FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Migrena

Migrena este o maladie cu manifestări paroxistice de cefalee cu durata de la 4 la 72 de ore, de intensitate moderată sau severă, care alterează frecvent activitatea cotidiană și se amplifică la efort fizic. Cefaleea este asociată cu grețuri, vome, fonofobie și fotofobie. După acces urmează o stare de somnolență și de extenuare.

Specialiștii spun că un rol important în apariția migrenei îl joacă factorii genetici. Dacă ambii părinți au fost sensibili la accesele unei dureri de cap, atunci în 90% dintre aceste cazuri această neplăcere este moștenită și de către copii. După părerea altora, se moștenește nu boala însăși, ci predispoziția sistemului vascular al creierului către o reacție sau alta la diferiți factori excitanți.

Mai frecvent se întâlnesc două forme de migrenă: migrena fără aură (comună) și migrena cu aură, clasică sau asociată.

Migrena se manifestă printr-o durere de cap care pulsează, care crește în intensitate în cazul muncii fizice sau al mersului. În acest timp, în afara durerii de cap foarte puternice, persoana respectivă dezvoltă stări de greață, vărsături, nesuportând lumina puternică și zgomotele.

La început, senzațiile neplăcute sunt localizate în zona frunții, a globului ocular, cel mai adesea în partea dreaptă.

Caracterul bolii este dominat de o durere care pulsează. Foarte rar durerea dă și junghiuri sau umflături.

Durerea este însoțită de scăderea pragului de reacție a organelor de simț, ceea ce se manifestă mai ales prin reacții patologice la lumina puternică, la zgomote, la mirosurile tari. Chiar și un contact delicat cu pielea devine de nesuportat. La unele persoane se observă umflarea arterei temporale. Pe partea capului în care este localizată durerea se observă lăcrimarea ochiului, înroșirea globului ocular, adesea inflamarea regiunii din jurul sprâncenei.

Uneori apar iluziile vizuale: toți oamenii, obiectele par a fi mai mici sau, dimpotrivă, alungite. Dacă tulburările vizuale apar din regiunea dreaptă, atunci durerea de cap este localizată în partea stângă și viceversa.

Migrena simptomatică se întâlnește rar (tumoare, malformație vasculară). Tratamentul crizelor poate fi făcut prin aplicarea de comprese reci sau calde, frecția tâmplei, cafea puternică, o bucățică de zahăr. Se recomandă evitarea activităților solicitante care amplifică cefaleea, ca și alți factori provocatori (stresul, oboseala, insuficiența somnului, anumite produse alimentare). Pe lângă terapia medicamentoasă, în cazul migrenei se mai folosesc acupunctura, masajul, electrostimularea la nivelul pielii.

Un rol important în această perioadă îl are dieta, din care trebuie excluse produsele care conțin tiromina care are efect vasoconstrictor și poate provoca accese migrenoase (ciocolată, cacao, nuci, citrice, fasole, roșii, țelină, brânzeturile) ca și alcoolul. Pe de altă parte, unele studii au dovedit că folosirea medicamentelor în exces și fără sfatul medicului constituie aproximativ 20% din cazurile de migrenă.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar

Lumina creștinului, septembrie 2005
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire