FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Sfatul medicului
Dr. Francisc Coșa

Osteoporoza

Una din bolile grave ale epocii actuale este osteoporoza. Osteoporoza are o incidență mare și este în creștere datorită măririi proporției persoanelor ce aparțin vârstei a treia și datorită complicațiilor sale numeroase, unele grave atât pentru pacient cât și pentru societate. De aceea, OMS a ajuns la concluzia că osteoporoza constituie una din principalele probleme de sănătate publică.

Osteoporoza poate fi definită ca o afecțiune scheletica sistemică, caracterizată prin reducerea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos, având drept consecință creșterea fragilității osoase și a susceptibilității la fracturi.

Osteoporoza este o afecțiune a societății moderne tributare unui anumit stil de viața, care este caracterizat printr-o dieta și scăderea mișcării fizice.

Masa osoasa este considerată a fi determinantul major și măsurabil al riscurilor fracturilor osteoporotice. Masa osoasa crește în timpul copilăriei și adolescenței, atinge un maximum în decada a treia de viață și descrește progresiv după aceea.

O serie de boli pot favoriza reducerea masei osoase și anume: hipertiroidismul, hipoparatiroidismul, sindromul Cushing, sindromul de malabsorbție. Utilizarea unor medicamente precum corticosteroizii pe termen lung, anticonvulsivantele, antiacidele cu aluminiu, heparina pot de asemenea duce la scăderea masei osoase. Cele mai afectate persoane sunt cele din categoria vârstei a treia, iar femeile sunt pe departe cele mai afectate, factorii hormonali jucând un rol important.

Diagnosticarea afecțiunii se face pe baza: anamnezei: vârsta peste 40 de ani, consumul excesiv de cafea, imobilizarea și inactivitatea, istoric familial de fracturi fără cauze evidente (așa-zisele fracturi patologice); simptomatologiei: dureri osoase locale sau generalizate, dureri articulare, a radiografiei osoase simple; tomodensimetriei osoase care ajută și ușurează foarte mult diagnosticul. Ar fi de menționat că cea mai frecventă localizare a fracturii este la nivelul șoldului și reprezintă prima cauza de mortalitate la persoanele de peste 75 ani. Adesea, recuperarea este incompletă și necesită îngrijiri pe termen lung.

Tratamentul profilactic al osteoporozei este foarte important și constă în: 1. identificarea adolescenților și a adulților cu risc de osteoporoză și începerea aplicării măsurilor ce vizează atingerea masei și a densității osoase maxime la nivel vertebral, șold etc, până la vârsta de 20 de ani. 2. recomandări privind exercițiul fizic, dietă bogată în calciu, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool; în cazul femeilor, la vârsta menopauzei, se recomandă tratament hormonal de substituție. 3. educația femeilor între 20 si 39 de ani, cu scopul de câștigare de masă osoasă suplimentară în această decadă.

Tratamentul medicamentos al osteoporozei este complex, de lungă durată și individualizat în funcție de forma de osteoporoză a pacientului și constă în administrarea de: estrogeni cu sau fără progesterone; calcitonina; bifosfonati; fluorura de sodium; calciu, vitamina D, Decanofort.

Mesagerul Sf. Anton, sep-oct 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire