FAMILIA 

Pregătire la Sacramentul Căsătoriei
achizitionare: 16.05.2004; sursa: Misionarii Verbiți

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

O PROPUNERE PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ

SF. PAUL     

Este periculos a da rețete unei perechi. Există riscul de a le impune lor dorințele și așteptările noastre. Poate este mai bine a ne încrede încă o dată în Cuvântul lui Dumnezeu.

Sf. Paul, în Scrisoarea către Romani ne face o propunere care cred că este de nedepășit.

SCRISOAREA CĂTRE ROMANI
(12,1-2.9-18)

1 Vă îndemn, deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual.

2. Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit.

...........................

9. Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine.

10. Iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții.

11. Neobosiți în râvnă, înflăcărați de Duh, slujiți Domnului.

12. Plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruiți în rugăciune.

13. Luați parte la trebuințele sfinților! Practicați ospitalitatea!

14. Binecuvântați pe cei care vă persecută: binecuvântați și nu blestemați.

15. Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng.

16. Să aveți aceleași sentimente unii pentru alții. Nu râvniți la funcții înalte, ci lăsați-vă atrași de cele modeste. Nu vă considerați pe voi înșivă înțelepți.

17. Nu întoarceți nimănui răul pentru rău, aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor.

18. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii.

ADEVĂRATUL
CULT LUI
DUMNEZEU
    

1. ...Vă îndemn așadar fraților, să vă oferiți pe voi înșivă lui Dumnezeu ca jertfă vie, dedicată lui, plăcută lui. Acesta este adevăratul cult pe care i-l datorați.

Paul vorbește de cultul adevărat ce trebuie oferit lui Dumnezeu, a se oferi pe sine ca jertfă vie, plăcută lui.

Când se aude vorbind de cult lui Dumnezeu, ne vin imediat în minte acțiunile liturgice (liturghia, rugăciunea) sau acte de devoțiune (Rozariu, Calea Crucii, etc.), ne gândim la cărți, imagini sfinte, cântece religioase, etc.

Pentru Paul însă, Adevăratul Cult adus lui Dumnezeu este însăși existența zilnică acceptată și trăită ca ofertă pentru El.

Viața de fiecare zi, petrecută în muncă și în distracție, între preocupările domestice și grija pentru copii, în dialogul de iubire cu perechea, în greutatea angajărilor și în bucuria întâlnirilor... când este primită cu bunătate, suportată cu răbdare, valorizată cu iubire, trăită cu speranță..., dacă este oferită lui Dumnezeu, constituie cultul primar și esențial al credinței creștine.

CONVERTIREA     

2. Nu vă adaptați la mentalitatea acestei lumi, dar lăsați-vă transformați de Dumnezeu cu o schimbarea completă a minții voastre.

Paul menționează că într-o pereche pot exista momente de oboseală, de obișnuință, de indiferență și de descurajare. Pentru aceasta, recomandă de a nu se adapta la mentalitatea acestei lumi, adică să se pună în fața realității umane cu atitudine critică, să confrunte opiniile noi și modurile ideologice cu Cuvântul lui Dumnezeu și a face în consecință alegeri precise, luând decizii responsabile.

Este tema convertirii, atât de dragă creștinismului. Adevărata convertire, care este un dar al lui Dumnezeu, un act de mântuire realizată în noi de Cristos, constă în a schimba atitudinea, modul de a gândi și de a acționa, în confruntare continuă cu ceea ce ne-a propus Dumnezeu.

Este un discurs, acela al convertirii, important și decisiv într-o pereche. Fiecare simte că are întotdeauna nevoie de convertire, pentru că știe că mai puțin sau mai mult se realizează ceea ce s-a prefigurat. Viața perechii apoi, oferă multiple ocazii pentru a se converti, adică a schimba mintea și inima.

În întâlnirea cu celălalt se cunosc mai bine, se descoperă aspecte neobservate înainte, își dau seama de ceea ce nu-i place celuilalt și îl supără.

Faptul este reciproc, și o pereche care se iubește nu lasă să piară ocaziile pentru a se confrunta în mod loial, să-și vorbească cu claritate și încredere, a se ierta și a reîncepe cu mai multă angajare.

Cine nu se schimbă pe sine pentru celălalt, nu este umil în corectarea celuilalt, nu știe să ierte și să primească, nu iubește cu adevărat.

SACRAMENTUL
RECONCILIERII
    

În Sacramentul Reconcilierii suntem chemați să reîncepem mereu, să fim mereu noi, să nu ne descurajăm și să reîncepem când greșim, să recunoaștem propriile greșeli, să ne convertim.

Ne reconciliem cu Dumnezeu, cu noi înșine, între noi, cu viața. Ne considerăm păcătoși, dar dispuși, cu ajutorul lui Dumnezeu, să recunoaștem limitele noastre pentru a tinde să le depășim.

Învățăm să ne iertăm și să iertăm, nu pentru că suntem buni și generoși din natură, dar pentru că suntem conștienți să suntem păcătoși și deci, avem nevoie toți de milostivire.

EUHARISTIA     

Ca pentru orice familie, momentul de a sta împreună uneori este unul din momentele cele mai semnificative. La fel, pentru o pereche creștină, momentul Celebrării euharistice trebuie să fie unul din momentele fundamentale ale vieții sale. Aici găsim semnul elocvent al iubirii lui Cristos: s-a dat până la capăt, cu oferirea vieții sale pentru noi. Continuă să se ofere ca hrană, pentru ca să putem iubi și să găsim puterea de a iubi asemenea Lui.

Aici, perechea găsește putere pentru a se angaja mereu mai bine în realizarea planului lui Dumnezeu asupra ei.

Aici găsește momentul de încărcare și de reluare pentru viața creștină.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire