FAMILIA 

MSA Dossier: Familia
achizitionare: 08.12.2003; sursa: Mesagerul Sfântului Anton

Inapoi la cuprins 
Importanța igienei în sănătatea familiei
Dr. Francisc Coșa

Viața de familie în cadrul căsătoriei este o provocare cotodiană atât în ceea ce privește relațiile între soți cât și relațiile părinți-copii. Abordăm doar una dintre problemele zilnice care, deși pare o rutină, nu trebuie totuși neglijată sau minimalizată. Viața modernă, chiar în mediul urban, nu rezolvă automat problemele de igienă individuală care pot avea repercursiuni asupra sănătății membrilor familiei. Fiecare membru al familiei trebuie să fie conștient că este răspunzător nu numai de sănătatea proprie ci și de sănătatea celorlalți. Paradoxal, afecțiuni care la un moment dat păreau sub control sau chiar eradicate și care erau apanajul unor populații mai puțin educate au reapărut în contextul lumii civilizate actuale (tuberculoza, scabiea, pediculoza sau sifilisul). Pe lângă acestea au apărut afecțiuni «noi»: SIDA, pneumonia atipică, etc. Toate acestea sunt motive suficiente să analizăm un organ mai aparte și anume pielea, o barieră dar și un intermediar în trasnmiterea unor afecțiuni care țin de domeniul dermato-venerologiei.

Din punct de vedere anatomic, pielea este un înveliș membranos, conjunctivo-epitelial care acoperă corpul în întregime, continuându-se cu semimucuoasele și mucoasele cavităților naturale. Pielea, mult timp considerată un simplu înveliș protector al organismului față de agresiunea externă, este în conceptul actual un organ care reglează schimburile metabolice, de eliminare a diferitelor produse de metabolism, dar și purtătoarea unor agenți patogeni cu transmitere orală. Corelațiile dintre piele și restul organelor sunt nu numai pe plan fiziologic ci și pe plan patologic.

În afara afecțiunile strict limitate la tegumente (dermatozele), există o serie de sindroame în care procesele patologice se petrec atât la nivelul diferitelor organe și sisteme cât și la nivelul pielii. Enumerarea principalele semne ale bolilor de piele:

1. Leziuni prin modificări de colorație a pielii: petele pigmentare, congenintale sau dobândite; petele vasculosanguine: eritemul, cianoza, purpura, petele vasculare propiu-zise. 2. Leziunile cu conținut solid: plăcile urticariene, papulele, tuberculii, nodozitățile, vegetațiile, tumorile. 3. Leziunile elemntare cu conținut lichid: veziculele; ficlenele; pustulele. 4. Leziunile elemntare prin soluții de continuitate: exulcerația sau eroziunea; ulcerația; exfoliația; fisura. 5. Deșeurile cutanate: scuamele; crusta; escara. 6. Sechele cutanate: cicatricea; atrofia.

Această enumerare este doar un mic îndreptar și un mic semnal de alarmă pentru ca cei care prezintă aceste semne să nu le neglijeze, pentru că ele pot fi semnul unor afecțiuni grave pe care numai medicul de familie, în colaborare cu dermatologul, infecționistul, etc., le pot stabili semnificația.

Pe lângă această trecere în revistă, am dori să accentuăm că elementarul «spălat pe mâini» la intrarea în casă este primul gest care ar trebui făcut!

Marile aglomerări urbane asociate cu fenomenul de globalizare presupun o libertate și o ușurință de mișcare a persoanelor între regiunile diverse ale globului constituind un potențial factor de răspândire a unor afecțiuni,care de obicei erau cantonate în anumite zone: Africa, Asia. Unele dintre aceste afecțiuni pot fi transmise prin intermediul tegumentelor sau a unor mucoase, la populația autohtonă care nu are o rezistență naturală sau anticorpi la aceste boli exotice.

Am amintit mai sus și despre o igienă a relațiilor interumane în special cele care impun un contact intim. Este suficient să amintim că singurul tratament a unei grave maladii precum SIDA este prevenția.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire