FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins Bolile vasculare ale creierului

Aceste boli vasculare cunosc o incidență tot mai crescută în ultimele decenii. Trebuie menționat că circulația cerebrală este asigurată de arterele carotide și cele vertebrale. Creierul și vasele cerebrale sunt situate în cutia craniană, un mediu închis și inextensibil, motiv pentru care orice variație de volum a vaselor intracraniene, inclusiv a debitului sanguin cerebral, se repercutează asupra substanței cerebrale. În contrast cu alte circulații regionale, circulația cerebrală dispune de un sistem propriu de reglare. Viteza de curgere a sângelui în circulația cerebrală este foarte mare. Leziunile arterelor carotide și vertebrale, indiferent de aspectul lor obstructiv sau neobstructiv (tumoral sau traumatic) interesează prin efectul lor ischenian circulația cerebrală, ischemia putând să apară direct (prin obstrucție) sau indirect. Morbiditatea și mortalitatea datorată acestor boli vasculare sunt în creștere în ultimul timp.

Se remarcă o corelație a incidenței bolilor vasculare cerebrale cu factorii meteorologici (sezonul rece, fronturile de aer, scăderea presiunii atmosferice, creșterea temperaturii aerului). Dintre factorii de risc mai importanți amintim: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, hiperlipemia, fumatul, afecțiunile endocrine și chiar unele medicamente. Dintre factorii determinanți menționăm: obstrucția prin arteroscleroză, anomaliile arterelor carotide, compresia carotido-vertebrală, traumatismele cervicale, embolia cerebrală. Consecința morfo-funcțională a tulburărilor circulației carotodo-vertebrală este ischemia cerebrală. Clinica bolilor ischemice este foarte complexă datorită topografiei lezionale foarte variate. Ca semne premonitorii pot fi enumerate: cefaleea, tulburările psihice, manifestările lipotimice. Ca și simptome amintim: hemiplegia, tulburările de sensibilitate, crizele comițiale, paraliziile oculo-motorii, tulburările vegetative, simptomele retiniene. Factorii ce pot influența caracterul leziunilor și simptomatologia lor sunt: gradul, întinderea și topografia leziunilor arteriale, bogăția și eficiența anastomozelor și a circulației colaterale.

Exploatarea clinică va include palparea axului carotidian, ascultația arterelor. Exploatarea paraclinică cuprinde metode invazive și neinvazive. Enumerăm câteva dintre ele: radiografia cardio-pulmonară, elecrocardiograma, tensiunea arterială, ecografia cardiacă, Doppler vascular, scintigrafia, tomografia computerizată, probe de coagulare etc. Dintre metodele invazive amintim pe cea mai importantă și anume: arteriografia, care este proba decisivă pentru diagnosticul corect al leziunilor arteriale, fiind obligatorie pentru realizarea corecției chirurgicale. Ca forme clinice enumerăm: forme asimptomatice și monosimptomatice. În funcție de modul de instalare se descriu: forme acute (accidentul ischemic tranzitoriu și accidentul ischemic complet) și forme conice de ischemie cerebrală.

Diagnosticul pozitiv se bazează pe anamneză, examenul clinic și examenele paraclinice. Diagnosticul diferențiat va exclude crizele de comițialitate, tumorile cerebrale, migrenele, tulburările nevrotice. Evoluția bolilor vasculare cerebrale este foarte diferită; se poate repeta un fenomen ischemic cerebral, se poate remite sau complica. Prognosticul devine nefavorabil prin repetarea fenomenelor ischemice.

Tratamentul este complex medico-chirurgical și de recuperare. Ca măsuri profilactice enumerăm: tratamentul hipertensiunii arteriale, tratamentul afecțiunilor cardiace emoligene, tratamentul diabetului zaharat. Tratamentul medical de urgență cuprinde: controlul tensiunii arteriale, anticoagulante, antiagregante, combaterea tensiunii intracraniene, medicație activatoare a metabolismului cerebral. Tratamentul chirurgical constă în restabilirea fluxului arterial cerebral și apelează la cardiologia intervențională și la chirurgia vasculară.

dr. Francisc Coșa

Mesagerul Sfântului Anton, sep-oct 2002
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire