FAMILIA 

MSA Dossier: Familia
achizitionare: 08.12.2003; sursa: Mesagerul Sfântului Anton

Inapoi la cuprins 
Sănătatea: o prioritate!
Dr. Francisc Coșa

Mulți oameni visează la o viață mai bună în Occident. Majoritatea nu sunt însă informați despre calvarul vieții într-o țară străină, unde sunt priviți cu ostilitate. Mulți nici nu cunosc limba vorbită în țările unde vor să ajungă... Circa 170 milioane de oameni migrează legal prin lume. Ajunși la destinație, constată că sunt, în aceeași măsură, și doriți și huliți. Aproximativ 20-30 milioane de persoane circulă ilegal prin lume. Țările care cunosc simultan o expansiune economică și o îmbătrânire demografică au tot mai multă nevoie de munca străinilor: marocanii îngrijesc tomatele și ardeii din serele spaniole, polonezii legumele din Germania, rușii seceră grâul irlandez etc. Și nu numai în agricultură se verifică această situație, dar și în treburile casnice și alte servicii, precum menajul, supravegherea copiilor sau furnizarea la domiciliu. Aici se pare că se pricep românii.

Europa Occidentală este asaltată de oameni care vin din Estul continentului, din întreaga Asie (din ce în ce mai mulți chinezi), din Africa și Orientul Mijlociu. Există latura economică și socială a chestiunii, cu accentul pe problemele întâmpinate de emigranți în aventura lor spre o viață mai bună: prostituție, criminalitate, munca la negru pe bani puțini, condiții de viață de cele mai multe ori mizerabile.

Majoritatea emigranților își riscă, adesea, viața în drumul lor spre Occident, călătorind în containere etanșe sau sub vagoanele de tren. De foarte multe ori, dorința și aventura se transformă într-un adevărat coșmar...

După prezentarea necesară a acestor date introductive, vom încerca să semnalăm unele aspecte medicale.

O parte dintre indivizii care recurg la emigrație sunt cel mai adesea cu mari deficiențe, care fac referire la elementele de igienă personală. Cauza acestor deficiențe ține de lipsa și imposibilitatea acumulării datelor de igienă: familii dezorganizate, membri de familie cu mari lacune privind igiena individuală datorată sărăciei, exemplul dat de cei din anturajul apropiat, obiceiurile nesănătoase transmise de-a lungul timpului, nefrecventarea școlii (nu știu să folosească apa!?).

O altă categorie de imigranți au probleme referitoare la alimentație, care diferă de cea a regiunii din care provin. Foarte mulți orientali, obișnuiți cu o alimentație bazată pe orez, pește crud, legume, ajung în Occident unde predomină regimul bazat pe carne. De aici, o întreagă patologie digestivă (ulcer, gastrită etc).

Indiferent de țara, zona sau regiunea din care provin emigranții, sentimentul de dezrădăcinare, de "pierdere" a legăturii cu cei dragi, cu familiile lor, sunt foarte puternice, fapt care favorizează adesea apariția unor depresii foarte severe. De foarte multe ori, se pierde chiar și motivația care a a stat la baza emigrației. Nu de puține ori "înecarea" amarului în alcool sau droguri este o cale aleasă drept consolare. Într-un final, mulți constată că nu se pot adapta la rigorile și privațiunile impuse de emigrație și ajung la concluzia ca repatrierea este cea mai bună soluție pentru ei.

Din expunerea de față, dorim să atragem atenția tuturor că sănătatea nu poate fi considerată un aspect marginal. Este vital să ne prețuim sănatatea, chiar și în condiții vitrege, cum sunt cele care apar în contextul emigrației!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire