creștine.

Intrarea în Biserică nu este un moment magic la sunetul marșului nupțial, dar o expresie tipic religoasă.

Poate însemna:

Drumul vostru spre altarul lui Cristos pentru a primi de la El darul care vă va uni pentru totdeauna și pentru a consacra iubirea voastră.

Retrăirea a ceea ce s-a întâmplat la Botez: atunci ați fost duși în Biserică pentru a deveni creștini și pentru a fi primiți în Comunitate. Atunci părinții voștri au făcut alegeri fundamentale pentru voi.

Acum voi intrați prin alegerea voastră după ce ați maturizat și ați personalizat angajarea de la Botez.

Părinții care vă însoțesc pot reprezenta gestul lui Dumnezeu care vă dăruiește unul pentru altul în mod reciproc.

La altar lăsați pe părinții voștri. Abandonați astfel ceea ce a fost un loc sigur și nepreocupant.

Începeți un drum împreună făcut din speranță, bucurie, responsabilitate și de momente dificile, un drum însă care începe înaintea Domnului și cu binecuvântarea sa.

În fața altarului împreună aprindeți lumânarea Pascală, semnul lui Cristos înviat care însoțește pe fiecare creștin cu lumina sa.

De la aceeași lumânare, în ziua Botezului, părinții voștri au aprins lumina pentru voi. Astăzi sunteți voi care aprindeți această lumină pentru ca să vă însoțească și să lumineze drumul vostru.

RITUL DE
INTRODUCERE

    

La începutul Liturghiei, unde este posibil, însoțiți preotul la altar punându-vă unul la dreapta și celălalt la stânga sa, îndreptați spre Comunitate și nu, cum se folosește în mod tradițional, în fața altarului.

Miniștri Sacramentului Căsătoriei sunteți voi și concelebrați cu Preotul.

Consacrați iubirea voastră în fața Comunității - Biserica și vă dăruiți unul altuia pe altarul lui Cristos, unind oferta vieții voastre cu Jertfa lui Cristos de Tatăl.

LITURGHIA
CUVÂNTULUI

    

Este de sfătuit ca să citiți voi Lecturile.

Cuvântul lui Dumnezeu este punctul vostru de referire și de verificare. Numai în el găsiți motivațiile și răspunsurile pentru viața voastră.

Este un Cuvânt viu care vă interpelează continuu.

RITUL
CĂSĂTORIEI

    

După predică, în fața lui Dumnezeu, a Comunității și a reprezentantului său, consacrați iubirea voastră.

Preotul vă prezintă Căsătoria așa cum o înțelege Biserica și vă cere libera și responsabila voastră adeziune.

Preaiubiților; ați venit în casa Domnului

Dumnezeu care este un Tată infinit de bun v-a invitat, împreună, în casa sa. Și voi, în mod liber, ați acceptat această invitație.

Ați venit împreună pentru a exprima decizia voastră că toate alegerile voastre vor fi îndeplinite împreună.

Împreună vă veți întoarce aici pentru a vă ruga, pentru a vă întâlni cu Dumnezeul vostru.

Pentru ca voința voastră de a încheia Căsătoria în fața slujitorului Bisericii și a comunității să fie întărită de Domnul cu pecetea sa sfântă.

Cristos binecuvântează din belșug dragostea voastră conjugală.

Alegerea voastră liberă, iubirea voastră este consacrată și făcută definitivă prin pecetea Duhului Sfânt. Preotul pecetluiește în numele lui Dumnezeu alegerea voastră, el este garantul validității gestului vostru și Comunitatea creștină vă primește cu bucurie ca nouă familie.

Pentru a rămâne mereu fideli unul altuia și pentru a putea îndeplini și celelalte îndatoriri ale Căsătoriei, el îi îmbogățește și îi întărește cu un sacrament deosebit pe cei pe care i-a consacrat deja prin sfântul Botez.

Prin Botez ați fost consacrați, aparțineți deci lui Dumnezeu. Acum Cristos vă dăruiește forța sa pentru ca să puteți menține angajările pe care astăzi vi le asumați în mod liber. Nu este suficientă forța sentimentelor și a voinței, dar aveți nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a realiza iubirea voastră.

Preotul vă cere să exprimați înaintea Bisericii, a Comunității, intențiile voastre.

De aceea vă întreb înaintea Bisericii despre intențiile voastre.

LIBERTATE
DE CONSENS

    

N și N. ați venit aici fără nici o cosntrângere, ci în mod liber și din toată inima ca să încheiați legământul Căsătoriei

Căsătoria este o alegere liberă și responsabilă.

Prin Da-ul vostru afirmați în mod public că sunteți pe deplin liberi și conștienți de pasul pe care îl faceți.

ANGAJARE
PENTRU
FIDELITATE ȘI
INDISOLUBILITATE

    

Sunteți pregătiți, mergând pe drumul Căsătoriei, să vă iubiți și să vă respectați unul pe altul pentru toată viața?

Căsătoria creștină cere Fidelitate și Indisolubilitate. Voi vă angajați să vă iubiți pentru toată viața și nu doar cât vreți voi sau numai în anumite circumstanțe. Orice s-ar întâmpla, iubirea voastră este de nedistrus.

FECUNDITATE
ȘI EDUCAREA
COPIILOR

    

Sunteți pregătiți să primiți cu dragoste copiii pe care Dumnezeu va binevoi să vi-i dea și să-i educați după legea lui Cristos și a Bisericii sale?

Căsătoria cere disponibilitate în primirea vieții care se va naște din iubirea voastră.

Fiecare viață este un dar al lui Dumnezeu încă de la concepere și trebuie primită cu iubire.

Fiii nu sunt proprietatea voastră exclusivă, dar mereu un dar al lui Dumnezeu și ca atare trebuie respectați, educați după legea lui Cristos și ajutați să realizeze unica și irepetibila lor vocație și a nu fi tentați să-i creșteți după imaginea și asemănarea proprie.

Dacă considerați necesar și circumstanțele vă permit, puteți exprima cu reflecțiile voastre ceea ce vă cere preotul, motivând libera voastră alegere de celebrare a Căsătoriei creștine.

Preotul, primind confirmarea publică a intențiilor voastre, vă invită să îndepliniți alegerea definitivă.

Deoarece sunteți hotărâți să încheiați legământul Căsătoriei, dați-vă mâna dreaptă și exprimați-vă consimțământul în fața lui Dumnezeu și a Bisericii sale.

Vă dați mâna dreaptă ca semn de ajutor, de încredere, de prietenie, de siguranță pentru ceea ce faceți, dăruind și primind promisiunea definitivă de iubire.

FORMULA
CĂSĂTORIEI

    

(Mirele spune):

Eu, N., te iau pe tine, N., de soție și promit că îți voi fi credincios în orice împrejurare, fericită sau nefericită, în caz de boală ca și în timp de sănătate, să te iubesc și să te respect în toate zilele vieții mele.

(Mireasa spune):

Eu, N., te iau pe tine, N., de soț și promit că îți voi fi credincioasă în orice împrejurare, fericită sau nefericită, în caz de boală ca și în timp de sănătate, să te iubesc și să te respect în toate zilele vieții mele.

Cu aceste cuvinte se îndeplinește Sacramentul căsătoriei pentru care voi sunteți miniștri înaintea lui Dumnezeu și a Bisericii. Cu promisiunea matrimonială manifestați voința de a răspunde la darul lui Dumnezeu, care v-a chemat împreună înaintea Lui pentru a realiza planul său de creator și pentru a vă face să trăiți în intimă și continuă comuniune, ca semn și actualizare a iubirii lui Cristos pentru Biserică.

Cu aceste cuvinte luați ca model comportamentul lui Dumnezeu față de poporul său și al lui Cristos față de Biserica sa.

Cristos este alături de voi, membre ale Bisericii sale, cu iubire imensă, în momentele de bucurie, când lucrurile merg bine, și mai ales în momentele de durere.

Este fidel și iubirea sa pentru voi nu se va reduce, și dacă îl veți abandona el va continua să vă caute cu răbdare pentru a vă conduce la iubirea sa.

Vă iubește și vă acceptă cum sunteți, cu calitățile și defectele voastre și va fi cu voi mereu în orice moment al vieții voastre.

Preotul încheie, ținând între mâinile sale pe ale voastre, ratificând în numele lui Dumnezeu decizia voastră și reamintind încă odată indisolubilitaea Căsătoriei voită de Dumnezeu, pentru că este El care vă unește pentru totdeauna.

Dumnezeu, în bunătatea sa, să întărească acest consimțământ pe care l-ați dat înaintea Bisericii și să binevoiască a împlini în voi binecuvântarea sa. Ceea ce Dumnezeu unește, omul să nu despartă.

Sau

Dumnezeul lui Abraham, Dumnezeul lui Isaac, Dumnezeul lui Iacob, Dumnezeul care I-a unit pe primii noștri părinți în paradis, să întărească în Cristos și să binecuvânteze acest consimțământ al vostru, pe care l-ați dat înaintea Bisericii, pentru ca ceea ce el unește, omul să nu despartă.

BINECUVÂNTAREA
VERIGHETELOR

    

Domnul să binecuvânteze aceste inele, pe care le veți dărui unul altuia în semn de iubire și fidelitate.

Credința nupțială este semnul exterior și amintirea vizibilă a promisiuni, a dăruirii în ziua căsătoriei, pentru a o păstra într-o integră fidelitate.

Mirele pune inelul miresei pe degetul inelar al acesteia și spune:

N, primește acest inel ca semn al iubirii și al fidelității mele. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

La rândul ei, mireasa pune inelul mirelui pe degetul inelar al acestuia și spune:

N, primește acest inel ca semn al iubirii și al fidelității mele. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

RUGĂCIUNEA
CREDINCIOȘILOR

    

Este bine ca intențiile să fie pregătite și citite de voi.

Acesta este un moment în care începeți să vă rugați împreună punând în comun înaintea Domnului planurile voastre, preocupările voastre, bucuriile voastre.

După încheierea ritului Căsătoriei se celebrează în mod normal Sfânta Liturghie.

Voi ca pereche, pecetluită de sacramentul Iubirii lui Cristos, Mire pentru Biserica sa, Mireasa, participați acum la reînnoirea Jertfei Crucii, adică a Iubirii cu care El s-a căsătorit pentru totdeauna.

Ca semn al acestei participări, puteți duce la altar pâinea și vinul pentru Euharistie, unind oferta vieții voastre cu Jertfa lui Cristos.

RUGĂCIUNEA
EUHARISTICĂ
NUPȚIALĂ

    

Alături de Preot participați la Marea Rugăciune Euharistică, rugăciune de mulțumire și de sfințire. În cuvinte și în gesturi se reptă Ultima Cină, în care Cristos a instituit Euharistia, memorialul morții și al învierii sale.

BINECUVÂNTAREA
MIRILOR

    

După Tatăl Nostru, rugăciunea creștină prin excelență, pe care ne-a învățat-o Cristos, Preotul recită speciala Binecuvântare a mirilor.

Fraților preaiubiți, să-l rugăm cu umilință pe Domnul ca să reverse cu îndurare binecuvântarea harului său asupra acestor slujitori ai săi care s-au căsătorit întru Cristos, și El, care i-a unit prin legământul sfânt să-i păstreze uniți în dragoste.

Dumnezeule, care prin puterea ta ai creat toate din nimic, care, după ce ai rânduit începuturile a toate și l-ai făcut pe om după chipul tău, i-ai dăruit bărbatului un ajutor de nelipsit în femeie, ca să nu mai fie doi, ci un singur trup, învățându-ne că ceea ce tu ai unit nimeni nu are dreptul să mai despartă vreodată;

Dumnezeule, care ai sfințit unirea dintre soți printr-un sacrament atât de sublim, ai făcut din legământul căsătoriei un semn al tainei lui Cristos și a Bisericii;

Dumnezeule, prin care femeia este unită cu bărbatul, iar familia orânduită în chip deosebit de tine prinește acea binecuvântarea, care nu s-a pierdut nici prin pedeapsa păcatului strămoșesc, nici prin cea a potopului.

Privește cu bunăvoință la acești slujitori ai tăi, care, uniți prin legătura Căsătoriei, cer să fie întăriți cu binecuvântarea ta; trimite harul Duhului Sfânt asupra lor, pentru ca, revărsând iubirea ta în inimile lor, să rămână credincioși în legământul Căsătoriei.

Slujitoarea ta, N., să fie înzestrată cu darul iubirii și al păcii și să urmeze exemplul femeilor sfinte pe care le laudă Sfânta Scriptură.

Să se încreadă într-însa inima soțului ei, care, văzând în ea o însoțitoare egală și o moștenitoare a harului vieții, să o cinstească așa cum se cuvine și să o iubească mereu cu acea iubire cu care Cristos și-a iubit Biserica.

Și acum, Doamne, te rugăm ca acești slujitori ai tăi să rămână statornici în credință și în împlinirea poruncilor tale și, fidel unul altuia, să strălucească prin integritatea moravurilor; întăriți cu puterea evangheliei, să dea tuturor o bună mărturie despre Cristos; (să fie rodnici în copii, să fie părinți încercați de virtute; amândoi să-i vadă pe copiii copiilor lor) și, ajungând la bătrânețea pe care și-o doresc, să aibă parte de viața fericiților și de împărăția cerurilor. Prin Cristos Domnul nostru.

DĂRUIREA
PĂCII

    

După rugăciunea pentru pace, la invitația preotului, se dăruiește pacea, apoi se adresează un semn de pace Preotului, apoi nașilor și părinților.

BINECUVÂNTAREA
FINALĂ

    

Cu binecuvântarea finală se încheie liturghia nupțială. Binecuvântarea este invitația la un drum care se deschide înaintea voastră plin de speranță și de responsabilitate.

Va fi un drum parcurs cu același pas, senin și încrezător cu care vă îndreptați acum la ieșirea din Biserică, încrezători în puterea iubirii voastre și siguri că Domnul este cu voi mereu.

Nu vă temeți - vă amintește - eu sunt cu voi mereu.

Nu uitați niciodată că v-ați căsătorit la acest altar, aici ați început minunata voastră aventură și în momentele dificile nu vă temeți de a vă întoarce la acest altar unde Cristos v-a dăruit puterea sa pentru a învinge orice obstacol.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire