FAMILIA 

Pregătire la Sacramentul Căsătoriei
achizitionare: 16.05.2004; sursa: Misionarii Verbiți

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

SUNT UN CREȘTIN

Schemă:

A fi creștin poate avea multe semnificații. Aici vom arăta câteva dintre ele. Evidențiez ceea ce în mare parte exprimă gândirea mea și caut să motivez ceea ce am ales.

Pentru mine a fi creștin înseamnă:

- A fi botezat și a sărbători Paștele.
- A-l iubi pe Dumnezeu ca Tată și pe ceilalți ca frați.
- A face mereu ceea ce spune preotul sau a lăsa să facă totul el.
- A contribui cu o oarecare ofertă pentru activitățile parohiale.
- A participa în mod activ la viața Comunității-Biserică.
- A participa în mod frecvent la Sacramente.
- A-mi asuma responsabilitățile mele luând inițiative în diferite grupuri care activează în interiorul Comunității parohiale.
- A nu interveni în anumite probleme ca divorțul, avortul, sexul, politica: fiecare de fapt, trebuie să decidă pe cont propriu.
- A nu blestema, a nu fi egoist, a merge la Liturghie și a-i ajuta în mod concret pe cei săraci.
- A-mi asuma responsabilitățile mele în mod critic și responsabil în toate aspectele vieții umane: religie, politică, sindicat, cartier, economie, familie, școală, probleme educative, etc.
- A crede în Isus Cristos, a primi și a actualiza mesajul său, Evanghelia sa.
- A fi convins că Cristos dă semnificație vieții mele.
- A face din Cristos idealul meu, inspiratorul acțiunilor mele, punctul de referire și de confruntare.
- A acționa în mod exclusiv după conștiința mea.
- A fi promotor în orice sector al vieții sociale, a lua inițiativa pentru binele comun colaborând cu ceilalți.
- Creștinul, în fața unei decizii importante de luat în viață (familie, vocație, profesie, educația fiilor), trebuie să acționeze după propria conștiință confruntată cu legea Iubirii.

CREȘTINUL
ESTE O
PERSOANĂ
CARE CREDE

    

Creștinul este o persoană care crede nu într-o ființă ultra-pământească, indefinibilă sau pur și simplu generică, însă în Acela care s-a manifestat în Cristos, ca Tată, care ne iubește cu o iubire imensă și care ne interpelează.

Această credință în Tatăl nu ne ferește de dificultăți, de cele necunoscute și de contradicțiile vieții, nu ne ferește de toate responsabilitățile individuale și sociale, dimpotrivă ne impune să facem apel la știință, la toate posibilitățile pe care le are omul pentru edificarea Împărăției lui Dumnezeu, o împărăție care se construiește zi de zi, noi și Dumnezeu împreună.

Această credință ne ajută să vedem dificultățile, problemele în mod diferit, ne ajută să regăsim în noi seninătatea pentru a le înfrunta și pentru a ne angaja să le depășim.

Această credință ne ajută să-l descoperim pe Dumnezeu prezent în viața noastră, să credem că Dumnezeu este Iubire și este aproape de fiecare persoană.

Încercați să vă amințiti momentul cel mai minunat în care v-ați dat seama că sunteți îndrăgostiți. Prezența iubirii, cea adevărată, a transformat toată viața voastră. Vi se părea că sunteți altfel.

Dacă conștientizați iubirea lui Dumnezeu, toată viața voastră va fi transformată.

CREȘTINUL
ESTE O
PERSOANĂ
CARE SE ROAGĂ

    

Creștinul se simte o creatură limitată, săracă și deci, are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Este conștient că este un fiu care are ca tată pe Dumnezeu și această realitate îl îndeamnă la un colocviu direct, confident și filial.

În acest colocviu, în acest dialog, creștinul descoperă sensul vieții, bucuria de a se dărui, siguranța reușitei, care-l ține departe de descurajare și de ispita de a se lăsa pierdut.

CREȘTINUL
ESTE O
PERSOANĂ
CARE A ALES
ȘI TRĂIEȘTE
ÎN CRISTOS

    

Creștinul este o persoană care l-a ales pe Cristos și trăiește în El.

Cristos este Iubirea concretă a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, este ghidul și modelul pentru fiecare acțiune a noastră.

Creștinul crede în Isus Cristos, primește și caută să actualizeze mesajul său, evanghelia sa inclusă în comunitatea sa, Biserica.

Cristos dă semnificație întregii sale vieți. Cristos este idealul său, inspiratorul întregii sale vieți, punctul de referire și de verificare.

Isus al copilăriei voastre acum vă apare ca un om adevărat. O persoană minunată, cu o umanitate foarte bogată.

Dumnezeu s-a făcut prezent în istoria noastră în Isus Cristos. Moartea sa este actul de iubire cel mai mare din lume. Învierea sa din morți este faptul fundamental al credinței noastre.

Cristos acționează în Biserica sa și ne invită pe fiecare dintre noi să retrăim modul său de a fi, de a gândi, de a simți și de a acționa.

CREȘTINUL
PARTICIPĂ
LA SACRAMENTE

    

Creștinul participă la Sacramente pentru a primi de la Cristos harul său, forța sa.

Participă la Sacramente nu ca la practici tradiționale sau magice, dar ca la rituri (gesturi, semne, cuvinte) prin care Cristos comunică mântuirea, harul și forța sa.

Creștinul primește Sacramentele inclus într-o comunitate Biserica, în fruntea căreia Cristos l-a pus pe Petru, Apostolii și succesorii săi (Papa, Episcopi, Preoți) pentru a transmite în mod corect învățătura sa, Cuvântul său și a se da pe sine.

Prin Sacramente, creștinul se simte o persoană nouă, o persoană care este iubită de Dumnezeu și care traduce această iubire în a trăi cu alții, în a fi disponibil față de ceilalți, liber de idolatria de sine, de egoism.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire