FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Profilaxia ulcerului gastro-duodenal

Obiectivul principal al profilaxiei îl constituie aplicarea unui "mănunchi" de mijloace de prevenire, cu precădere la pacienții cu potențial ulceros: persoane din familii de ulceroși, mai ales bărbați, cei de grup sanguin O, cei cu ereditate ulceroasă de la ambii părinți.

Este importantă depistarea, dispensarizarea, controlul periodic activ, instituirea măsurilor igieno-dietetice și medicamentoase corespunzătoare.

Unii factori care influențează evoluția naturală a ulcerului sunt inevitabili, aproape imposibil de eliminat: hipersecreții acide și creșterea pepsinogenului seric, factorii implicați în apărarea mucoasei gastro-duodenale, factorul genetic.

Mulți factori favorizanți, care țin de mediu și de individ, pot fi influențați și îndepărtați, putându-se influența evoluția bolii nu numai prin distanțarea recidivelor, ci și prin intrarea în remisiune îndelungată, uneori definitivă.

Se va elimina viața neregulată, alimentația dezordonată, consumul de alcool, cafea, tutun, conflictele, stările de tensiune nervoasă, somnul deficitar, neliniștea și irascibilitatea. "Doamne, stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu".

Pentru prevenirea recidivelor și apariției complicațiilor (hemoragie, perforație), se va evita administrarea unor substanțe medicamentoase cunoscute, ca ulcerogene și anume: Aspirina, Fenilbutazona, Indometacina, Beta-blocantele, cofeina, cortizonul. Când se impune un tratament cu unul din aceste preparate, se asociază cu medicația antiulceroasă.

Trebuie să se promoveze o viață ordonată, regim echilibrat de muncă, mese la ore regulate, odihnă suficientă. O alimentație echilibrată, corespunzătoare caloric, cu toate principiile alimentare esențiale, repartizată în cel puțin 3 prânzuri de-a lungul unei zile, este o măsură profilactică eficientă.

Alimentația trebuie să cuprindă, în special, proteine de calitate superioară, zaharuri din legume și fructe, grăsimi emulsionate (din lapte, ou) și să nu-i lipsească vitaminele A, C, E.

Pentru prevenirea recidivelor, nu sunt de neglijat curele hidro-minerale în stațiuni balneo-climaterice de profil digestiv, respectarea concediilor de odihnă și nu în ultimul rând, a repausului duminical, cu toate beneficiile lui.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire